Vlagyimir Putyin orosz elnök "viseli a felelősséget" az Ukrajnában elkövetett "háborús bűnökért" – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár kedden berlini sajtótájékoztatóján, amelyet a Joe Biden amerikai elnökkel és más európai politikusokkal együtt tartott videókonferencia után rendeztek.

Putyin viseli a felelősséget a háborús bűnökért

Az orosz invázió a nemzetközi jog kirívó megsértése és a több ezer civil halála Ukrajnában "háborús bűncselekmény, amelyért az orosz elnök viseli a felelősséget

- jelentette ki a német kancellár. Olaf Scholz egyúttal kifejezte "mély fájdalmát" az áldozatok halála miatt, és "nagy haragját" az orosz elnök iránt és "az értelmetlen háború" miatt. Elmondta, hogy az amerikai elnökkel és európai kollégáival folytatott videótanácskozáson mindenki "teljes szolidaritását és támogatását fejezte ki" Ukrajnának.

A német kancellár kiemelte, hogy fontos feladat a háború más országokra történő átterjedésének megakadályozása. Ugyanakkor megismételte, hogy a NATO "nem avatkozik be közvetlenül a háborúba".

Berlin mostanáig elutasította, hogy nehézfegyverzetet küldjön Ukrajnába, s Németországból eddig csakis védekezésre alkalmas fegyvereket szállítottak. A sajtóértekezleten a fegyverszállításokat firtató újságírói kérdésekre a kancellár nem adott választ, s megismételte, hogy a fegyverszállításokra vonatkozó döntést a szövetségesekkel szorosan együttműködve hozták meg. Kijelentette, hogy a Bundeswehrnek (a német haderőnek) nincs tartalékban olyan fegyvere, amelyet átadhatna Ukrajnának.

A német kormány egyébként a múlt pénteken jelentette be, hogy több, mint egymilliárd eurós katonai segélyt biztosít Ukrajnának, azt azonban nem részletezte, hogy ezt az összeget mikor folyósítják, és mire fordítják. A kancellár a keddi sajtótájékoztatón azt mondta, hogy Berlin egyeztet Kijevvel, hogy mire van szüksége. Scholz tankelhárító fegyvereket, légvédelmi felszereléseket, lőszereket említett mint lehetséges fegyver-szállítmányokat, hangsúlyozva, hogy a Bundeswehr tartalékai végesek.

Forrás: MTI

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ómió
Napláne, ha Scholz efftárs ráhazudja...!
Toller Béla
Nem egyedül ! Lavrov és Szolovjov mindenképpen mellette ül majd, Peskov se futhat el, a hadvezérek sem, Sojgu, a nagyszájú , a mostani mészéros mellett lehet kifüggesztve ... A nagykövetek az ENSZ-ben, a Tanácsban ...mind bűnösök !
Dr. Proktor
De sokan vannak Putyin fizetési listáján...
Bástya Béla Elvtárs
@Toller Béla: Meg az összes eddigi amerikai elnök, aki valaha parancsot adott ki támadásra!

hu.wikipedia.org/wiki/Az_Egyesült_Államok_háborúinak_listája

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.