Az orosz-ukrán háború 19 napjának reggelére sem enyhült a harcok hevessége, az ukrán fővárost vasárnap éjjel, hétfő hajnalban újabb orosz tüzérségi tűz érte, aminek következtében kigyulladt egy kilencemeletes lakóház. Orosz források szerint a csapataik létrehozták a Krím és a Donyec-medence közötti szárazföldi összeköttetést.

Kilencemeletes lakóház áll lángokban Kijevben

A The Kyiv Independent Twitter-bejegyzése szerint – írja a 444 – éjjel és hajnalban tovább bombázták az ukrán fővárost az orosz csapatok, aminek következtében kora reggel egy kilencemeletes lakóház is találatot kapott és kigyulladt, reggel még folyt a mentés. (444)

Éjjel és hajnalban újra bombázták Kijevet, Oroszországban betiltották az Instagramot

Az ukrán vészhelyzetek állami szolgálata által  Twitteren közölt egyik kép a hétfőn hajnalban találatot kapott épületről.

Fotó: Twitter/Dsns.gov.ua

Megteremthették az oroszok a Krím és a Donyec-medence közötti szárazföldi összeköttetést

Georgij Muradov, az Oroszország által 2014-ben megszállt és Ukrajnától elcsatolt Krím miniszterelnök-helyettese hétfő reggel azt közölte, hogy az orosz csapatok megteremtették a Krím-félsziget és a Donyec-medence közötti szárazföldi összeköttetést – írta meg a hvg.hu az MTI-re hivatkozva. 

A politikus a Ria Novosztyi orosz hírügynökségnek elmondta, az orosz csapatok ellenőrzése alá került a Krímból Mariupolba vezető autóút. Az ukrán hatóságok még nem erősítették meg az értesülést. (hvg.hu)

Az oroszok nem látják értelmét ENSZ-békefenntartókat behívni Ukrajnába

Oroszország nem látja szükségét, hogy ENSZ-békefenntartókat küldjön Ukrajnába – írja a lengyel Rzecspospolita a percről-percre tudósításában.

A lap szerint erről a RIA orosz hírügynökség számolt be, amely Pjotr Iljicsev, az orosz külügyminisztérium nemzetközi szervezetekkel foglalkozó osztályának igazgatójának közlését idézte. (Rzeczpospolita)

Újabb orosz-ukrán tárgyalás kezdődik hétfő délelőtt

A Telex a Sky News-ra, Reuters-re és a Guardianra hivatkozva arról írt, hogy a Moszkva és Kijev közötti tárgyalások újabb fordulója jön hétfő délelőtt 9:30-tól videókonferencia formájában, az egyeztetés tényét Dmitrij Peszkov orosz és Mihajlo Podoljak ukrán szóvivő is megerősítette még vasárnap este. 

Korábban is voltak már tárgyalások a két fél között a fehérorosz határ közelében, de azok nem vezettek eredményre. (Telex)

Brit hírszerzés: az oroszok a flottájukkal blokkolják a Fekete-tenger ukrán partvidékét

A brit védelmi minisztérium vasárnap közölte, hogy a hírszerzés információi szerint az orosz flottának sikerült blokád alá vonnia a Fekete-tenger ukrajnai partvidékét, ezáltal pedig Ukrajnát elzárták a nemzetközi kereskedelemtől. Az orosz haditengerészet továbbra is rakétatámadásokat hajt végre az ukrán állam ellen. A hírszerzés információi szerint az Azovi-tengernél partraszállást hajtottak végre oroszok, és a további hetekben több hasonló műveletekre készülnek még. (444)

Oroszországban betiltották az Instagramot

Az orosz hatóságok a Facebook és a Twitter után újabb nyugati közösségi oldalt, az Instagramot is betiltották, hétfő nulla órától már ez sem érhető el az országban hivatalosan – írta meg a Telex a Guardian cikke nyomán.

Az orosz állami média- és kommunikációs szabályozó hatósága, a Roszkomnadzor az angol lapnak kifejtette, hogy "népirtásnak felel meg az, ha bizonyos nemzetiségű vagy állampolgárságú személyek elleni erőszakra buzdítják az embereket.

A szabályozó hatóság azt írta, ezzel a lépésükkel biztosítják polgáraik mentális egészségét, és a gyerekeket is megvédik az online zaklatásoktól és sértésektől.

A Roszkomnadzor azt írta, átmeneti időszakot jelöltek ki a felhasználók számára, hogy tájékoztassák barátaikat és követőiket, és átvigyék a fotó- és videóanyagaikat más közösségi oldalakra. Ezek közül az orosz VK-t és Odnoklassznyikit ajánlják". (Telex)

Meghalt egy terhes nő, akit Mariupol lebombázott szülőotthonából mentettek ki

A 444 cikke szerint fotó is készült arról a terhes nőről, akit az oroszok által lebombázott mariupoli szülőotthonból mentettek ki többen egy hordágyon, az Ukrainska Pravda szerint viszont az anya és a baba is életét vesztette a támadás következtében. 

A nő halálhírét a fotó készítője is megerősítette, ezt a Voice of America újságírója, Asya Dolina közölte Facebook-oldalán

Az AP hírügynökség szerint a nőt még sikerült egy másik kórházba eljuttatni, az orvosok császármetszést hajtottak végre rajta, ám a baba nem mutatott életjeleket, és ezután még a nőt igyekeztek újraéleszteni, de harminc perces küzdelem után sem jártak sikerrel. A nőért és babájáért a nő férje és apja jelentkezett, mert az orvosoknak idejük sem volt megkérdezni a terhes anya nevét. (444)

Ukrán vezérkar: újabb offenzívákat készít elő az orosz hadsereg

Az ukrán vezérkar hétfőre virradóra közölte a Facebookon közzétett jelentésben, hogy az orosz csapatok több térségben is újabb offenzívákat készítenek elő – írja a hvg.hu.

A cikk szerint az ukrán vezérkar a jelentésében azt közölte, az orosz csapatok igyekeznek az utánpótlást biztosítani az eddig elfoglalt területeken , illetve zajlik az erők újra csoportosítása is. Amint ezzel megvannak, újabb támadások várhatóak keleten Harkiv, északkeleten Szumi, és Kijev határában Brovari ellen.

Luhanszk megyében a százezer fős lakossággal bíró Szeverodonyeck ellen összpontosulhat az orosz támadás, moszkvai közlés szerint az oroszbarát szakadárok a várost keletről és délről már lezárták. 

Az ukrán vezérkar azt is közölte, hogy az orosz csapatok a Harkiv térségében található Topolszke és Spakivka településeknél veszteséget szenvedtek és visszavonultak. (hvg.hu)

Javorivi rakétatámadás: 35 halott, 134 sebesült

A hvg.hu cikke szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap esti üzenetében gyászosnak nevezte a nyugat-ukrajnai Lviv közelében fekvő, a lengyel (tehát NATO) határtól alig 30 kilométerre található javorivi katonai támaszpont elleni vasárnap reggeli orosz légitámadást.

A támadásban 35-en haltak meg ukrán források szerint, és 134-en sebesültek meg, Zelenszkij elmondása szerint mintegy 30 rakéta csapódott be a támaszpontba, amely gyakorlótér, nemzetközi békefenntartó és biztonsági központ is, és ahol a NATO-tagországok kiképzői is többször megfordultak már. 

"Zelenszkij hangsúlyozta, hogy már korábban figyelmeztette a nyugati vezetőket a bázist fenyegető veszélyre. Az ukrán elnök ismételten repüléstilalmi övezetet sürgetett. Mint mondta, csak idő kérdése, míg orosz rakéta csapódik be NATO-területen.

A béketárgyalásokra kitérve Zelenszkij kiemelte, hogy az ukrán küldöttség egyik fő feladata mindent megtenni egy ukrán-orosz csúcstalálkozó megvalósítása érdekében. Úgy fogalmazott, biztos abban, hogy sokan várják közvetlen találkozását Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. "Ez nehéz út, de szükséges a hatékony biztonsági garanciák megszerzése érdekében" – tette hozzá.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője vasárnap az orosz állami televízióban nyilatkozva nem zárta ki egy ilyen csúcstalálkozó lehetőségét" a hvg.hu cikke szerint. (hvg.hu)

Forrás: hvg.hu, telex.hu, 444.hu, theguardian.com, Twitter/The Kyiv Independent, 

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Galway
@Pálinkás Pál: Meg az ő Rogán Antalja, Joseph Goebbels!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Gazella
Az orosz Intagram él és virul..az lehet, hogy putinnàl letiltották.@csipetke: nem hülyébbek az oroszok nálunk... A propaganda viszont egy.
Galway
@csipetke: A világ ünnepelne, a vidéki oroszok meg bőgnének. Pont úgy, mint amikor Sztálin elvtárs...
Galway
@Pálinkás Pál: Meg az ő Rogán Antalja, Joseph Goebbels!
csipetke
@Gazella: 10:11 Arról volt szó,hogy az oroszoknál az egész országban lekapcsolták a netet. Márpedig anélkül nincs instagram. És ha náluk tényleg meg lehet tenni,hogy csak úgy lekapcsolják a netet,akkor birkábbak,mint mi, mert itt ezt nem tudná megtenni orbán. Egy órán belül kinyúvasztanánk
@Galway: 10:21 Lehet hogy nekik már Stockholm-szindrómájuk van,mert ragaszkodnak ahhoz,aki kib@szarint velük.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.