Hétfő éjjel sorra jelentették be a világ kormányai után a nagyvállalatok és a nemzetközi szervezetek is, hogyan lépnek fel humanitárius segéllyel támogatva Ukrajnát – vagy éppen szankciókkal blokkolva Oroszországot.

Ez történt az ukrán-orosz háborúban hétfő éjjel

Fotó: Etat Major des Armées / AFP

A Telex foglalta össze, hogy mi is történt hétfőről keddre virradóra.

- Hétfő este az ukrán belügyminisztérium arról számolt be, hogy orosz rakétatámadások sorozata érte Kijev lakóépületeit: a minisztérium szerint három ötemeletes épületet semmisített meg egy rakéta – nem sokkal azután, hogy véget ért az orosz–ukrán tárgyalások első köre.

- Az éjszaka során orosz támadás indult a Krímtől nyugatra fekvő Herszon ellen ukrán források szerint. Hajnalban országszerte megszólaltak a légvédelmi szirénák, Kijevet pedig Vitalij Klicsko polgármester szerint „megállás nélkül” támadják az orosz csapatok.

- Keddtől hatályos az az elnöki rendelet, ami szerint minden olyan külföldi állampolgár vízummentesen beutazhat Ukrajnába, aki harcolni akar az ukránok oldalán az orosz invázió ellen. 

- Megérkezett Ukrajnába a SpaceX szállítmánya is, amit Elon Musk azért küldött, hogy a megtámadott országban használni tudják a cég Starlink nevű műholdas internetszolgáltatását.

- Törökország mindenkit arra figyelmeztet, hogy ne küldjön át hadihajókat a Boszporuszon és a Dardanellákon.

- 64 kilométer hosszú tankoszlop vonul észak felől Kijev irányába egy amerikai magáncég műholdfelvételei szerint. A Maxar Technologies emellett olyan felvételekről is beszámolt, miszerint szárazföldi csapatokat és harci helikoptereket állomásoztatnak Belarusz déli részén, mindössze 32 kilométerre az ukrán határtól.

Forrás: Telex.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.