Az EP állásfoglalása szerint teljes embargót kell bevezetnie az orosz olaj-, szén-, nukleáris üzemanyag- és gázimportra.

Szinte csak a Fidesz szavazta le: az EP teljes energiaembargót vezetne be Oroszország ellenMTI/AP

Az Európai Parlament nagy többséggel elfogadott állásfoglalásában a képviselők szankciókat követelnek Oroszország ellen, köztük teljes embargó bevezetését az orosz olaj-, szén-, nukleáris üzemanyag- és gázimportra vonatkozóan – írta az uniós testület csütörtöki sajtóközleménye. A Fidesz európai parlamenti képviselői a csütörtöki szavazáson is határozott nemmel szavaztak a javaslatra, hogy embargót vezessenek be az Oroszországból érkező gázra, kőolajra és nukleáris üzemanyagra.

Az EP szerint az embargót olyan tervnek kell kísérnie, amely biztosítja az EU energiaellátásának biztonságát. A testület hozzáteszi:

olyan stratégiát is ki kell alakítani, amely lehetővé teszi a szankciók visszavonását abban az esetben, ha Oroszország lépéseket tesz Ukrajna függetlenségének, szuverenitásának és területi integritásának helyreállítására nemzetközileg elismert határain belül, és teljesen kivonja csapatait az ország területéről.

Az MTI közleménye szerint azt is kiemelték, hogy „a hatályos szankciókat mostantól az egész EU-ban és az EU nemzetközi szövetségesei által is teljes mértékben és hatékonyan végre kell hajtani.”

Felszólítják az EU vezetőit, hogy zárják ki Oroszországot a G20-ak csoportjából és más multilaterális szervezetekből, például az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából, az Interpolból, a Kereskedelmi Világszervezetből, az UNESCO-ból.

Ez fontos üzenetet küld majd Oroszország számára arról, hogy a nemzetközi közösség nem fog visszatérni az agresszor állammal folytatott korábbi együttműködéshez.

A szankciók hatékonyabbá tétele érdekében az uniós parlament kéri, hogy az orosz bankokat zárják ki a SWIFT bankközi kommunikációs rendszerből, tiltsák meg az orosz hajók belépését az EU területi vizeire és kikötését az EU kikötőiben, valamint szüntessék be az Oroszországból és Fehéroroszországból érkező és oda irányuló közúti áruszállítást. A képviselők követelik továbbá a „Vlagyimir Putyin orosz elnök és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök rezsimjéhez tartozó tisztségviselők vagy oligarchák, meghatalmazottak és strómanjaik teljes vagyonának lefoglalását”.

A képviselők többsége szerint

az orosz csapatok által Ukrajnában, különösen Bucsán elkövetett sokkoló atrocitások, tagadhatatlanul háborús bűnöknek minősülnek.

Hangsúlyozzák, hogy a háborús bűnösöket felelősségre kell vonni, és szorgalmazzák az Ukrajnában elkövetett háborús bűnöket kivizsgáló különleges ENSZ-törvényszék létrehozását.

Az EP állásfoglalása megerősíti: a fegyverszállításokat folytatni és fokozni kell, hogy Ukrajna hatékonyan megvédhesse magát. A képviselők támogatják az ukrán fegyveres erőknek az uniós tagállamok által egyénileg, és az Európai Békefenntartási Eszközön keresztül közösen nyújtott további védelmi célú támogatást.

A képviselők felhívják a figyelmet arra, hogy a háború miatt közel 6,5 millió ukrán állampolgár kényszerült lakóhelye elhagyására, és több mint 4 millióan menekültek el az országból, ezért biztonságos humanitárius folyosókat szorgalmaznak a bombázások elől menekülő civilek evakuálására.

A Fidesz európai parlamenti képviselői a csütörtöki szavazáson is határozott nemmel szavaztak arra a javaslatra, hogy embargót vezessenek be az Oroszországból érkező gázra, kőolajra és nukleáris üzemanyagra

– derült ki Gál Kinga fideszes EP-képviselő Facebook oldalán megjelent közleményéből.

Gál Kinga azt írta: egy ilyen intézkedés „megölné” a magyar gazdaságot, a magyar családokkal fizettetné meg a háború árát, ezért ezeket a javaslatokat határozottan elutasították.

Kiállunk Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett, elítéljük az orosz agressziót, ezért az európai egység érdekében az EP-határozatot a végszavazásnál támogatni fogjuk. Mindezt úgy tesszük, hogy elutasítjuk a gáz és kőolaj, valamint az atomenergia békés célú felhasználását célzó embargóbevezetésére vonatkozó javaslatokat az Európai Parlamentben és minden uniós intézményben

– fogalmazott a politikus.

Forrás: MTI

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Shikari
Győzzenek már gyorsabban az oroszok.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pálinkás Pál
ha jól tudom itt nem lehet vétózni, tehát pofázhatnak amit akarnak..
KisTehen
akkor nem kell fosnotok, elzárjuk az orosz gáz és örvendezhettek, hogy márki-zay nélkül is meglesz
Klubtag
Mi az, hogy "szinte-csak-fidesz..." most csak a fidesz, vagy más is leszavazta az embargót...nem láttam az MTI interpretálásában utalást arra, hogy ki még...?
Emmersson71
@KisTehen: Hélóó..Orbán kezében a döntés! MZP sosem volt döntési helyzetben, csak 12 éve a vezéred!!!
Minden szart ne akarj már átlapátolni tőletek!
Shikari
Győzzenek már gyorsabban az oroszok.
polgarb
@Shikari: Júliusban már a Kreml kapuján szárad putyin haverod bőre!
Gazella
@Shikari: Nem fognak győzni az oroszok.
Rockxy
figyeljcsak, cucu!
minden háborúnak nevezett balhéban van nem egy, de több hamis zászlós akció, és ez utólag mindig kiderül.
ugyhogy - buktával a napot.
Shikari
@Gazella: Putyin nem tud veszíteni olyan hadsereggel.
Z testvérek, verjétek el az ukrán bandát!
Tisztelem az orosz hadsereget. Hihetelenül erősek!
ómió
Akkor, most, "leszavazta" a Fidesz, vagy támogatta (mai cikk 05:47)? El kéne már dönteni!
Giovanni Alba
Elfogadták az Európai Parlament állásfoglalását, de továbbra is húzzák az orrukat a szankciók miatt. Erre hivatkozva fognak mindenhol keresztbe feküdni, ahol csak lehet. Ahol vétózni lehet, ott vétózni fognak, vagy legalább is fenyegetőzni a vétóval. Ahogy ezt már eljátszották az EU költségvetési vitájában.
Ismerős nekem ez az "elviekben támogatom, de a gyakorlatban nem" módszer.
Isztambuli egyezmény esete ismerős? Aláírták, mert alá kellett, de itthon már nem ratifikálták, mert csak, és különben is, nálunk a törvények sokkal szigorúbban védik a nőket és a gyerekeket a családon belüli erőszaktól, mint ahogy az a szerződésben van. Látjuk erre a példákat, áldozathibáztatás, csak családi perpatvar, a rendőr nem megy ki addig, ameddig vér nem folyik, de akkor már inkább a halottkém.
Nálunk a jogállamisággal is minden a legnagyobb rendben van, pedig saját bevallása szerint a jelenlegi (i)gazságügyi Jucus azt sem tudja, ez a jogállamiság izé hogyan is néz ki.
fergeteg
EZ AZ IGAZSÁG: A FIDESZ LESZAVAZTA !!!
a teljes határozatot meg hiába szavazták volna le.
vacsi
Mindenesetre, kíváncsi leszek a jövő télre!
durbincs
@Pálinkás Pál: @Horizont: @Giovanni Alba: maguk lent a bányában? A liberális - komcsi - Canadai ? A 3 Rusnya Gracia ?
durbincs
@Giovanni Alba: Ja persze maga + az a csámpás rúzsös férfi Hamupipöke ? semmiről nem tehet ?
Gyurka80
Az idióta EU-s vezetők el mehetnének szabadságra úgy 1 évre, akkor nem csinálnának kárt!
teuton
Pavatanc a köbön... Vajon kitöl tanulta ez a Gal???
csak úgy....
TheNextPresident • egy órája • edited

Ez de durva:

"Lengyelország a következő hetekben valószínűleg felad minden kapcsolatot a magyar hatóságokkal, kivéve a nemzetközi testületeken belüli találkozókat – írta hétfőn a lengyel Dziennik Gazeta Prawna (DGP) napilap lengyel diplomaták jelzéseire hivatkozva. "
www.portfolio.hu/gl...

Főleg akkor, ha a lengyelek nem fogják megvétózni az orbánék ellen hozandó szankciókat, pl a fidesz a kormány szavazati jogának felfüggesztése ellen.
durbincs
@csak húgy...: de maga már 4x bevizelt ?
durbincs
@Giovanni Alba: Ja persze maga + az a csámpás rúzsös férfi Hamupipöke ? semmiről nem tehet ?
durbincs
@jesz: lehet agyi siketek mint maga ??

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.