A belbiztonsági szolgálat (DGSI) több hónapnyi felderítési munkával bukkant a diplomatáknak álcázott ügynökökre. Egy hete 35 orosz diplomatát utasítottak ki Franciaországból.

Franciaország kiutasít hat orosz kémet, akik a nagykövetségük védelme alatt tevékenykedtek Párizsban, s "akinek a tevékenysége ellenétes a francia nemzeti értékekkel" – jelentette be hétfő este a francia külügyminisztérium.

Hat orosz kémet utasítanak ki Franciaországból

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

"Egy nagyon hosszú vizsgálatot követően a belbiztonsági szolgálat (DGSI) április 10-én vasárnap felderített egy, az orosz titkosszolgálatok által hazánkban szervezett titkos műveletet. A hat diplomatának álcázott ügynököt nemkívánatos személynek nyilvánítottuk" – írta közleményében a diplomáciai tárca.

"Oroszország nagykövetének hiányában a második embert ma este bekérettük a külügyminisztériumba, hogy közöljük vele a döntést" – olvasható a kommünikében.

Gérald Darmanin belügyminiszter üdvözölte a francia elhárítás munkáját.

"Kiváló kémelhárítási művelet. Bravó a DGSI ügynökeinek, akik lelepleztek egy orosz titkos ügynökhálózatot" – írta a tárcavezető a Twitteren.

Franciaország egy héttel ezelőtt már bejelentette, hogy kiutasít 35 orosz diplomatát. A közlemény akkor is azzal indokolta a döntést, hogy az érintettek tevékenysége ellentétes a francia nemzeti értékekkel, és arra is felhívta a figyelmet, hogy az eljárás egy európai folyamat része.

A külügyminisztérium jelezte az AFP hírügynökségnek, hogy a hat kém a már kiutasított 35 diplomatán felül értendő.

Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt hasonló intézkedésekről döntött több európai ország az elmúlt napokban. Egyes esetekben a kiutasításokat hivatalosan is az Ukrajna ellen indított orosz invázióval, valamint a civilek ellen elkövetett atrocitásokkal indokolták a külügyi tárcák, más estekben pedig azt is állították, hogy a kiutasított személyek magukat diplomatának álcázva kémügyi tevékenységet folytattak.

Forrás: mti.hu

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csipetke
Nálunk vajon hányan tobzódnak?A NATO már régóta nem árul el fontos infókat ennek a kormánynak orbán igen erős putyin-kötődése miatt.
Gazella
@Shikari: mit ugatsz szarkari... ők már rég nincsenek Russiaban..
Németh István
@csipetke: a te kis csiperke agyad fel sem fogja, hogy mindenhol, de Magyarországon különösen sok (lehet - és nem ok nélkül) a külföldi kém-pajtásból! A soros civil szervezetek, meg az eu. érdekeltségű politikai nyalósok bandája valójában mindegyike kém! Különben ezek, mint te is, (csak ezt a te agyad nem veszi észre) minden eszközzel rombolnak ahol és amiben tudnak - megbízzák és anyagilag támogatják mind azokat akik árthatnak a nemzetünknek! Ilyenek pl. - hogy tudd - némely számítógépes programozó szervezetek, vállalkozások ÉS különösen azok amelyek külföldi és éppen usa érdekeltségűek, tán ők is képezték ki ezeket a tetves magyar szemeteket, persze külföldi vezetés mellett! Csökött agyú hölgyem, te egy akkora barom segg vagy, hogy hozzád hasonló kevés van! Valóban Orbán fóbiád van mert örökösen mindenben az egyetlen és az utóbbi évszázadban a legeredményesebb, és a nemzetünkért a legtöbbet jót tevő MINISZTERELNÖKÜNKET emlegeted! Szíveskedj az általad is jól ismert helyet, hiszen onnan jöttél a világra - de minek!? - felkeresni önként csúszva, mászva, hogy befogadjon!
csipetke
@Németh István: 07:47 Hogy a te stílusodban válaszoljak, segghülye vagy. Ezt a rizsát amit ideömlesztettél,egyrészt érthetetlen katyvasz, másrészt ha beadnám a kutyáimnak,sikítva feldobnák tőle a talpukat. Hagyj békén,ömleszd másra a f@szságaidat.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.