Sajtóhírek szerint újabb szankciókat kíván bevezetni Oroszországgal szemben az Európai Unió, ennek lenne egyik része a 300 eurónál értékesebb fogyasztási cikkek oroszországi értékesítésére vonatkozna. Emellett pedig az orosz acél- és vastermékek vásárlását is tiltaná az EU.

A Bloomberg gazdasági lap kedden este cikkezett arról – írja a 444 –, hogy az Európai Unió újabb szankciókat akar bevezetni Oroszországgal szemben, miután az február 24-én háborút indított Ukrajna ellen. 

A 300 eurónál értékesebb fogyasztási cikkeket is szankcionálná az EU Oroszországgal szemben

Kutyáját viszi egy nő egy tüzérségi támadásban megrongálódott lakóház előtt Kijevben 2022. március 14-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/AP/Vadim Ghirda

A lap szerint egyelőre annyit tudni, hogy a szankciók egyik része a 300 eurónál értékesebb fogyasztási cikkek oroszországi értékesítésére fog vonatkozni, emellett pedig az EU tiltani kívánja az orosz acél- és vastermékek vásárlását is. Egyelőre ezek még csak vázlatos tervek a Bloomber cikke szerint, ám például az EU megtiltaná az európai gyártók 50 ezer eurónál értékesebb autókat, hajókat és repülőket adjanak el Oroszországba – korábban már számos európai autógyártó magától jelezte, hogy nem fognak orosz piacra szállítani. 

A cikk szerint további orosz milliárdosok kerülhetnek rá az európai szankciós listára, és az EU lobbizni fog a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) Oroszország rosszabb kategóriába átsorolásáért. (A 444 szerint a WTO rendszerében a jó kategóriában lévő országoknak muszáj egymás között ugyanazokat a vámszabályokat alkalmazni.)

Néhány kivétel a szankciós tervekben azért szerepel, például az energetikai és a fémipari szektorokban. Azt sem tiltanék továbbra sem, hogy valamely ország orosz fosszilis energiát vásároljon, és továbbra is legális maradna az orosz alumínium, réz, vasérc és a titán vásárlása.

A szankciókban az orosz acélipar legtöbb készterméke érintett lenne, de egyes nyersanyagok nem, mert ezekre számos európai termelő támaszkodik, és nehezen tudnák pótolni, ha kiesne az orosz export. Ugyanakkor a szankciók így is érzékenyen érinthetnék az európai acélipart, amit már eleve megvisel, hogy elmaradnak az ukrán hajószállítmányok

- olvasható a 444 cikkében.

A lap szerint a Bloomberg cikkében kitértek arra is, hogy a hétfő esti zárt ajtós uniós nagyköveti megbeszélésen a balti államok és Lengyelország képviselői szigorúbb szankciókat akartak elérni, míg a többi ország a németek vezetésével igyekezett a kivételeket kijárni. 

"A luxustermékek esetében az EU-s korlátozás kikötné, hogy nem lehet 300 eurónál értékesebb cikkeket eladni bárkinek Oroszországban vagy pedig oroszországi használatra. Az ékszerektől az alkoholon és a szarvasgombán át a táskákig, cipőkig és bőrtermékekig számos használati tárgyra kiterjed a lista. Az EU tervei szerint közel 400 európai exportcikk kerülhet rá a listára, melyeknek évi 25 milliárd euró volt eddig a kereskedelmi értéke.

A korábbi szankciókhoz hasonlóan a már megkötött szerződések egy része kivételt képez majd a korlátozás alól. A szankciók egy része inkább csak szimbolikus lesz, hiszen a nagy európai luxusmárkák nemzetközi forgalmának kis részét, mintegy 2 százalékát teszi ki az orosz piac" – olvasható a 444 cikkében.

Forrás: bloomberg.com, 444.hu

Címlapkép: MTI/AP/Vadim Ghirda

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.