Az EU vezetői beleegyeztek a gáz, a cseppfolyósított földgáz (LNG) és a hidrogén közös vásárlásába, annak érdekében, hogy lenyomják a fogyasztói árakat – közölte az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben, a tagállamok vezetőinek kétnapos csúcstalálkozóját követően, pénteken.

A jövőben közösen szerzik be az energiahordozókat az EU-tagállamok
Fotó: JOHN THYS / AFP

Ursula von der Leyen az Európai Tanács elnökével, Charles Michellel közösen tartott sajtóértekezletén azt mondta, hogy az energiahordozók közös vásárlásával az EU ki fogja használni kollektív alkuerejét.

"Ha a gázpiacot nézzük, a globális vezetékes gázpiac 75 százalékát az európai adja. Tehát óriási vásárlóerőnk van" – hívta fel a figyelmet Ursula von der Leyen.

Ahelyett, hogy a tagállamok túllicitálnák egymást, és azáltal megemelnék az árakat, összevonják a keresletet

- tette hozzá.

Véleménye szerint eljött az idő, hogy az EU felülvizsgálja az európai uniós energiapiac felépítését, továbbá infrastrukturális fejlesztésekre van szükség a tárolókapacitás bővítésére. Elmondta, noha a tagországi vezetők megpróbáltak kompromisszumot találni a megugró energiaköltségek kezelésére, nem sikerült megállapodniuk a gáz és az elektromos áram árplafonjairól.

Az erre vonatkozó javaslatát az Európai Bizottság májusban mutatja be – közölte.

A tagországok vezetői támogatták az Európai Bizottság azon terveit, amelyek kötelező gáztartalék létrehozását írják elő a tagállamoknak a jövő téli energiaellátás biztosítására és a növekvő költségek kezelésére.

"Ez lesz az ellátási zavarok elleni biztosítékunk" – fogalmazott.

Kérdésre válaszolva azt mondta, Spanyolország és Portugália "különleges elbánásban" részesül az EU energiapiacán, hogy meg tudjanak birkózni az elszabadult villamosenergiaárakkal. Magyarázata szerint az Ibériai-félsziget "nagyon különleges" helyzetben van, mert a két ország energiamixében nagy a megújuló energia aránya, de "nagyon kicsi az összekapcsoltság" az unió többi országával.

Emlékeztetett: megállapodásra jutottak Joe Biden amerikai elnökkel arról, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió új partnerséget hoz létre, hogy csökkentse Európa függőségét az orosz energiahordozóktól.

Washington vállalta, hogy a nemzetközi partnerekkel együttműködve már az idén legalább 15 milliárd köbméternyi cseppfolyósított földgáz szállítását (LNG) biztosítja az európai piac számára.

Az Európai Bizottság pedig kötelezettséget vállalt arra, hogy együtt fog működni az uniós tagállamokkal, hogy legalább 2030-ig stabil, évente mintegy 50 milliárd köbméter keresletet biztosítson az amerikai LNG-termékek iránt – közölte von der Leyen.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a közös gázbeszerzésre irányuló mechanizmus létrehozásáról szóló megállapodást fontos döntésnek nevezte, mivel az ukrajnai háború energiaárakra gyakorolt negatív hatása egész Európában érezhető.

Alexander de Croo belga miniszterelnök az EU-csúcsról távozva adott nyilatkozatában üdvözölte a közös energiabeszerzésre irányuló mechanizmus létrehozást, amely véleménye szerint fontos előrelépés az energiaellátás zavarainak elhárítását célzó, tagországok közötti együttműködés szempontjából. Áttörésnek nevezte azt a megállapodást, amely szerint az Európai Bizottság javaslatot dolgoz ki az energiahordozók árplafonjának meghatározására az energiaiparral együttműködve.

Olaf Scholz német kancellár közölte, hogy Németország és más tagállamok rendkívül kétkedők az árszabályozással kapcsolatban. Azt mondta, a téma még visszakerül a következő tanácsülések asztalára.

Emmanuel Macron francia elnök elégedettségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az Európai Bizottság felhatalmazást kapott a közös energiabeszerzés megszervezésére. Véleménye szerint a közös és hosszú távú szerződés a legjobb eszköz a gázárak csökkentésére. Fontosnak nevezte az energiadiverzifikációt, aminek érdekében már most meg kell kezdeni a tárgyalásokat az olyan potenciális ellátókkal, mint Norvégia, az Egyesült Államok, vagy Katar.

Mario Draghi olasz miniszterelnök szerint Európának most van lehetősége arra, hogy közös fellépéssel hatékonyan korlátozza a gázárakat. Azt is elmondta, hogy az Európai Bizottság májusban bemutatni tervezett energetikai stratégiájában szerepelnie kell a villamosenergia árának a gázáraktól való függetlenítésének.

Az uniós csúcstalálkozó első munkanapján elfogadott zárónyilatkozatban a tagországi vezetők hangsúlyozták: a bevezetett szankciók képesek arra, hogy meghiúsítsák Oroszország képességét az Ukrajna ellen indított agresszió folytatására, azonban az intézkedések széles körű betartására van szükség.

Az Európai Tanács felszólította Moszkvát, hogy állítsa le a háborús bűnnek minősülő támadásokat, tegye lehetővé humanitárius folyosók létrehozását, biztosítson hozzáférést a humanitárius segélyekhez és engedje szabadon a túszokat.

Az uniós tagállamok vezetői elkötelezték magukat amellett, hogy támogatást nyújtanak az ukrán kormánynak azonnali szükségletei kielégítéséhez, és a háború végeztével a demokratikus Ukrajna újjáépítéséhez.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki videókapcsolaton keresztül vett részt az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek tanácskozásán, azt mondta: az Oroszországgal folytatott háború az értékek összecsapása, amelyben Ukrajna méltónak bizonyult az európai uniós tagságra.

Az ukrán elnök megköszönte, hogy az EU katonai és humanitárius támogatást nyújt országának, ugyanakkor hangsúlyozta, az EU lassan reagál, és késik az újabb szankciók kivetésével Moszkva, és különösen az orosz energiaszektorral szemben, amely "Vlagyimir Putyin orosz elnök hadigépezetét táplálja".

Forrás: MTI

Forrás: MTI

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Pedig nem lenne ördögtől való ötlet a közös beszerzés. Ja, abból ott nem lehet játszani, hogy amikor olcsóbb a gáz, a lakossági és a közületi ár nem csökken, de akad egy cég, amelyik több mint 50 milliárdot nyer a bóton. Lement az olaj ára, nálunk emelkedik az üzemanyagban lévő adó összege.Meg amit még nem tudunk.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
csak úgy....
vikinek,pötyinek lesz mit vétózni .. :)- hogy baxnám ki öket európából,vissza az öshazájukba külön-külön..
verőce21
A tehetetlen (és zsebben tartott) EU egységesen Orbán ellen lép fel...?
Nessy
Pedig nem lenne ördögtől való ötlet a közös beszerzés. Ja, abból ott nem lehet játszani, hogy amikor olcsóbb a gáz, a lakossági és a közületi ár nem csökken, de akad egy cég, amelyik több mint 50 milliárdot nyer a bóton. Lement az olaj ára, nálunk emelkedik az üzemanyagban lévő adó összege.Meg amit még nem tudunk.
Pipás
És mi lesz a szokásos fideSS mutyival(rezsicsökkentéssel)? :D
csak úgy....
@verőce21: ki az az orbán? csak nem a szálasi egyik utódja..? hamarosan végleg trianonizálva lesztek,te veröcén szlovák leszel ! :)
human
Orbán majd megint különutas lesz és dupla áron hoz gagyi gázt kínából. A vakcinával is ezt játszotta.
Yoda69
Jo ötlet, ugyanugy mint a Pfizer vakcina beszerzes sikere, ez is sikerre valhat.
RonaGyuri
Orbán ezt is szabotálni fogja - ha nem zavarjuk el - mert nem lehetne belőle lopni! =))
magyar1
Na ugye, hogy tudtok ti olcsóbb gázt is adni nekünk, a népnek!?:)
Béla333
Hát akkor így hogy fognak loni a Fideszes maffiózók? Hogy fognak tudni beiktatni egy pénz lenyúló közvetítő céget?
Hát már lopni se hagyják a szegény maffiózókat? Így már nem is ér semmit (nekik) az egész!
justhpeter
@verőce21: Mi az, hogy egységesen Orbán ellen lép fel ? Ez tiszta röhej. Mintha Orbán bárhol, bármiben tényező lehetne. O1G egy recsegő szélkakas a háztetőn. Nemzetközi szinten már arra sem méltatják, hogy leköpjék. Egy szerencsétlen nímand, akit még Putyin is csak csicskának használ.
Nessy
@Shikari: Idd meg a reggeli kávédat, és próbálj meg felébredni, gondolkozni! :-)
Dr.Doktorovics trinitron dr.
@Shikari: A másik, hogy átköltöztök Oroszországba, dorbinccsal, omioval és az összes mosott agyúval
verőce21
@csak úgy...: (00:21) Bolond agyadból bolondokat beszélsz...!
Pipás
@Shikari: Itt magyarok élnek és nem ilyen hülyék, mint te! :Dxxx
Németh István
Az ursulának igaza van az Európai piac (az OROSZ FÖLDTEKE) adja az energia hordozók bázisát! tehát, vagy tesz ennek érdekében vagy nem!? ez itt a kérdés! Az Eu. piacot nem tudja letörni a drága usa termékekkel! Következésképpen jobb ha az ursula moslékocska észhez tér!
Aztán a demokratikus eszmeiség jegyében szokjon le a diktátum alkalmazásáról! Az Eu. közös érdekű gazdasági szövetsége - mert ez volna az eu. - nemjogosult a tagjainak kötelezően, diktatórikusan meghatározni az adott nemzeteknek kártokozó tevékenységekre való kötelezést!
A németek és a franciák az un. "északi tengely" felejtse el a gyarmatok megszokott diktátumából eredő uralmát az Eu nemzetek felett! ÁMEN!
jesz
Közösen gázt, meg egyebet?...ilyen közös beszerzést már láttunk a covid oltóanyaggal kapcsolatban..a lélegeztetőgépről nem is beszélve..

Hát persze, hogy egy unijós tárgyaló akar kaszálni rajta...aztán a szétosztással mi lesz?az egyenlők közt ki lesz egyenlőbb, és az menmyibe kerül?
Nessy
@jesz: Félresikerült a mondatod. Az unióban ma sem elismert oltóanyag és a feladatnak nem megfelelő "lélegeztetőgép" túlárazott beszerzése külügyérünk biznisze volt.
rokker33
Érdekes ez az ukrán elnök sosem elégedett!Kapott segítséget mindenkitől az euba is beveszik gyorsitott eljárásban és még így is panaszkodni tud, hogy túl lassú a szankció, pedig 1 hónap alatt annyit kapott moszkva mint más ország 10 év alatt sem t!!!Kicsit telhetetlen ez a elnöknek nevezett bohóc!
Pipás
@jesz: Magyar mutyi nincs az EUs beszerzésekben. Ez orbáni sajátosság!
verőce21
Európa sohasem tud egységes lenni...! Ez nem egy olvasztótégely, mint az USA, ahol mindenki bevándorló volt, helyi hagyományok nélkül... Európában minden államnak saját identitása, érdekei, hagyományai vannak...

Így közös energiahordozó beszerzésében is nehéz megállapodni, főleg, ami a fűtést illeti... :)
Nessy
@Shikari: Jó hogy említed! Lassan nekem is esedékes a második életmentő kávé.
ómió
Szerencsére már van direkt, hosszútávú szerződésünk az oroszokkal.
lusta
Ezer sebből vérzik ez az uniós közös beszerzés különösen akkor, amikor a drága palagázt akarják a yenkik ránk erőltetni.
Ebbe persze a felcsúti kis pocakos tolvaj zsebcézárnak semmi beleszólása nem lesz, mert egy hét múlva már a menekülésén fog dolgozni.
Pipás
@Shikari: Én magyar vagyok, de nem vagyok tolvaj és szánom a rászorulókat, ergo nem vagyok fideSSes! :)
Nyírfa
Tetszik ez az összefogás. Oroszország sokat segített abban, hogy alakulgasson az Európai Egyesült Államok. :)
Pipás
@Shikari: Olyan magyar, mint amilyen te vagy, na olyan nem is szeretnék lenni.
lusta
@Nyírfa: Ez eddig így van, de az ördög mindig is a részletekben rejtőzik. Honnan lehet tudni, hogy a gáz csak energiahordozó lesz? A földgáz ezer és egy termék alapanyaga. Aki olcsón szerzi be, lást Nord-Stream I és II, az bizony a maga földgázalapú termékeivel uralja a piacot. A palagázt idecipelve eldől, hogy a yenkik ismét versenybe szállnak a gázból előállított termékek piacán. Európa eddig is nagy gondban volt a kínai, indiai és hasonló feltörekvők áruival. A yenkik is, de sikerül az uniós vezetők szemellenzős volta miatt az európai országok marginalizálása.
Nyírfa
@lusta: Ez mind valós probléma. De azt az álláspontot képviselem, hogy a nehézségek arra valóak, hogy megtaláljuk a legadekvátabb megoldást: a fejlődést.
Egy időben intenzíven foglalkoztam az asztrológiával. Van néhány igen nehéz fényszögem, aminek a hatását még azelőtt tapasztaltam meg, hogy az asztrológia közelébe kerültem, tehát nem bebeszéltem magamnak nem létező problémákat.:)
Tény, hogy jó sok időbe került látnom a hasznát annak, hogy az élet nem terített elém vörös szőnyeget. Az egom ugyan még méltatlankodik, de azért ott kukucskál a hála, mert a nehézségek olyasmikre nyitották rá a szemem, amiket egyébként figyelmen kívül akartam volna hagyni.
Ahogy lépegetünk előre, mi emberek, úgy fejlődik minden, a tudatunkkal paralel a társadalmunk, a technológiánk, a fontossági sorrendjeink, a részletek egyre világosabbak, áttekinthetőbbek lesznek, és egyre kevésbé lesz módja elrejtőznie az ördögnek.
Namely
"Az Európai Bizottság pedig kötelezettséget vállalt arra, hogy együtt fog működni az uniós tagállamokkal, hogy legalább 2030-ig stabil, évente mintegy 50 milliárd köbméter keresletet biztosítson az amerikai LNG-termékek iránt"
és mi van, ha változik a piac?
A Bizottság megint mit tesz?
A jelenlegi helyzetre érvényes feltételeket rögzíti 2030-ig. (facepalm)
Mi is a helyzet?
Hogy a piacot uralni akarták, ennek oka az elszabadult infláció és energiaárak, valamint a covicc alatt visszamondták az orosz gázkapacitásokat, amiket Kína aztán hosszú távra le is kötött.
Erre most mi a válasza ennek a sok antikapitalista seggnek?
Hogy most még jobban be kell avatkozni a piac működésébe. Gyerekek: ez a komcsiknak sem sikerült, ők is belebuktak. Tőzsdés, közgazdász lecke, kb első óra: a piacnak mindig igaza van, a piac az erősebb.
Azt mondja, lépjünk fel közösen, de ugyanakkor garanciát vállal 2030-ig. :D neeeeee
Nem véletlen, hogy így van: ezek soha nem dolgoztak az üzleti életben, soha nem volt egy rendes állásuk. Az EU-s bürokraták mind ejtőernyőztetett, hazájukban megbukott politikusok, akiket nem lehet másra használni. És ezeknek a krémje a főnökség, az elnökök.
Igen, az EU nagyszerű lenne. De nem ezekkel, ilyen vezetőséggel csak a korábbi irányba megy. Trend lefelé.
verőce21
@Nyírfa: (12:15) Mire meghalunk, már mindent tudunk... :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.