Az ukrán elnök a La Repubblica című olasz napilapnak adott interjút csütörtökön.

Zelenszkij kijelentette, hogy a kelet-ukrajnai Hosztomel, Volnovakha, és Bucha városa „nem létezik többé, de a legfájóbb veszteséget az emberéletek jelentik”.

Zelenszkij: Putyin villámháborúja kudarcot vallott

Behrouz MEHRI / POOL / AFP

„A városainkat lerombolták, de mi a helyünkön maradunk (..) miközben az ellenség soraiban önbizalmukat veszítik, mi a szembeszállásból merített lelki erővel állunk ellen a bombázásoknak” – mondta az ukrán államfő.

Ukrajna elnöke a háború első hónapjának végén a La Repubblica baloldali napilap főszerkesztője Maurizio Molinari kérdéseire válaszolt, egy meg nem nevezett helyszínről.

Úgy vélte, „a háború nem Ukrajnában zajlik, hanem Európában, Ukrajna az előretolt állást képviseli, amely jelenleg feltartóztatja az agresszort”.

Zelenszkij szerint Vlagyimir Putyin 48-72 órás villámháborút tervezett, de az orosz fegyveres erők szerinte egy hónap alatt több veszteséget szenvedtek, mint tíz év alatt Afganisztánban. Hozzátette, hogy az orosz hadsereg „szabályok nélküli háborút” folytat: példaként említette többek között a bombatámadások érte 246 ukrajnai kórházat, amelyből tizenhárom teljesen lerombolódott.

Volodimir Zelenszkij megerősítette, hogy készen áll tárgyalóasztalhoz ülni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, „mert mindannyiunknak szüksége van a békére”. Feltételként szabta meg viszont azt, hogy Moszkva nem támaszthat ultimátumot Kijevnek.

Az ukrán elnök „lehetséges veszélynek” nevezte, hogy Fehéroroszország is támadást indít Ukrajna ellen. Hangsúlyozta: Ukrajna „minden esetleges helyzetre fel van készülve”.

Hangoztatta, hogy ha Európa és a NATO nem biztosítja az ukrajnai légtér lezárását, akkor az országnak a védekezéshez légvédelmi eszközökre, vadászgépekre van szüksége.

Mindennapjairól Zelenszkij elmondta, hogy sosem aludt sokat, de most nagyon keveset alszik, és nehezen tud kapcsolatot tartani családtagjaival. Hangsúlyozta, hogy Ukrajnát végső esetben sem hagyja el.

"Az egyetlen félelmem az, hogy Európa egyik legnagyobb országát eltörlik a Föld színéről” – jelentette ki az ukrán elnök.

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Csizmás Kond
@kereső: ..én meg azon csodálkozok, hogy te hogy mersz ilyen sültelen alaptalan marhaságokat hangoztatni, hogy falvakat városokat törülnek el a föld színéről...
Minden embert sajnálok aki ártatlanul szenvedett ebben a háborúban, de mindig van megoldás, nekik az lett volna ha menekülnek és nem várják be a támadást. A háborút meg az kezdte aki 2014.ben lőni kezdte a civileket, mert akkor tényleg az ország serege lőtte a sajátjait a civileket ahol a tavalyig több mint 50000 ember halt meg...gondolom azokat te nem sajnálod. Soha egyetlen szavammal sem dicsértem (mert az ajnározás az lenézést jelent) Putyint sőt hibáztattam többször mert egy akkora hatalomnak lettek volna korszerűbb fegyverei hogy harcképtelené tegye ukrajnát, viszont azt a szarházi bohócot aki még a gyerekek kezébe is képes volt fegyvert adni az nagyon utálom a kezdetettől...bár neked ő az ideál attól egy rogadék gyilkos, háborúsbűnös.
Néro
Putyin villámháborúja kudarcot vallott Na ez biztos.
kereső
@ómió: @Csizmás Kond: Ó, a mimóza lelkek. Beletapostam? Igy is akartam.Ezzel a tanulmánnyal , úgy gondolom méginkább. Na, de ez is a célom. Mini putyin, és a terrorista putyin csicskáinak ez jár. Olvassátok. Azt nem kérem, hogy nézzetek magatokba, sem azt, hogy gondolkodjatok el az iráson, a mostani történéseken, mert nem akarlak még betegebbé tenni benneteket. Nektek a gondolkodás ártalmas az egészségetekre.
real.mtak.hu/67457/1/Ht_201734_31_44_u.pdf
kereső
Ha én utca volnék, mindig tiszta lennék,
Minden áldott este fényben megfürödnék,
És ha egyszer rajtam lánckerék taposna,
Alattam a föld is sírva beomolna.
kereső
@m73: Tapssal, virággal és s zúz lányokkal várnák az armiját.
ómió
@kereső: Még mindig az idiotizmusodat villogtatod? Önálló gondolat híján mindig így vagy ezzel? Összekaparsz valahonnét egy neobolsi hazugságforrást és az az "über alles"? Nem "beletapostál" te, hanem ész híján nyikkanni se bírsz a felhozottakra (14:23)! Legközelebb majd, idiótája, talán a Lenin összesből fogsz idézni?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.