A kormány által hangoztatott olcsó orosz gáz mítoszával ellentétben valójában a tőzsdei árnál is drágábban kapja Magyarország a földgázt.

Brutálisan drágán jön az orosz gáz Magyarországra

Fotó: Ina FASSBENDER / AFP

Idén februárban köbméterenként majdnem négyszáz forint volt az átlagára a gáznak. Ez nagyjából a hatszorosa annak, amennyit a lakosságtól kap az állami szolgáltató, az MVM ugyanezért a gázért. Ráadásul megnövekedett a behozott mennyiség is, a G7 szerint vélhetően azért, mert a tél végére nagyon kiürültek a hazai tárolók.

Mindez azért van, mert Magyarország nem egy fix, előre meghatározott áron kapja az energiahordozót, hanem a tőzsdei jegyzéshez kötötten. Igaz, a fizetendő összeg nem azonnal, csak egy-két hónap eltolódással követi a piaci árakat.

Ennek következtében viszont februárban még a piaci átlagárnál is jóval drágábban érkezett Magyarországra az orosz gáz. A tőzsdei jegyzések az elmúlt hónapokban hektikusan mozogtak, és februárban jóval alacsonyabbak voltak, mint januárban vagy a történelmi csúcsokat hozó decemberben. Az orosz import viszont az időbeli eltolódás miatt épp a második hónapban érte el a történelmi csúcsot.

Az Eurostat adatai szerint egész pontosan 394 forintért érkezett egy köbméter orosz gáz az országba. (A becsült rezsicsökkentett gázár nagyjából 66 forint, a lakosság által fizetett számlán azonban nem csak ez szerepel, hanem a gáz eljuttatásának költsége, az úgynevezett hálózati díj, illetve az áfa is, így egy lakossági fogyasztó egy köbméterért nagyjából 110 forintot fizet.)

Az orosz-magyar megállapodás szerint évi 4,5 milliárd, azaz havi 375 millió köbméter gázt vásárol az MVM a Gazpromtól. Az árak emelkedése óta jóval kevesebb az orosz import: november és január között a havi átlag durván 220 millió köbméter volt, és a februári 430 millió köbméter sem sokkal haladta meg a szerződött mennyiséget.

Forrás: forbes.hu

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
@Németh István: te mocskos köcsögduda...el kéne ásni téged...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Németh István
@sgl: te nagy barom! Ez egy dezinformáció! Az oroszoknak az a jó reklám, ha minél alacsonyabban adja a gázt,vagy és DE bármit azoknak az országoknak akikben NEM az ellenséget látja! Nem csak mi magyarok vagyunk így ezzel hanem még számos ország! A megkötött szerződéseink meg igen kedvezőek! Nincs ok az aggodalomra és a szarkeverésre!!! BARMOK! mi a büdös kurva rohadt anyátoknak nem tudjátok a szemét rosszindulatú mániátokat abba hagyni!?? minek kell a szarkeverésetek ezzel csak bosszúságot okoztok! Ezt akarjátok állatok!? lázításárt fel kellene benneteket lógatni! remélem a háborús helyzetre való tekintettel hoz a kormány néhány alaptörvény módosító intézkedést!
Pálinkás Pál
@Németh István: te mocskos köcsögduda...el kéne ásni téged...
csak úgy....
és a hívek issoráz átverve! :) nem veszitek észre még mindíg,hogy viktorotok zsebre dolgozik és ßarik a buta fejetekre?
jesz
igazából senki nem tud semmi pontos adatot..ezen kár szívózni egymással...két lehetőség kínálkozik..vagy a valóságos áron fogjuk kapni a lakásunkban a gázt, vagy változatlanul rezsicsökkentve, de valahol a kormány bevasalja adóban, félelmetes inflációban, keményélelmiszer ár-emelésekben...

Egy biztos...szopáshoz térdre! Hogy Putyin sliccéhez, vagy Orbánéhoz, az nemsokára kiderül...
Emmersson71
NEM LESZ GÁZÁREMELÉS!

Beépítjük más termékek árába..oszt jó napot!
kereső
@jesz: Eddig is bevasalta a rezsicsökkentés árát is. Az okttatásra szánt összegekben, az eü. finanszirozásba, a szociális háló felszámolásába, az elhazudott inflációs adatok miatt a nyugdij korrekciókban- és mindezt azért, hogy druzsba peti feszitett tükrű medencéje fútve legyen óccón. Meg Fletó szemlőhegyi háza, és kötcsei nyaralója, meg hatvanpuszta és a budi sarkába épitett stadion gyepfútése.
human
„az is fontos, hogy ma Magyarország az európai piaci árnál ötször olcsóbban vásárol orosz gázt” – jelentette ki az Orbán Viktor magyar kormányfővel folytatott tárgyalás első, nyilvános része során Vlagyimir Putyin

Gondolom Putyin úgy volt vele, hogy ha már Orbán eddig is végig hazudozott a magyaroknak, akkor ő is trollkodik egy hatalmasat. Orbán meg ott állt mellette és gondolom egyből beindultak az izzadság mirigyek, mert ellent meg nem mondhatott Putyinnak.
orsos vendel
szopo peti meg orsos vendel mindent elintez...de cak a hazudozasaikkal...mert a fidesz csak hazudni es lopni tud !!!
simmering73
@Németh István: Bele kéne hugyozni a mocskos pofádba, elvtárs.
kereső
@sgl: Nem tudom hol van a háza, csak azért irtam Fletót, hogy ne csak "orbánozzak"! DE irhattam volna szijj-t, garancsit, lölö főfembereit, akik 40+ milliót keresnek évente, a focistákat akiik 10 milliót keresnek havonta. Nem irhattam Böcsi néni-t a röfijével, mert fával fút, gondolom a villany számlája meg havi 2000 Ft.Nem nem irhattam a melóst, aki hazaviszi a 467 ezres átlagkeresetet, vagy a tanárt, a szakápolót, vagy a szociális munkást- aki m inimálbért keres húsz éves munkaviszonnyal. Na, ki fizeti a révészt???
Én a világ legnagyobb átverésének tartom az egész rezsicsökkentést.
Macskaszem
Ha drágán vette, mi a f@szért kell azt hazudni, hogy olcsón. Ja, nem is a gáz miatt volt Putylernél, hanem oda lett rendelve raportra. A gázszerződést Szargyártó már jóval azelőtt megkötötte 15 évre.
justhpeter
A birkanép ezt szavazta meg április 3.-án, tesát kussoljon.
Németh István
@simmering73: @sgl: @KisTehen: @justhpeter: @Macskaszem: @kereső: Valójában a saját seggeteket nyalhatjátok ez ennek a rövidítése > @sgl: én csak ezt tudom javasolni, a jó ízlésem határáig. Mert utána csak szart tudok kibocsátani - kellemes örömötökre! Barmok annak a lehetősége, hogy rezsicsökkentés vagyon, és árstop mindenhol ahol a pénztárcátok meg sem érdemli! Szar köcsögök! A többit már tudjátok, ... és menten magatokat össze is szarjátok!
Úndormány nemzet ellenségek!
Clavigo
@KisTehen: Azt hittem ,, a barátod ez a barom @Németh István: .
Gazella
Én tudom. De hogy az a rengeteg agymosott birka tudja-e aki a zsírhájra szavazott No ezt kétlem..
drrotf
Hogy hogy?A nélkülözhetetlen Szíjgyártó úr és maga a Orbán Viktor nem azt mondta nekünk, hogy az eddiginél is kedvezőbb áron kötöttünk az oroszokkal 2035-ig gázszállítási szerződést?Most az oroszok vágták át Orbánékat, hogy méreg drágán szállítják a gázt, vagy Orbán vágott át bennünket?Én azt gondolom,hogy inkább az utóbbi !Úgy látszik hogy még a lakáj természetűeknek sincs olcsó gáz!
Nessy
Ennyit a kormány propagandáról! A fele sem igaz! Lényeg, hogy a hívek elhitték, és továbbra is elhiszik! Aztán mikor találkoznak majd a valósággal, akkor Gyurcsány, Soros, Brüsszel! Dehát ezt akarják a zemberek! Megkapják!
Yoda69
orban ebben is atverte a magyar embereket. Lehet hogy a gazert kevesebbet kell a fogyasztonak fizetni, de ez csak barba-trukk, hiszen a kulonbozetet a koltsegvetesbol kell allni, ergo a magyar emberek adojabol. Evente 2 ezer milliard forintot!!! Ez vezetett oda, hogy mar 2 szamjegyu az inflacio, agusztusra pedig egyes elemzok mar 40%-ot josolnak. Ez orban bune, ez a hazug rezsicsokkentes.
lampa laz
A buta emberek azt hiszik, h az államnak matolcsi külön nyomtatja a pénzt. Ha 1x eljutna a tudatukig, h abból gazdálkodik amit az emberektől beszed, talan, talán ráébrednének arra is, h azt a nagyon drágán vett orosz gázt is nekünk embereknek kell kifizetni, így Bözsi néninek is, aki nem is gázzal fűt.
magyar1
Ha ez igaz, akkor mégis igaza volt mzp-nek, hogy spórolni kell, mégpedig az úszómedencék fűtésével kell kezdeni, meg a stadionok téli fűtésével pld.
nezelodo
Kicsit másféle, (illiberáls), matematika szerint volt a piaci ár baráti ára, ötöde, a valós árnak! Az hogy a tározók kiürültek, pedig olyan dolog, mint az államkassza kiürülése, választás előtt...
szép új világ
@sgl: Nem volt ez olyan nagy hazugság, csak nem tette hozzá, hogy az említett 20%-ot neki fizetjük a gáz árán felül.
ómió
Na, ugye! Maki efftárs mindjárt tudná, miért adhatná 6x-os áron!
percsi
@magyar1: A több ezer m2-s ingatlanok fűtését kifelejtetted. Ezek felvásárolták az ingatlanokat, azokat fűteni kell akkor is, ha nem lakják. És tudjuk, hogy nem ők fizetik, hanem mi.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.