Európa stabilitása fontos Washington számára, az Egyesült Államok az egységes és biztonságos Európára támaszkodva vállalhatja fel globális szerepét – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök szombaton Varsóban. 

Biden szerint Putyin arra számított, hogy megosztja a NATO-t
Fotó: Brendan Smialowski / AFP

Kétnapos lengyelországi látogatásának zárónapján Biden először Andrzej Duda elnökkel folytatott négyszemközti beszélgetést. Az Egyesült Államok "az egységes Európára és az európai biztonságra támaszkodva" képes vállalni a világ más részeiben betöltött szerepét – mondta.

A két világháború tapasztalata megmutatta, hogy Washingtonnak nemcsak Európával kapcsolatos, hanem globális érdekei szempontjából is "rendkívül fontos" Európa stabilitása

- fűzte hozzá az amerikai elnök.

Hangsúlyozta a NATO egységének szükségességét is. Biden szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök arra számított, hogy

megosztja az észak-atlanti szövetséget, hogy ennek keleti szárnyát "széttördeli és leválasztja a Nyugatról". "Ez viszont nem sikerült neki, mindnyájan együtt vagyunk"

- húzta alá.

Kétszer is nyomatékosította:

az észak-atlanti szerződés ötödik, a kollektív védelemről szóló cikkelye "szent kötelességvállalást" jelent Washington számára. "Tessék elhinni, hogy számíthattok ránk"

- fogalmazott.

Bident Antony Blinken külügyminiszter, Lloyd Austin védelmi miniszter, valamint Jake Sullivan nemzetbiztonsági főtanácsadó kíséri a lengyelországi tárgyalásokon.

A Dudával folytatott tárgyalásokat megelőzően, szombat délelőtt Biden, Blinken és Austin Varsóban Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel és Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszterrel is találkozott.

Forrás: MTI

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Csizmás Kond
...ez a vén szar teletorokból bömböli, hogy a világ számíthat amerikára na meg a natora...de hogy nem sül le arról a botoxolt pofájáról a bőr amikor ilyeneket hazudik ?...megígérték és hitegették meg biztatták ukrajnát hogy basztassa az oroszt hogy nem engedik hogy baja essen és tessék, ott hagyták a szarba, a szenvedésbe és a nyomorba...de be nem áll a szája a hazugságtól...
Qqberci
A csútkány lett volna az ék a NATO szétveréséhez de ellapult...
ómió
És "csak energetikailag" sikerült neki?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.