Többen, köztük az ukrán elnök is szkeptikus a tárgyalások eredményessége kapcsán.

Ukrajna és Oroszország újra leült tárgyalniFotó: MTI/AP/Ukrán elnöki sajtóhivatal

Az orosz és az ukrán delegáció 90 perces videohívást tartott hétfőn, és a munkacsoportok a nap folyamán folytatják a megbeszéléseket

– közölte egy ukrán illetékes a The Guardian információi szerint. David Arakhamia, az ukrán küldöttség egyik tagja is megerősítette ezt, hozzátéve, hogy egész nap dolgozni fognak – írja a hvg.hu.

Eközben Alekszandr Rodnyanszkij, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója azt mondta a BBC-nek, hogy Oroszország nem gondolja komolyan a béketárgyalásokat. Szerinte ezeket a lehetőségeket az oroszok arra használják fel, hogy megvezessék a nyugati országokat, így azok nem vezetnek be további szankciókat.

Azt is elmondta: az eddigi tárgyalásokat az oroszok arra is felhasználták, hogy elvonják a figyelmet a frontokon történtekről. Hozzátette: nem lehet egyszerre a békét keresni és városokat bombázni.

Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete, Linda Thomas-Greenfield vasárnap már előirányozta, hogy kevés az esély az áttörésre az Oroszország és Ukrajna közötti béketárgyalásokon.

Ennek megfelelően nyilatkozott Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője is hétfőn: elmondta, még nem sikerült komoly áttörést elérni. A szóvivő arra kérte azokat az országokat, amelyek befolyással bírnak Ukrajna politikájára, vessék latba befolyásukat annak érdekében, hogy „konstruktívabb hozzáállásra” vegyék rá Kijevet.

Ahhoz, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök személyesen találkozzon Zelenszkijjel, nagyobb előrelépésre van szükség a delegációk közötti egyeztetésen

– jelentette ki Peszkov.

Forrás: hvg.hu
Fotó: MTI/AP/Ukrán elnöki sajtóhivatal

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.