Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta hétfőn Ukrajna európai uniós csatlakozási kérelmét. Ezt maga az államfő jelentette be, hozzátéve, hogy országa felvételét "reálisnak" tartja.

Zelenszkij aláírta Ukrajna európai uniós csatlakozási kérelmét
Fotó: Youtube

Andrij Szibiha, az elnöki iroda helyettes vezetője elmondta, hogy ezenfelül az elnök, valamint Denisz Smihal miniszterelnök és Ruszlan Sztefancsuk házelnök közös nyilatkozatot is aláírtak. "A dokumentumok már úton vannak Brüsszelbe" – tette hozzá Szibiha.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint Zelenszkij számára azért lehet fontos Ukrajna kérelmének elbírálási eljárása, hogy ez a kérdés potenciálisan felhasználható legyen az Oroszországgal folytatott tárgyalásokon, mivel az Európai Unió egy olyan intézmény, amely a békén és a konfliktusok párbeszéd útján történő rendezésén alapul.

Az ukrán elnök ezt megelőzően videóüzenetben szólította fel az Európai Uniót, hogy gyorsított eljárásban vegye fel Ukrajnát a tagjai közé.

"Az európaiak tisztában vannak azzal, hogy katonáink államunkért, ezzel egy időben egész Európáért harcolnak. Minden EU-tagország békéjéért, a gyermekek életéért, az egyenlőségért, a demokráciáért. Ez minden joggal felruház bennünket arra, hogy az Európai Unióhoz forduljunk: új, különleges eljárás formájában tegye lehetővé Ukrajna azonnali csatlakozását"

- hangoztatta az elnök.

Zelenszkij kiemelte, hogy Ukrajna hálás partnereinek, de "a célunk az, hogy mi mind egyenlők legyünk". Szerinte az ukránok megérdemlik ezt. "Biztos vagyok abban, hogy ez igazságos, hogy megérdemeljük, és hogy mindez lehetséges" – szögezte le az államfő.

Forrás: MTI

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
karma1
BAr nekem nagyon szimpatikus Zelenszkij szemelye, de ez most szerintem nem fog menni. Azert Ukrajna eleg sokat tett azert, hogy ne legyen egyertelmu a statuszuk a vilagban - a nemzetkozi ukran terrorista bunozes meg mindig eleg kerdojelet hoz fel a Nyugat elott - szoval most ennek fenyeben is kell vizsgalni a dolgot, mivel az EU - ha kiderul, hogy torokot fogott Ukrajna felvetelevel - kizarni mar nem fogja tudni (mert erre nincs is rendelkezes az EU alapokmanyaban), szoval most talan nem.
GeoCravker
@karma1: Ehhez nyugodtan vedd hozzá, hogy a szénhidrogén-tranziton, és jó pár egyében elég sokat keres(ett) Ukrajna ahhoz, hogy az egy fóre jutó GDP ne a magyar alatt legyen. Pedig ott van, ha igaz.
Lehet, hogy ha az orosz oligarchák számlái mellett egy lendülettel az ukránokét is befagyasztanák, akkor érdekes kép rajzolódna ki.
karma1
@GeoCravker: Orulok, hogy latlak megint, SZIA!...:) Kosz a hozzaszolast!...:)
karma1
@GeoCravker: Bennem ugyanez a kerdes fogalmazodott meg: valaki feltette a netre, hogy Ukrajna tulajdonkeppen mennyire tele van termeszeti kincsekkel, olyanokkal is, ami szinte sehol mashol nincs a vilagon, meg hogy milyen jo korulmenyek is vannak ott egy gazdasagi fellendulesre - akkor kerdezem, hogy miert nem ok a vilag egyik leggazdagabb orszaga, 44 millio ember ennyire hulye lenne? Aztan rajottem, hogy nem hulyek ok - es/vagy a termeszeti kincseikrol szolo statisztikak enyhenszolva is tuloznak, de ha csak egy kicsit is tuloznak, es valoban ilyen gazdag az orszag, akkor nagy valoszinuseggel rossz kezekben van a gazdasaguk - vagyis lusta ujgazdag oligarchak kezeben, akiknek nem erdekuk ennek a rengeteg kincsnek a kiaknazasa, tisztesseges vilagkereskedelembe valo eladasa.
Hat en az ukranoknak drukkolok - de azert eros fenntartasokkal. Ebben a meccsben mindenkeppen nekik kell kijonni gyoztesnek, hogy putyint vegre teljesen felre lehessen allitani - de mindenkit ova intenek attol, hogy Ukrajnat most bevegyek az EU-ba es a NATO-ba! Mert aztan "penztartol valo tavozas utan reklamacionak helye nincs", vagyis ha kesobb az EU es a NATO rajon, hogy nem ilyen lovat akart, akkor onnan mar nincs visszatancolasi lehetoseg!
Sámannus
Ritka faszagyerek a pohos még árnyékának sem jöhetne szóba.
GeoCravker
@karma1: Az a helyzet, hogy a hely olykor zsibbasztóan tele lett trollokkal. Mások meg nyilván engem tartottak annak. Részletkérdés.
Putyint lehet, hogy félre lehet állítani, de kérdés milyen áron, és ki. Tekintve, hogy egyrészt nem hülye, másrészt a hatalma és befolyása sem kicsi, belülről egy katonai pucs vagy egy polgárháború állíthatja félre. Az utóbbi sok halottal járna, és az előbbi sem biztosan kevesebbel.
Kívülről egy eszkalált régiós háború. Még hagyományos fegyverekkel is elő lehet idézni egy atomkatasztrófát. Ha az ukránok nem a saját repülőjüket lövik le véletlenül, hanem egy visszahulló nehéz vasdarab Csernobilra esik. Teljesen megértem, hogy az oroszok megszállták az utóbbit. csökkentve ennek esélyét (ha másért nem, mert mindenki 6x meggondolja, hogy lövöldözzön arrafelé).
De tegyük fel, hogy a szankciós politikával, netán nyugati fegyverekkel lenyomják Putyint, és valami csoda folytán nem tör ki világháború. Az eredmény egy pánorosz nacionalizmusában megsértett nép (kéretik a tüntetők számát lakosságarányosan kifejezni) mártírrá tett vezetője. Könnyen lehet, hogy nem meggyengül, hanem megerősödik.
Ebben az esetben a szankciós politika visszaüthet, de nagyon. A mostani bankbefagyasztás alkalmasint figyelmeztetés lehet Kínának Szaud-Arábiánakis. Biden, most pöröghet örömében a köszörűkövön, mert az oroszok követeléseit nem kell megfizetnie. De ha a többiek elkezdik kivonni a pénzüket, vagy csak leszámítoltatják az amerikai követeléseket, akkor az USA beleállhat nagyon könnyedén a betonba. S akkor elkezd újra gyarmatosítani? Amellett, hogy a telet lehet, főleg ami hátra van belőle, kihúzza Ny-Eu az orosz beszállítások nélkül, de mi lesz utána? A drága, de rossz minőségű amerikai gázt fogják venni? Aminek az ára csak felfele fog menni, mivel az USA konszernjeit nem köti a rezsicsökkentés ígérete. Azt is értem, hogy a szétlőtt ukrajnai területek rehabilitációja jó üzlet lesz a helyreállítások során. Főleg annak, aki rozét szürcsölgetve tologat bábukat egy...
GeoCravker
@karma1: ...Főleg annak, aki rozét szürcsölgetve tologat bábukat egy terep asztalon. Mert nem az ő fejéből csinál csontos leveshúst a repesz.
Összességében valahogy nem tudok felhőtlenül örömködni, amikor nyugati fegyverekkel kezdenek ott lövöldözni, bankbefagyasztásról fecsegnek, és angol vadászgépekkel izmoznak. Azért sem, mert még emlékszem,hogy az öbölháborúban legalább annyian, ha nem többen haltak meg "baráti tűzben", mint az iraki partizánok/terroisták (oldalfüggően) miatt. És a posztszovjet ukrán, és a posztszovjet orosz harckocsi nem is nagyon különbözik egy angol, netán túl is pörgetett, géppuskás számára
ómió
A nemzeti kisebbségek jogfosztásával, (ami, ugye, "ajrópai érték"), meg már a "jogharmonizáció" is megtörtént!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.