Románia nem számít nagyméretű menekültáradatra az ukrán válság kapcsán, de felkészült arra, hogy fegyveres konfliktus esetén akár félmilliónál is több menekült érkezik az országba – mondta kedden Vasile Dincu védelmi miniszter.

Ukrán válság! Románia félmillió menekült befogadására készül

Fotó: Andrey BORODULIN / AFP

Dincu újságírók érdeklődésére kifejtette: a belügyminisztérium és a helyi hatóságok valamennyi, határ menti városban felkészültek a menekültek elhelyezésére, akárcsak 2014-ben. Ugyanakkor emlékeztetett, hogy a Krím-félsziget akkori orosz annektálása nyomán sem özönlötték el Romániát az ukrán menekültek. Aki elhagyta a Krím-félszigetet, az inkább Lengyelországba ment.

Dincu úgy értékelte: a katonai konfliktus minden "feltétele" adott, de még semmi sem dőlt el, van még remény arra, hogy "a diplomaták beszéljenek, ne a katonák".

A védelmi miniszter honfitársait megnyugtatandó kijelentette: jelenleg egyetlen olyan előrejelzés sincs, amely szerint egy térségben kirobbanó katonai konfliktus Romániára is átterjedne. "Persze egy ukrajnai konfliktus az egész térséget érintené, de ez nem jelenti azt, hogy háború lesz a mi területükön" – mutatott rá a román védelmi miniszter.

Forrás: MTI

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
A magyar kormány is befogad szívesen félmilliót. Euróban.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.