Oroszország igyekszik növelni befolyását és gazdasági együttműködési kapcsolatait a Száhel-övezetben – írja az MTI a közel-keleti kérdésekkel foglalkozó amerikai médiakutató intézet, a MEMRI csütörtöki közleménye alapján.

Oroszország újabb helyszínen erősíti a jelenlététMikhail Klimentyev / Sputnik / AFP

A MEMRI (Middle East Media Research Institute) kutatóintézet szerint Oroszország, miután megszilárdította kapcsolatait a mali kormánnyal, most Burkina Faso új vezetőinek kegyeit keresi. A közelmúltban, 2022. január 24-én lezajlott puccsot követően az ország ideiglenes elnökének, Paul Henri Sandaogo Damiba alezredesnek több támogatója máris az

Oroszországgal történő együttműködés megerősítésére és az ország Franciaországgal folytatott partnerségének megszakítására szólított fel.

Az amerikai kutatóintézet felidézi, hogy 2022. márciusában több mint 100 civil szervezetet tömörítő Faso Lagam Taaba Zaka-koalíció a fővárosban, Ouagadougou-ban tüntetett, arra kérve az új kormányt, hogy fejlessze Oroszországgal a katonai és stratégiai együttműködését, amelynek fő célja a térségben tevékenykedő dzsihádista mozgalmak elleni fellépés lenne.

A tüntetés szervezői Burkina Faso ideiglenes elnökének és Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a fotóit ábrázoló plakátokat mutattak fel,

ezzel is jelezve, hogy támogatják Damibát, sőt, a mali katonai juntát és annak vezetőjét, Assimi Goita ezredest is, aki a 2021. májusi puccs óta ideiglenes elnökként tevékenykedik.

Az eseményen a koalíció hangsúlyozta, hogy véget kell vetni a Franciaország vezette, dzsihadisták elleni Barkhane hadműveletnek,

amely a Száhel-övezet öt országára, nevezetesen Burkina Fasóra, Csádra, Malira, Mauritániára és Nigerre terjed ki.

2022. április 10-én egy Ouagadougou-ban tartott konferencián, amelyen Burkina Faso biztonságáról tárgyaltak, a Faso Lagam Taaba Zaka-koalíció főtitkára kijelentette:

csakis a hamis barátokkal való szakítás és külpolitikánk más horizontok felé való átirányítása garantálhatja számunkra a megbízható és őszinte partnereket ... a valódi függetlenség elérése érdekében.

Somaila Nana szerint Burkina Fasónak új partnerségre van szüksége Oroszországgal, Kínával vagy Kubával.

A MEMRI hosszasan idézte a Gazeta.ru orosz médiát is, amely több oroszországi szakértőt is megkérdezett az Oroszország és Burkina Faso közötti kapcsolatokról.

Natalja Piskunova a térségre szakosodott politológus, a Moszkvai Állami Egyetem docense kijelentette, hogy Maliban, Nigériában és Guineában már „meglehetősen nagy az orosz vállalatok jelenléte”, és most Moszkva Burkina Fasóban is növeli jelenlétét.

Burkina Fasóban már régóta keresik a francia befolyás leépítésének lehetőségét, így a gyarmati múlttól mentes, nagy erőforrásokkal rendelkező szereplő megfelelő alternatívát jelenthet számukra

– vélekedett Natalja Piskunova, a Moszkvai Állami Egyetem Afrika-szakértője.

Forrás: MTI

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
Putyin reménykedhet, hogy Burkina Fasóban menedéket kaphat ha a nemzetközi bíróság bezdézi.
ómió
Akkor, mégsem "dúl" mindenütt a liburnyák módi!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.