A kormány által hangoztatott olcsó orosz gáz mítoszával ellentétben valójában a tőzsdei árnál is drágábban kapja Magyarország a földgázt.

Brutálisan drágán jön az orosz gáz Magyarországra

Fotó: Ina FASSBENDER / AFP

Idén februárban köbméterenként majdnem négyszáz forint volt az átlagára a gáznak. Ez nagyjából a hatszorosa annak, amennyit a lakosságtól kap az állami szolgáltató, az MVM ugyanezért a gázért. Ráadásul megnövekedett a behozott mennyiség is, a G7 szerint vélhetően azért, mert a tél végére nagyon kiürültek a hazai tárolók.

Mindez azért van, mert Magyarország nem egy fix, előre meghatározott áron kapja az energiahordozót, hanem a tőzsdei jegyzéshez kötötten. Igaz, a fizetendő összeg nem azonnal, csak egy-két hónap eltolódással követi a piaci árakat.

Ennek következtében viszont februárban még a piaci átlagárnál is jóval drágábban érkezett Magyarországra az orosz gáz. A tőzsdei jegyzések az elmúlt hónapokban hektikusan mozogtak, és februárban jóval alacsonyabbak voltak, mint januárban vagy a történelmi csúcsokat hozó decemberben. Az orosz import viszont az időbeli eltolódás miatt épp a második hónapban érte el a történelmi csúcsot.

Az Eurostat adatai szerint egész pontosan 394 forintért érkezett egy köbméter orosz gáz az országba. (A becsült rezsicsökkentett gázár nagyjából 66 forint, a lakosság által fizetett számlán azonban nem csak ez szerepel, hanem a gáz eljuttatásának költsége, az úgynevezett hálózati díj, illetve az áfa is, így egy lakossági fogyasztó egy köbméterért nagyjából 110 forintot fizet.)

Az orosz-magyar megállapodás szerint évi 4,5 milliárd, azaz havi 375 millió köbméter gázt vásárol az MVM a Gazpromtól. Az árak emelkedése óta jóval kevesebb az orosz import: november és január között a havi átlag durván 220 millió köbméter volt, és a februári 430 millió köbméter sem sokkal haladta meg a szerződött mennyiséget.

Forrás: forbes.hu

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
@Németh István: te mocskos köcsögduda...el kéne ásni téged...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
lampa laz
A buta emberek azt hiszik, h az államnak matolcsi külön nyomtatja a pénzt. Ha 1x eljutna a tudatukig, h abból gazdálkodik amit az emberektől beszed, talan, talán ráébrednének arra is, h azt a nagyon drágán vett orosz gázt is nekünk embereknek kell kifizetni, így Bözsi néninek is, aki nem is gázzal fűt.
magyar1
Ha ez igaz, akkor mégis igaza volt mzp-nek, hogy spórolni kell, mégpedig az úszómedencék fűtésével kell kezdeni, meg a stadionok téli fűtésével pld.
nezelodo
Kicsit másféle, (illiberáls), matematika szerint volt a piaci ár baráti ára, ötöde, a valós árnak! Az hogy a tározók kiürültek, pedig olyan dolog, mint az államkassza kiürülése, választás előtt...
szép új világ
@sgl: Nem volt ez olyan nagy hazugság, csak nem tette hozzá, hogy az említett 20%-ot neki fizetjük a gáz árán felül.
ómió
Na, ugye! Maki efftárs mindjárt tudná, miért adhatná 6x-os áron!
percsi
@magyar1: A több ezer m2-s ingatlanok fűtését kifelejtetted. Ezek felvásárolták az ingatlanokat, azokat fűteni kell akkor is, ha nem lakják. És tudjuk, hogy nem ők fizetik, hanem mi.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.