Sanghajban pénteken kezdetét vette a város szakaszos lezárásának második része, amelynek során a Huangpu-folyótól nyugatra található városrészeket helyezik vesztegzár alá a koronavírus-járvány újabb hullámának megfékezése érdekében.

A lezárások első szakasza hétfőn kezdődött, és a folyótól keletre, illetve délre fekvő területeket érintette. Már a két szakaszos vesztegzár vasárnap esti bejelentését megelőzően azonban voltak olyan lakónegyedek, irodaházak és egyéb területek, amelyeket lezártak az adott helyen felbukkanó új esetek, vagy tömeges tesztelés indokán.

Újra erősödik a koronavírus: Sanghajban megkezdődött a város lezárásának második szakasza

Egészségügyi dolgozók Shanghaj Jing'an kerületében.
Fotó: HECTOR RETAMAL / AFP

Ugyan az első szakaszban lezárt városrészeket a vasárnapi döntés alapján péntek hajnalban újra megnyitották, ám számos, ezen a részen található lakónegyedben meghosszabbították a karantén-intézkedést az elmúlt napok során azonosított új esetek miatt.

A péntektől lezárt, nyugati területeken mintegy 16 millió ember él.

Sanghajt szombattól kezdve csak azok hagyhatják el, akik két napnál nem régebbi nukleinsavas teszt és 24 órán belül készített antigén-teszt eredményével tudják igazolni, hogy nem fertőzöttek.

A városból pénteken 358 újabb megbetegedést, és 4144 új tünetmentes fertőzöttet jelentettek. Az elmúlt hét során a húszezret is meghaladta a Sanghajban azonosított fertőzöttek száma.

A mintegy 25 millió lakosú városban a múlt hét során a lezárt területeken élők akadozó élelmiszerellátásra, illetve élelmiszerhiányra panaszkodtak. Egyes esetekben pedig nem Covid miatt segítségre szoruló betegek nem tudtak sürgősségi orvosi ellátáshoz jutni a szigorú korlátozások miatt.

Csütörtökön a sanghaji kormányzat elismerte, hogy nem volt megfelelően felkészülve az újabb járványhullámra, és nem tudott kielégítően gondoskodni a lezárt területeken élők szükségleteiről. Ma Csun-lej, a sanghaji kormányzat főtitkára elmondta: nem rendelkeztek elegendő ismerettel a súlyosan fertőző omikron variánsról, és nem léptek elég gyorsan a megfékezése érdekében.

Forrás: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.