Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökig adott határidőt, hogy a gyakorlatilag az egész orosz gázexportot bonyolító Gazprom csak rubelben fogadhat el kifizetéseket a szállítmányokért, most mégis rábólinthatott az utolsó pillanatban, hogy eurós tranzakciókat is elfogadhat a cég. De csütörtökön meg is jött a fordulat az ügyben.

Újabb 180 fokos fordulatot vett Putyin a gázellátás leállításának ügyében – itt vannak a részletek!

Mikhail Klimentyev / SPUTNIK / AFP

A napi.hu cikke szerint az orosz vezető szerint a pénzt a szankciók által nem érintett Gazprom Bankba fizetik be, majd rubelben utalják át Oroszországba – olvasható egy német kormány közleményében a Deutsche Welle szerint. Lényegében ez azt jelenti, hogy nem kell leálljon az EU-ba irányuló gáztranzit és a tagállamoknak sem kell rubelben fizetniük.

Olaf Scholz hivatala szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök közölte a német kancellárral telefonos egyeztetésükön, hogy az európai vállalatok továbbra is euróban vagy dollárban fizethetnek. Maga a Gazprom bankja utalja majd rubelben a pénzt Oroszországba.

„Scholz a beszélgetés során nem értett egyet ezzel az eljárással, hanem írásbeli tájékoztatást kért, hogy jobban megértse az eljárást” – tette hozzá a német közlemény. A Kreml tájékoztatása szerint Putyin azt mondta Scholznak, hogy „a meghozott döntés nem vezethet az európai importőr cégek szerződéses feltételeinek romlásához”.

A rubelfizetésre vonatkozó orosz követeléseket azzal is igyekezett igazolni, hogy a Kreml álláspontja szerint „a nemzetközi jog normáinak megsértésével az Európai Unió tagállamai befagyasztották az orosz jegybank devizatartalékait”. A Kreml közölte, hogy a két vezető megállapodott abban, hogy mindkét ország szakértői további megbeszéléseket folytatnak az ügyben.

Forrás: napi.hu

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
ez már majdnem Orbán baromsága: "a nemzetközi jog normáinak megsértésével az Európai Unió tagállamai befagyasztották az orosz jegybank devizatartalékait"
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
ez már majdnem Orbán baromsága: "a nemzetközi jog normáinak megsértésével az Európai Unió tagállamai befagyasztották az orosz jegybank devizatartalékait"
Nyírfa
Nagy úr a szükség.
Ezen a képen milyen nyomi kinézete van Putyinnak.
Eladott Ország
Oroszországnak a földgáz, a kőolaj és az olajszármazékok éves bevétele a költségvetés harmadát-felét fedezi, az export 80 százalékát teszi ki. Fact-check: Nem igaz, hogy Moszkvának meg sem kottyanna, ha a Nyugat leszokna az orosz gázról.
Pipás
@Eladott Ország: Pedig most elindult egy folyamat, amelynek eredményeképpen az oroszok komolypiacokat fognak veszíteni.
Giovanni Alba
@Horizont: ma, 11:24
Ez meglepett? Mostanában ez megy. Mintha kezdene leereszteni.
Nyírfa
@Eladott Ország: 11.31

De még mennyire, hogy megijedt. Még a háborút is inkább befejezi, csak ne hagyják ott a kereskedelmi partnerei. Németország már bejelentette, hogy év végéig leválnak az orosz gázigény 80 %-ról, az EU programja egységes ez ügyben. Putyin pedig kilincselhet a világban, hogy vegyék meg tőle, ami így rajta marad.
Elcseszte az öreg cárevics, és ezt az oligarchái pontosan látják. Milyen jövője marad?
Jó esetben életben hagyják.
kereső
@Horizont: Muszáj volt ezt bevállalnia.Gondolom figyelmeztetették, hogy ha "nincs gáz, akkor nem hogy eur,dollár nincs , de rubel sincs". Nyomós érv.Mert ha nincs bevétel, akkor nincs miből költeni- akkor pedig megáll az "élet".
kereső
@Nyírfa: Bizony, nyomós érv az is, hogy az USA a stratégiai tartalékának 80%-át felszabaditja Európa érdekében, Norvégia közölte, hogy el tudja látni az európai igények jelentős hányadát olajjal. Kanada szintén.
Nyírfa
@kereső: És Katar és Azerbajdzsán.
Orbán már pedzegeti, hogy ha lenne tengerünk és rendelkeznénk tankerekkel, nem is aggódnánk mi annyira az orosz gáz és olaj miatt. Természetesen ez nem célzás akart lenni, ez maga a Terv! :)
Galway
@Shikari: Na téged se az eszedért tartanak!
Idáig jó volt az €-s elszámolás. Aztán Orbán gazdája kitalálta a rubelest. Majd valaki összeszedte a bátorságát és megemlítette neki, hogy a hanyatló és az értékvesztő rubel mégse az igazi... Na akkor jutott eszébe, hogy őbelőle csöpög a kompromisszumkészség.
Toller Béla
@KisTehen: mintha a főnököd rázná a valagát mindenkinek ...nem ?
Németh István
Ha neked van valamid amit el tudsz adni és azt a valaki meg akarja szerezni, akkor sajnos azért azt és annyit, mégpedig úgy kell fizetni ahogy az eladó akarja! Nincs miről beszélni! Putyin nagyon jól teszi azt amit csinál! A Szovjetuniót, majd Oroszországot az uralkodni és kihasználni vágyás okán rendre sújtották embargóval és mondva csinált szankciókkal! A Putyin húzott egy válasz vonalat! Sajnos ez a válaszvonal húzás egybe esik az ukrán-orosz/orosz-ukrán eseményekkel! Ami persze nem véletlen mert az usa-soros-eu kapzsiság határtalan, csakhogy a Szovjet-orosz események nem ismerete végett az ukránokat az agresszorok menten lefalcoltak!
A röhej most a németek akarnak fegyvert szállítani az ukránoknak amiért az ukránok keményen fognak fizetni >> ha buknak pofára esnek - ha nem az elavult raktárkészletet ürítik le, ha nem buknak azért, mert a sima nyersanyag készletüknek nagyrészt búcsút inthetnek az ukránok! A németek jobban tudják mivel rendelkeznek, mint ők maguk a hülye pojácák! Tehát hajrá Putyin!
tothjani
Azért nem értem ha úgyis átutalás van akkor ott nincs valódi pénz, hívhatnánk akár kakaós csigának is.
Én Kínából forintban szoktam vásárolni, de nem valószínű hogy az eladó forintot kap az árúért.
ómió
Akkor majd - ha az még nincs "kiútálva" - a Gazprom Bank, maga vásárol (erősíti a) rubelt és utalja haza!
Németh István
Hm. valódi pénz is van, csak az egy erre szakosodott bankpiaci ügylet szerint működik! Ezt sajnos nem ismerem, de magam is használtam, alkalmaztam már amikor interneten vásároltam. Utaltam a forintot, az árút később megkaptam a számlával együtt majd a vámprocedúra következett, s minden rendben rendeződött! nem hiszem, hogy a kínai cég forintot kapott volna! Mondjuk Csen-csiao városkában A MÁSIK a GAZPROM-BANK a helyzet hasonló lehet, miután annak is az a feladata, hogy egy adott valuta fajtát átkonvertáljon a napi árfolyamon. ez óhatatlanul a politikai fuvallatok mentén és azzal együtt, vagy ellenére, hogy a pénz fontos szereplő, de a tény a valós és nélkülözhetetlen nyersanyag abszolút szükséges volta alapvetően determinál! Az Orosz Föld 1800-as évek végén felismert és azóta vágyott megszerezni természeti kincse olyan mértékben jutott szét a világban, hogy sakk, matt helyzete képes teremteni: Ezt ismerte fel hitler is - ám tudta lenin és sztalin is >> s pont nem véletlenül alakult ki először a zsidó állam támogatása a hitleri hódításhoz, majd mikor kicsit kapott a pofájára hitler a zsidó állam is behúzta a fülét-farkát, aztán lett a holokauszt! Amiből mi kaptunk mint vesztes partner érdemtelenül többet, míg a németeket hozzánk viszonyítva senki sem vonta felelősségre!
Milyen érdekes tud lenni a politika!? Most meg a szemét érzékítő nagymester színész banda vezette ukránok hülyítik a világot! Az usa-nato, de a soros is beszartak amikor a valós tényekkel szembesültek, hogy Ukrajna valójában nem független, hanem föderatív köztársaság, sem önállósága, sem határai nincsenek legitimálva - ratifikálva - nemzetközileg elismerve! Ebben a pillanatban vált az ukrán terület avassá! Erre mondja a pancser színész banda, hogy cserbenhagyták, mert nem lett hirtelen sürgős világháborút kirobbantani a nátó-usa részéről! a németek meg vergődnek az energia ínség okán! Ezért szemetek az országunkkal szemben, nincs kin kitölteni a bosszújukat! Aljas szarok!
Németh István
Sajnos sokan fel sem fogják, hogy ez egy valóságos polgárháború! Ahhoz, hogy béke legyen sajnos az ukránoknak valóban engedniük kell az orosz követelésnek a nató mentesség és a mindenkori orosz -ukrán konszenzuson alapuló független politikai és gazdasági potenciálok érvényesítésén! Az indok nem más, mint valójában az hogy 1945-ös világháborút követően a Szovjet birodalom rendkívüli fejlesztéseket hajtott végre pont az ukrán Balti és Fekete tengeri térség közti un. nyugat oroszországi területen. Ezek potenciális ipari és nem kevés csúcs honvédelmi beruházások voltak, nem véletlenül! Ezt és ezeket nincs az az ország amelyik hagyná csak úgy kijátszani más idegen országok javára, önmaga ellen!! Semmiféle demokratikus. humanista, stb. gondolatiság ezt fel nem tételezheti!
Ennyi, vázlatosan!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.