Az oroszokok 68 százaléka helyesnek tartja az orosz elnök döntését az ukrajnai "különleges hadművelet" elindításáról – derült ki az állami finanszírozású orosz Közvélemény Alapítvány (FOM) hétfőn közölt felméréséből.

Elkeserítő: ennyien támogatják Oroszországban Putyin háborúját
Fotó: Pixabay

A közvélemény-kutatást március 5-én és 6-án 53 oroszországi régióban, 1500 ember körében végezték el. Egy, a február 25-27. között elkészített, hasonló közvélemény-kutatásban 65 százalékos volt a támogatottság.

Oroszország céljaival kapcsolatban 62 százalék (korábban 60 százalék) az ország "határainak biztosítását", 59 százalék (korábban 58 százalék), a donyecki és luhanszki "népköztársaság" lakosságának védelmét, 39 százalék (korábban 37 százalék) pedig Ukrajna NATO-csatlakozásának és a területén bázisok elhelyezésének megakadályozását nevezte meg támogatása magyarázataként. Mindkét felmérésben 20 százalék volt azok aránya, akik a Donyec-medence Oroszországhoz csatolását is célként jelölték meg.

Az új kutatásban válaszolók 16, az előzőben a 17 százalék gondolta úgy, hogy a harc az ukrajnai politikai rendszer megváltoztatásáért és az oroszbarát erők hatalomra juttatásáért folyik. Most 9, korábban 8 százalék vélekedett úgy, hogy

a háború célja "az ukrán államiság felszámolása és Ukrajna területének Oroszországhoz csatolása".

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium hivatalos szóvivője a hétfő este ismertetett hadijelentésben azt mondta, hogy az orosz fegyveres erők nagypontosságú fegyverekkel semmisítette meg a Fedorivkában, Vinarivkában és Antopilban található kommunikációs központot, valamint a kijevi Antonov repülőgyár területén található nagy lőszerraktárt. Arra figyelmeztetett, hogy a csapások célpontjai ezentúl ukrán hadiipari vállalatok lesznek, válaszul a Donyeck elleni rakétacsapásra és felszólította a cégek dolgozóit, hogy hagyják el a létesítményeket.

Hétfőn a donyecki "népi milícia" légvédelme a szakadár "népköztársaság" székvárosa fölött lelőtt egy kazettás robbanótöltetet hordozó Tocska-U típusú rakétát, amelynek darabjai így is 20 ember életét oltották ki, 36-at pedig megsebesítettek.

Konasenkov a támadás elkövetésével az ukrán hadsereget vádolta meg. A tábornok azt mondta, hogy a rakétát az ukrán ellenőrzés alatt álló Krasznoarmijszkból indították, és az ilyen típusú fegyver bevetéséről a döntést minimum hadseregcsoport-parancsnoksági szinten kellett meghozni, az ukrán fegyveres erők kijevi vezetésének jóváhagyását követően.

A katonai szóvivő figyelmeztette a külföldi zsoldosokat is, hogy az ukrajnai tartózkodási helyük ismert és az orosz erők célba fogják őket venni, mint a vasárnap tűz alá vett javorivi katonai kiképzőközpontban, ahol 180 társuk veszett oda. Konasenkov azzal fenyegette meg őket, hogy nem lesz számukra kegyelem.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Kreml sajtószolgálata szerint hétfőn tájékoztatta Naftali Bennett izraeli miniszterelnököt a Donyeck ellen elkövetett "barbár akcióról". Putyin és Bennett az izraeli részről kezdeményezett telefonbeszélgetés során folytatta az eszmecserét a Moszkva által "különleges hadműveletként" emlegetett ukrajnai háborúval kapcsolatban. Az izraeli miniszterelnök tájékoztatta az orosz államfőt azokról a tárgyalásokról, amelyeket több ország vezetőjével folytatott az ukrajnai rendezésről.

Az orosz elnök az ukrajnai helyzetről a nap folyamán megbeszélést folytatott Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnökkel is.

Vlagyimir Megyinszkij elnöki tanácsadó, az orosz tárgyalódelegáció vezetője hétfőn Telegram-bejegyzésben közölte, hogy Oroszország és Ukrajna képviselői napi rendszereséggel tárgyalnak egymással videokonferencia keretében, ami időt és költségeket takarít meg. A két küldöttség eddig három személyes tárgyalási forduló tartott Fehéroroszországban.

Forrás: MTI

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
papíron orbánt is...,föleg a nézöponték szerint. :)
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
csak úgy....
papíron orbánt is...,föleg a nézöponték szerint. :)
namihami
68%-ban? Az orosz ""Nézőpont""? Vagy ""Századvég""? Esetleg a fideszes ""közvéleménykutatók"" lettek megbízva, mint alvállalkozó?
Gazella
:D propaganda ... nagyon is propaganda :D
1500 fő... 50 valahány régiöban.. akkor is full kevés %-ban... :D tiszta narancs számlálósdi :D
Nessy
És ki hiszi el? Ott is meg van az a kör, akit megkérdeznek, lévén biztosak a válaszokban! Orosz Nézőpont!
csak úgy....
@Nessy: hiszen tölük származik a kubatov mértékegység,vegy nem!? :)
Al X
Én szeretem az orosz kultúrát, csak a kulturálatlan oroszokat nem. Pl,: Владимир Путин, Орбан Виктор ...
lusta
A nagy gond mind ezzel az, hogy nagy igazságuk is van az oroszoknak, nem propaganda, de a még nagyobb gond, hogy közben vétlen emberek sokasága hal meg.
justhpeter
Az a 68% fog a háború elmúltával osztozni a nyomorban.
szép új világ
Biztos úgy van! Hazudtak egyszer is a ruszkik? :))
ómió
Eszerint egy masszív orosz többség igencsak nem szeretné a NATO "ölelését"!
vitriol
Az orosz lakosságot éppúgy nem tájékoztatja az igazságról putyin, ahogy itthon orbán is csak hazugságokkal traktálja vidéket, ahol többnyire csak egy kossuth-rádió működik!
driv3r
O1G
Hova a faszba ment ez a geci?
Kiiktatom!
Holnap veszek vonatjegyet és lemegyek a geci populistáért, az új fasisztáért, a Putyinista Orbánért, és kiiktatom Magyarország legnagyobb ellenségét, aki olyan gyáva, hogy elmenekült a magyarországi tanársztrák elől !!!
Gyáva geci, Orbán - ráhozom a pusztulatot!
driv3r
Büdös geci; most kezdj el imádkozni a nem létező szarfaszú isteneidhez - Jövök érted!
Holnap...
Megöllek, ha nem akadályozza meg senki, mert benne van a pakliban hogy mindenki félrenéz...
Amikor megöllek - mert mindenkinek tele van a töke veled - valójában!
(annyit kell tudnod rólam, hogy még nem öltem meg senkit - érdemben
Te leszel az első - nem személyes... DE IGEN !!!)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.