Az Európai Uniónak (EU) kilátásba kell helyeznie Ukrajna mielőbbi teljes jogú tagságát – erről beszélt Janez Jansa szlovén kormányfő csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Ukrajna teljes jogú EU-tagságát sürgetik – De miért fontos ez?Fotó: ALEX HALADA / AFP

Kiemelte: a történelem sokszor bebizonyította már, hogy ott, ahol nem bővül az EU, valaki más fog terjeszkedni.

Most bátor döntésre van szükség

– vélekedik. Hozzátette: a gyors tagság reménye, amelyet az EU kínálhat Ukrajnának, Moldovának, Grúziának és a nyugat-balkáni országoknak, egy lehetséges, elérhető, reális politikai válasz, amelyre Európának és a világnak jelenleg szüksége van.

Jansa szerint az Ukrajna elleni orosz támadás célja a kormány és az elnök leváltása, valamint egy oroszbarát bábkormány létrehozása.

A szlovén kormányfő erről beszélt Denisz Smihal ukrán miniszterelnöknek is csütörtökön reggel telefonon. A szlovén kormányfő kétnapos hivatalos látogatásra utazott volna Ukrajnába, a találkozót azonban egyelőre elhalasztották.

Jansa megjegyezte: függetlenül attól, mi fog történik az elkövetkező napokban Ukrajnában, az EU-ban és a NATO-ban még nem volt ilyen magas szintű elszántság a közös, agresszív akciókkal szembeni ellenállásra. Úgy vélte: nem csekélységek az Oroszországgal szemben már elfogadott, illetve készülő szankciók.

Oroszország nukleáris szuperhatalom és regionális katonai hatalom, de nem gazdasági hatalom

– hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a gazdasági szankciók szinte mindig mindkét oldalt érintik, de ezeknél a szankcióknál teljesen egyértelmű, hogy középtávon „Oroszország lesz a vesztese”.

A megtorló és minden egyéb intézkedés az orosz vezetés „ésszerűtlen, fejetlen, agresszív politikája” ellen irányul, nem pedig az orosz nép ellen – fogalmazott.

Mindenki azt szeretné, ha az orosz nép olyan képviselőket választana a jövőben, akik nem veszélyeztetnek senkit.

A miniszterelnök közölte: Szlovénia területén nincs közvetlen katonai konfliktusveszély, de kibertámadásokra van esély. Fel kell készülni arra a lehetőségre is, hogy egy ideig például nem lehet használni a mobiletelefonokat – mutatott rá.

Jelezte továbbá, hogy az Ukrajnában tartózkodó szlovén állampolgárok biztonságban vannak, és kapcsolatban állnak a kijevi szlovén nagykövetséggel.

Egyelőre nincs arról információnk, hogy valaki eltűnt vagy megsérült volna

– mondta. Tömeges evakuálásra szerinte nem lesz szükség, de a menekültek befogadására felkészült Szlovénia.

Forrás: MTI
Fotó: ALEX HALADA / AFP

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csapnivalo
@KisTehen: Az, hogy Ukrajna elnyomja a kisebbségeket, csak egy indok az agresszióra és nem feltételezi, hogy le kell az egész országot darálni párezer ember miatt, akik nem kaphattak autonómiát. A székelyek sem kaphatnak autonómiát, pedig többen vannak az ukrán szakadároknál, mégse megyünk leradírozni Romániát, bár tény, hogy nekünk legalább esélyünk sem volna rá. Az egész háború csak azért megy,hogy Putyin egyre szarabb megítéléséről otthon elterelje a figyelmet, de ezzel bakot lőtt. A másik meg, hogy megmaradjon az EU és Oroszország között az ütközőzónája legalább délnyugaton, és ne terjeszkedjen az EU tovább Európában és vele a NATO. A politikában mpedig mindenki "képmutató fasz", ha élhetek a plasztikus példával, úgyhogy a mondatod mindenkire érvényes.
ómió
Bizony! Az ilyen nemzeti kisebbség-elnyomók "hiányoznak" már csak az "ajrópai értékek" közül!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.