A megkérdezettek válaszai nem feltétlenül reprezentatívak.

Felmérés Oroszországban: Magyarország is háborús célponttá válhatFotó: MTI/AP/Andrew Marienko

Az Active Group ukrán közvéleménykutató cég felmérést készített orosz állampolgárokkal arról, milyen mértékben támogatják az Ukrajna ellen intézett orosz hadműveletet és hogy valószínűnek tartják-e, hogy más országot is érnek majd támadások – írja az index.hu

A felmérés március 11. és 14. közt készült 1557 ember megkérdezésével, telefonon. A kérdezők pedig igen fondorlatosan oldották meg a feladatukat.

Egyrészt nem árulták el, hogy ukránok, másrészt pedig orosz nyelven beszéltek és a kormánypropaganda által hangoztatott kifejezéseket használták.

Tehát a háborút valójában „különleges hadműveletnek”, az ukrán védelmi erőket pedig „náciknak” hívták. Emellett az oroszokat olyan virtuálisan megvásárolt telefonszámokról hívták, amelyek alapján nem ismerhették fel azt, hogy Ukrajnából hívják őket.

Az Active Group alapítója szerint a közvélemény-kutatásból az látszik, hogy az oroszok nemcsak Ukrajnával, hanem az Európai Unióval szemben is hajlamosak az agresszióra.

Hozzátette: a legtöbb ember, akit felhívtak, azt mondta, hogy kész támogatni az orosz kormányt, viszont sokan voltak olyanok is, akik bontották a vonalat, amikor megtudták, hogy miről van szó. Valószínűleg ők azok lettek volna, akik a kormány lépéseit ellenzők táborát erősítik, és emiatt is született viszonylag kevés nemleges válasz.

A válaszolók 86,6%-a mindenesetre azt mondta, nem elleneznének egy, az EU keleti országai ellen induló támadást sem. 

A fenti kérdésre igennel válaszolóknak azt a kérdést is feltették, hogy Ukrajnán kívül még mely országokat kellene Oroszországnak megtámadnia azért, hogy érvényesíteni tudja az érdekeit. Itt a válaszadók nagy többsége, 75,5%-uk Lengyelországot említette meg a következő lehetséges célpontként. 41% azt válaszolta, hogy a balti államok (Észtország, Lettország, Litvánia) valamelyike lehetne a következő célpont.

39,6% azt mondta, az egykori szovjet érdekszféra országai lehetnek a következő célpontok, így Magyarország, Szlovákia, Csehország, Románia és Bulgária.

A nukleáris fegyverek bevetésének kérdésére is érdekes válaszok érkeztek. 40,3% mondta azt, hogy szükség esetén egyértelműen támogatná ezt. 34,3% azt válaszolta, hogy talán el tudná fogadni a lépést, és csak 25,4% válaszolta azt, hogy egyértelműen ellenezné.

Forrás: index.hu
Fotó: MTI/AP/Andrew Marienko

44 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Klubtag
Néha olyan érzésem van, hogy az emberiség megérett kihalásra...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Namely
@Aki Én: "Ilyet nem állítottam. "
vs
"Egyik sem hiteles, mégis egyiket kritizáljuk, másikra hivatkozunk."
Aki Én
@Namely: "Ilyet nem állítottam. "
vs
"Egyik sem hiteles, mégis egyiket kritizáljuk, másikra hivatkozunk."

Kifli
vs
pillangó

Te tényleg ennyire hülye vagy?
Olyat nem állítottam, hogy te a nemzeti konzultációra hivatkoztál.

,,de az nem belpolitika."
Ja, te írod a szabályokat? Arról beszélünk, ami neked kedves? Értem... :D

13:35
Nálam nem kérdés, hogy Németország vagy Oroszország. Te dilemmázz ha akarsz.
ómió
Sőt! Akárki, aki veszélyt jelenthet számukra!
terlasz
Hülyeség! A NATO-országok megtámadása világháborúhoz vezet. Ezt józan ésszel nem akarhatja senki. Egy hibbant Putyin akarhatja ugyan, de előbb kinyírják, mint ezt megtehetné.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.