Jelentősen megváltozott Finnország és Svédország hozzállása a NATO-hoz az orosz-ukrán háború óta.

MIt fog lépni Putyin? A finnek és a svédek rövidesen beléphetnek a NATO-ba

Fotó: pixabay.com

Már júniusban benyújthatja csatlakozási kérelmét a NATO-nak Finnország és Svédország az orosz-ukrán háború miatt – jelentette hétfőn a The Times hivatalos személyekre hivatkozva.

A 168.hu által idézett cikk szerint az Egyesült Államok tisztviselői azt mondták, hogy a két északi ország NATO-tagsága több ülés témája volt a szövetség külügyminiszterei közötti múlt heti tárgyalásokon, amelyeken Svédország és Finnország is részt vett – tette hozzá a jelentés.

A két ország esetleges NATO csatlakozásáról már korábban azt írta sajtó, hogy Sanna Marin finn miniszterelnök januárban még valószínűtlennek nevezte, hogy hazája a NATO része legyen, ám az Ukrajna elleni orosz invázió alapjaiban megváltoztathatja a finn csatlakozással kapcsolatos vitát.

Szavait igazolja, hogy

február végén kevesebb mint egy hét alatt 66 ezernél is több támogatót szerzett az a finn polgári kezdeményezés, ami népszavazást javasol az ország NATO-tagságáról.

Svédországban szintén érzékelhető egyfajta változás. A kérdést 2013 óta vizsgáló Novus kutatóintézet a múlt héten azt mérte, hogy a NATO-tagság pártolói a hibahatáron felül, egyértelmű többségben vannak az azt ellenzőkkel szemben.

Címlapkép: pixabay.com

Forrás: 168.hu

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

polgarb
Felhívja gyorsan kebel barátját orbán viktort,hogy mit is csináljon ebben a szörnyű helyzetben!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
@Nyírfa: Áldásom rá! Nekem viszont nincs kedvem a sugárbetegséghez, sem romok alatt rekedni. Nincs rá garancia, hogy egyből feldobja az ember a talpát.
Nyírfa
@Nessy: 09.47

Nem is mi hülyéskedjük el a kérdést, hanem fent nevezett, aki számára megbocsáthatatlan, megtorolni való az ukrán agresszió.
Én is azon gondolkodtam ma reggel, hogy miért is akarja bekebelezni Ukrajna azt a szegény Oroszországot. Jó-jó, van egy kis olaj, egy kis gáz, egy kis ez meg az, na de mi lesz a világbékével?
Nessy
@Nyírfa:56-ban nálunk is azért lőtték szét a fővárost, mert a nagy SZU létét fenyegettük! Meg azért csinálták 68-ban a Csehországi "bevonulást".
Nessy
@KisTehen: Fegyvert nem küldött, de hunanitárius segélyt sokat! Bonnból egy egész kórház vonat érkezett, személyzettel, gyógyszerrel stb. A forradalom eltiprása után az első ténykedése az volt a kormánynak, hogy kiutasította őket az országból, de mindent itt kellett hagyniuk. Pechünk volt a Szuezi válsággal. A hab a tortán az volt, amikor minusz fokban a kórház előtt vacogó ruszki kiskatona lelkesen magyarázta, hogy ő most Szuezben van. Hiába mondtuk nekik, hogy ott meleg van, pálmafa, tenger, nagy hajók, hajthatatlan volt..
Nyírfa
@Nessy: 11.03

Nem is a tájékozatlan, fel nem készített katonákat hibáztatom, akik sokszor azt sem tudják, melyik országban vannak éppen, és főleg, hogy miért. Büntetni is csak akkor, azért akarnám őket, ha emberhez méltatlan cselekedeteket hajtanak végre, bár, ez most abszurd megfogalmazás, mert a háború önmagában maga a méltatlanság.
Nyírfa
@KisTehen: 10.59

Te viccként adod elő, mosolyba csomagolva az állásfoglalásaidat. De nem vagy olyan vidám fickó a valóságban, sőt. De ez csak magánvélemény.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.