Emmanuel Macron elnök 58,2 százalékot, míg szélsőjobboldali kihívója, Marine Le Pen 41,8 százalékot érhet el az Ipsos-Sopra Steria első becslései szerint a francia elnökválasztás vasárnap tartott második fordulójában. Így a centrista Macron az első elnök lehet 2002 óta, akit újraválasztanak. Az Ifop becslései nagyon hasonló végeredményt vetítenek előre, náluk Macron 58, Le Pen 42 százalékra számíthat – írja a Telex.hu.

Úgy tűnik, Macron nyeri a francia elnökválasztást Le Pennel szemben

Fotó: STEPHANE DE SAKUTIN / AFP

Az április 10-i első fordulóból Macron 27,84, Le Pen 23,15 százalékkal jutott tovább, és bár ez azonos felállás volt, mint az előző, 2017-es elnökválasztás idején, az első fordulós eredmények és exit pollok, valamint a második fordulóra vonatkozó közvélemény-kutatások alapján két hete szorosnak ígérkezett a második forduló, ellentétben az öt évvel ezelőttivel. Akkor Macron 66,1 százalékot elérve győzte le a 33,9 százalékon végző Le Pent.

Két hete több közvélemény-kutatás már-már hibahatáron belülre mérte a két jelöltet, olyan felmérés is volt, amely csupán 51-49-es Macron győzelmet jósolt. Azóta az olló valamelyest kinyílt köztük, és a szavazás előtti legutolsó felmérések adatainak összesítése alapján Macron tíz százalékpontos, 55-45 arányú előnyben volt Le Pennel szemben. Éppen ezért Macron újraválasztása volt előzetesen is a valószínű.

A vasárnapi második fordulóban az Ipsos-Sopra Steria becslése szerint várhatóan 28,2 százaléknyi választó maradhatott távol a szavazástól, vagyis a részvétel néhány százalékponttal alacsonyabb lehet, mint 2017-ben, vagy mint az április 10-i első fordulóban.

Arról, hogy hogyan zajlott Franciaországban a kampány, és melyik jelölt, mire hegyezte azt ki, a Telex.hu cikkében olvashatnak. 

Forrás: Telex.hu

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Macron meg is nyerte, szerencsére.
444.hu/2022/04/24/exit-poll-ujravalasztottak-macront
A franciák nem olyan sötétek és agymosottak, mint a magyarok nagy része.
Ráadásul Szlovéniában is az ellenzék nyert. Bukott Orbán barátja!!! Hiába támogatta 1 millio eoróval a populista barátját!!
444.hu/2022/04/24/az-ellenzek-nyerhetett-szloveniaban
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
jesz
na, a Le Peni adósság-törlesztésnek integethetünk..
Jozefina
Macron meg is nyerte, szerencsére.
444.hu/2022/04/24/exit-poll-ujravalasztottak-macront
A franciák nem olyan sötétek és agymosottak, mint a magyarok nagy része.
Ráadásul Szlovéniában is az ellenzék nyert. Bukott Orbán barátja!!! Hiába támogatta 1 millio eoróval a populista barátját!!
444.hu/2022/04/24/az-ellenzek-nyerhetett-szloveniaban
csak úgy....
a szlovén havernak is kaszáltak.., úgy látszik,hogy fogyóban vannak vikitek szövetseggesei ! :)
csak úgy....
@Maccska: kitörölhetitek vele..., szinte teljesen magára maradt európában, sok helyen már kutyába sem veszik!
Nyírfa
Ez végre egy jó vasárnap! Nyert Macron, ez volt most a legfontosabb. De, az , hogy bukott Orbán szlovén szövetségese, nemcsak nagyon jó hír, hanem újabb igazolása annak, hogy Orbán rossz ómen a szövetségeseire. Úgyhogy, felkészül Putyin.
Sámannus
Most akkor egy nap két gyomros a csüngőhasúnak.
Yoda69
Úgy latszik az Unióban csak a magyar nép ennyire bárgyú agyhalott, hogy megtűr egy korrupt diktátort a nyakan, aki a végletekig kiszipolyozza a népet, elárulja a hazát, bomlasztja az Uniót es hatba szúrja a NATO-t.
Gazella
@Yoda69: ráadásul szavazat csalással!!
RonaGyuri
egy érdekes, de egy cseppet sem meglepő reakció az M1 szerint szerény különbséggel nyert Macron!!! Több mint 58 és fél, persze nem úgy mint a mindent elsöprő Orbán, aki még 54 és felet sem szerzett!!! =)
hol van a zoknim
@Jozefina: Az a baj, hogy Orbán közpénzből támogatja a náci fasisztákat egész Európában, hogy legyenek tettestársai az EU szétverésében. A nacionalizmus soha nem vezetett jóra. Orbán háborút akar Európában!
kereső
@RonaGyuri: Szerény különbség: 17%- ami több,mint 10 millió szavazatot jelent.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.