Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök bejelentette csütörtökön, hogy utasította országa szakembereit, gondoskodjanak a csernobili atomerőmű villamosenergia-ellátásáról – adta hírül az Ukrajinszka Pravda hírportál a BelTA fehérorosz állami hírügynökségre hivatkozva.

Lukasenka bejelentette: Fehéroroszország ad áramot a csernobili atomerőműnekFotó: Pixabay

Lukasenka szavai szerint szerda este telefonon beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, aki tájékoztatta őt a csernobili atomerőmű körül kialakult helyzetről. Ezután a fehérorosz elnök utasítást adott az energiaügyi miniszternek arra, hogy „haladéktalanul biztosítson ott áramot (a csernobili atomerőműben)” – írja az MTI.

Nekünk szovjet időkből származó villanyvezetékünk van, amelyet haladéktalanul helyre kell állítani. Az ideiglenes megoldás szerint az áramot a csernobili erőmű egyik alállomására kell eljuttatni, hogy a nukleáris létesítmény a szokásos üzemmódban biztonságban legyen. Minden lehetőséget mérlegelni kell

– fogalmazott a fehérorosz elnök.

A BelTA emlékeztetett arra, hogy Lukasenka Oroszországban tesz munkalátogatást, ahol a tervek szerint pénteken Moszkvában megbeszélést folytat Putyin elnökkel is.

Közben az Enerhoatom ukrán állami atomipari vállalat közölte, hogy az orosz csapatok aláaknázták a zaporizzsjai atomerőmű közelében lévő víztározó partját.

Olekszandr Vilkul, a kelet-ukrajnai Dnyipropetrovszk megye katonai adminisztrációjának vezetője a Facebookon arról adott hírt, hogy csütörtökön két rakétatalálat érte a megyében lévő lozuvatkai repülőteret. Közlése szerint a támadásban senki sem sérült meg.

A 10. számú ukrán hegyi rohamdandár a Facebookon közölte, hogy lelőttek egy Szu-25-ös orosz harci repülőgépet. A szűkszavú közleményből nem derült ki, hogy hol lőtték le a gépet. Anton Herascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója azt írta a Facebookon, hogy az ukrán erők megsemmisítették az orosz erők egyik, Osza típusú légvédelmi rakétarendszerét. A roncsról a tisztségviselő fotókat is közzétett.

Az országos rendőrség közölte, hogy a kelet-ukrajnai Harkiv közelében fekvő Izjum városát légitámadás érte csütörtökön, miközben menekítették ki az ott lakókat. A támadásban senki sem sérült meg. A rendőrség a korábbi közleményét pontosítva, hozzátette, hogy eddig negyven autóbusznyi embert tudtak kivinni a településről.

Forrás: MTI
Fotó: Pixabay

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.