Szerbia nem csatlakozik az Oroszország elleni szankciókhoz, ez sem politikai, sem gazdasági szempontból nem elemi érdeke az országnak – jelentette ki Aleksandar Vucic szerb elnök pénteken a televízióban sugárzott beszédében.

Szerbia továbbra sem csatlakozik az Oroszország elleni szankciókhoz, mert "nem érdeke"
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A szerb köztársasági elnök és az ország vezetése kétnapi hallgatás után foglalt állást az Oroszország és Ukrajna között kialakult konfliktus ügyében.

Szerbia támogatja Ukrajna területi egységét, és annak megsértését hibás lépésnek tartja. A béke és a stabilitás kulcsfontosságú Szerbia számára

- szögezte le az elnök.

Aleksandar Vucic megfogalmazása szerint Szerbia tiszteletben tartja a nemzetközi jogot, és úgy véli, ez a legjobb módja annak, hogy megvédje saját magát és az érdekeit, ugyanakkor tiszteletben tartja a tradicionális barátságait is. Kiemelte:

az ország folytatja európai integrációs útját, de nem fog senkiből ellenséget csinálni csak azért, mert valaki más ezt kéri.

Mint mondta, a szerb állami szervek mindent megtesznek annak érdekében, hogy önkéntesek ne menjenek harcolni az országból Kelet-Európába, Belgrád inkább humanitárius segélyt nyújt az ukrán lakosságnak.

A szerb elnök azt is leszögezte, hogy Belgrád a katonai semlegesség elvét fogja a továbbiakban is tiszteletben tartani, ezért a szerb hadsereg minden, külföldi partnerrel tervezett gyakorlatát lemondják.

Aleksandar Vucic felhívta a figyelmet arra, hogy a napokban nagy nyomásnak volt kitéve Szerbia, az államvezetés azonban igyekezett hideg fejjel véleményt alkotni.

Ivica Dacic leköszönő házelnök véleménye szerint Szerbiának a saját érdekeit kell szem előtt tartania. Mint mondta, Szerbiának nem szabad csatlakoznia az Oroszországgal szembeni szankciókhoz, mert azok az országok, amelyek ezt követelik most Belgrádtól, 1999-ben, amikor a NATO Jugoszláviát bombázta, nem segítettek. Mint mondta, fenn kell tartani a jó kapcsolatot az Európai Unióval, de Oroszországgal és Kínával is, mert ha Moszkva és Peking nem védi meg Szerbiát, akkor senki sem fogja. Kiemelte: Brüsszel azt várja Szerbiától, hogy szankciókat vezessen be, Oroszország pedig valószínűleg azt várja el, hogy elismerjük és megdicsérjük mindazért, amit tett.

"Nekünk nem az a szerepünk, hogy Oroszországgal vagy Ukrajnával háborúzzunk, vagy hogy egyikőjük mellé álljunk a másikkal szemben. Az a szerepünk, hogy azt nézzük, ami a számunkra a legjobb"

- közölte Ivica Dacic.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke csütörtökön a közösségi médiában ismertette véleményét, miszerint "a háború sosem lehet megoldás". A legnagyobb délvidéki magyar párt elnöke aggodalmát fejezte ki az ártatlan életek és a kárpátaljai magyarok miatt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök hajnalban rendelte el katonai művelet végrehajtását a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak a Moszkva-barát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területekről. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be.

Forrás: MTI

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Baker
Mondjuk, ha maguktól nem tartják agressziónak az oroszok támadását, akkor felesleges kérni őket!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.