Putyin már felkészült a „menekültek” nagylelkű befogadására, akiket az oroszok által annektált Krím vezetése is támogat. 

Mozgósítanak a szakadár államok – Ukrajnát vádolják azzal, hogy támadásra készülFotó: menekültek az orosz határon, ANDREY BORODULIN / AFP

Teljes mozgósítást rendelt el szombaton a délkelet-ukrajnai „Donyecki Népköztársaság” vezetője a szeparatisták által ellenőrzött területeken. Gyenyisz Pusilin felszólította a tartalékosokat is, hogy álljanak készenlétben – írja a hvg.hu.

A szakadárok azt is bejelentették, hogy már több mint hatezer embert evakuáltak Ukrajna keleti részből Oroszországba.

A két délkelet-ukrajnai szakadár terület – a „Luhanszki Népköztársaság” és a „Donyecki Népköztársaság” – vezetője már pénteken az ukrán hadsereg állítólagos támadásáról beszélt, pedig Kijev tagadta az ilyen jellegű törekvéseit. Ennek ellenére a szakadár államokban már tegnap elrendelték az ott élő nők, gyerekek és idősek tömeges Oroszországba menekítését.

Az első menekítő buszok, amelyek a helyi hatóságok szerint árvaházak és más gyermekintézmények lakóit vitték, péntek délután indultak el, de az Oroszországba vezető utakon előzőleg már jelentősen megnőtt a magánautók forgalma. Donyeckben zavarok léptek fel a mobiltelefon-szolgáltatásban.

Krím vezetése közölte, hogy kész bármilyen segítséget megadni Donyecknek és Luhanszknak.

Vlagyimir Putyin ezzel egyidőben elrendelte, hogy minden, az oroszországi Rosztov megyébe érkező menekültnek fizessenek ki 10 ezer rubel (mintegy 40 ezer forint) segélyt.

Az ukrán hadsereg szombat reggeli közleménye szerint viszont a szakadárok tizenkétszer sértették meg a tűzszünetet, húsznál több települést vettek tűz alá, egyebek között nehéztüzérséggel.

Forrás: hvg.hu
Fotó: menekültek az orosz határon, ANDREY BORODULIN / AFP

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Rizikó
A CIA gyilkos magánhadserege már eddig is követett el népirtást több helyen. Most Ukrajna jön és majd az oroszokra akarják fogni.
Ilyen ez a bankár, spekuláns kaszt, aki fizeti a gyilkosokat. Mohó, kapzsi, gyilkos és hazug!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Rizikó
Az ukránok szemrebbenés nélkül legyilkolják a civileket. Érthető, hogy menekül a lakosság!
Rizikó
A CIA gyilkos magánhadserege már eddig is követett el népirtást több helyen. Most Ukrajna jön és majd az oroszokra akarják fogni.
Ilyen ez a bankár, spekuláns kaszt, aki fizeti a gyilkosokat. Mohó, kapzsi, gyilkos és hazug!
ómió
Nafene! A kelet-ukrajnai oroszok nem engedik a saját identitásuk "bedarálását" - ahogy a kárpátaljai magyarok kénytelenek - még "NATO pattogás" mellett se? Aszta!
verőce21
A Dnyeperen túli terület az oroszok "Erdélye".
Remélhető, hogy visszakapják...! Precedens értékű lenne a magyaroknak is...! :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.