Kiáll az országa területi épsége mellett.

A hvg.hu cikke szerint a háború kezdete óta először készítettek orosz újságírók interjút Volodimir Zelenzkij ukrán elnökkel. A független orosz videós portál (Kotrikaze Dzjadko) által készült interjút el is kezdték leadni Oroszországban (angol felirat is elérhető hozzá), de ezt hamar leállították az orosz távközlési szabályozó testület (Roskomnadzor) emberei, akik büntetéssel is megfenyegették az érintett média munkatársait, valamint a többi sajtóterméket is, amelyek le mernék adni az interjút.

Zelenszkij hajlik a kompromisszumra, de szerint értelmetlen "nácimentesítésről" beszélni

Fotó: YouTube/Kotrikaze Dzjadko/videórészlet

A cikk szerint az interjú egyik fő témája az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol kíméletlen orosz bombázása és ostroma volt, az ukrán elnök erről azt mondta, hogy az orosz csapatok bekerítették a várost, amelyen belül fogytán van az ivóvíz és az élelem. Azt is mondta Zelenszkij, hogy az oroszok kilövik a segélyszállítmányt intéző járműveket, és arra is kitért, hogy információi szerint rengeteg embert és köztük rengeteg gyereket akaratuk ellenére hurcoltak el a városból az oroszok Oroszországba, és nem tudni, hogy a gyerekek a szüleikkel együtt vannak-e, vagy sem.

Az ukrán elnök a cikk szerint a több mint másfél órás videóban azt is elmondta, hogy mélyen csalódott az orosz emberekben, szerinte nekik a hamis hírek ellenére is tudniuk kellene, hogy egy háború semmire sem jelent megoldást. Zelenszkij szerint ugyanakkor Putyin elnök egészen más helyzetre számított Ukrajnában, mint amivel szembesült. 

Zelenszkij elnök Ukrajna semleges státuszát is felhozta a vele készült interjúban. Szerinte ehhez előbb népszavazás szükséges, mert az ukránoknak kell véleményt mondani arról, hogy az ország független státuszú legyen, és ha igen, ez milyen formában valósuljon meg. A kérdés majd csak ezután kerülhet be a béketárgyalásokról szóló témák közé. 

Az ukrán elnök viszont kihangsúlyozta, hogy az ukrán delegáció nem fog asztalhoz ülni a tárgyalások során, ha az orosz fél továbbra is csak demilitarizálásról és "nácimentesítésről" akar tárgyalni, ezek számára "teljesen érthetetlen dolgok". Hozzátette, volt már olyan egyeztetés, ahol felvetették az oroszoknak, hogy ne használják ezeket a kifejezéseket, de nem lett ennek érdemi eredménye. 

Forrás: hvg.hu, cnn.com

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ómió
Összenőttél a nácijaiddal, péniszvirtuóz!? Nálatok ők már "ajrópai érték"?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
@Csizmás Kond: @Shikari: nektek nagyon kaka lesz orbán után! :)
Csizmás Kond
@csak úgy...: ...hát itt nagyon melléfogtál, vagy csak a saját létedet próbáltad kifejezni ?
Nekem sem előtte, sem alatta sem utána nem volt kaka, ezt jól vésd az eszedbe, mert én nem spekulációra építettem az életemet hanem a valóságra...nem futottam a jólét után hanem megteremtettem magamnak, de te kezdhetsz sziszegni mert neked soha nem lesz jobb csak szarabb.
Csizmás Kond
@Shikari: ...itt kell lógjon mert a frusztráltságát kint nem tolerálják, és így kiélheti a keservét.
Csizmás Kond
@Shikari: ...ezek vállogatott balfaszok...
C_3PO
Sajnos az idő múlásával egyre rosszabb lesz annak az országnak és a lakóinak! Lehet bűnbakot keresni a NATO-ban, EU-ban, akár az egész világon, de attól nem lesz jobb az ott élőknek. A kialakult helyzetért csakis a két ország diplomáciája a felelős!
Bárminemű külföldi beavatkozás csak olaj a tűzre! Egyedül az ENSZ tudna valamit tenni, de ők sem mernek... Lehet, ők már az elején látták azt, amit mindenkinek be kell látnia: sokáig fog tartani, mert nem csupán egy friss, hanem régikeletű konfliktus van a háttérben!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.