A Handelsblatt német üzleti lap és a dpa német hírügynökség is úgy értesült, hogy megtört a jég, és a német szövetségi kormány támogatni fogja az Európai Uniónak az orosz kőolaj behozatalára vonatkozó tervét. 

A német szövetségi kormány feladta az orosz kőolajimportot sújtó európai uniós büntetőintézkedéseket ellenző álláspontját, és már támogatja, hogy a közösség Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja miatt korlátozza a behozatalt – jelentette a hétvégén a Handelsblatt című német üzleti lap és a dpa német hírügynökség az MTI híre szerint.

Fordulat: sajtóhírek szerint Németország is támogatni fogja az orosz kőolaj elleni uniós szankciókat

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A fordulat hetekig tartó ellenállás után, szerdán történt az uniós tagállamok nagyköveteit összefogó brüsszeli testület – az állandó képviselők bizottságának – ülésén, amelyen Michael Clauß német nagykövet közölte, hogy országa nem csupán támogatja, hogy az EU meghozza a háború miatt Oroszországot büntető intézkedések újabb, hatodik csomagját, hanem "aktívan sürgeti".

Kifejtette, hogy egy sor orosz bank után a szektor legnagyobb szereplőjét, a Sberbankot is ki kell zárni a SWIFT nemzetközi bankközi kommunikációs és tranzakciós hálózatból. Arról is szólt, hogy megérett az idő az orosz olajipart sújtó szankciókra. A nagykövet kollégái "értetlenül néztek egymásra" – írta a Handelsblatt.

Előzőleg, kedden Varsóban Robert Habeck német szövetségi gazdasági és klímavédelmi miniszter Anna Moskwa lengyel klímaügyi és környezetvédelmi miniszterrel tartott tájékoztatóján bejelentette: sikerült annyira – a háború előtti 35 százalékról 12 százalékra – szorítani az orosz kőolaj arányát a németországi felhasználásban, hogy Németország számára már kezelhető lenne az import leállása.

A fennmaradó 12 százalékot az ország keleti részén, a német-lengyel határon fekvő Schwedtben működő olajfinomító teszi ki. Az üzem több mint 90 százalékos tulajdonosa a Rosznyeft orosz energetikai vállalat, amely orosz kőolajat használ – benzinnel, dízellel, fűtőolajjal, kerozinnal látja el Németország keleti részének nagy részét, benne a fővárost, Berlint – , és ebben nem is tervez változást.

A kormány elképzelése szerint az orosz kitermelésű kőolajat Lengyelországgal együttműködve lehetne kiváltani Schwedtben, ha sikerül valamilyen módon kiszorítani a többségében orosz állami tulajdonban lévő Rosznyeftet. A kiszorításra lehetőséget kínálhat a többi között egy új törvénytervezet, miszerint az állam kisajátíthat energetikai cégeket, ha az ellátásbiztonság fenntartása megköveteli. A tervezetet várhatóan május végén fogadja el a szövetségi parlament (Bundestag).

A Handelsblatt és a dpa értesülése szerint az orosz kőolajimport korlátozására két megoldás tűnik valószínűnek. Az Európai Bizottság javasolhatja a tagországoknak, hogy vezessenek be embargót – azaz teljes egészében állítsák le a behozatalt – de nem azonnal, hanem egy hosszabb átmenet után. A dpa szerint őszig vagy télig tarthat ez az átmeneti idő.

A brüsszeli bizottság másik megoldásként azt is javasolhatja, hogy importtilalom helyett vezessenek be felső árkorlátot, vagyis határozzák meg, hogy az EU-ban működő vállalatok legfeljebb mennyit fizethetnek az orosz kőolajért.

Az árplafon előnye lehet, hogy az EU-s országok a világpiaci árnál olcsóbban jutnának kőolajhoz, ami az üzemanyagárak csökkenése révén az infláció elleni küzdelemhez is hozzájárulna. Ukrajnának azzal segítene egy ilyen szankció, hogy a Kreml kevesebbet keresne az olajexporttal, és így kevesebb pénze lenne a háborúra. Ugyanakkor a terv működésének feltétele, hogy harmadik – EU-n kívüli – országok se vásároljanak kőolajat Oroszországtól az EU-s plafon feletti áron.

Az Európai Bizottság várhatóan kedden mutatja be javaslatait.

A Bruegel brüsszeli gazdaságkutató és elemző intézet becslése szerint az EU naponta 450 millió euró értékben importál kőolajat Oroszországból.

Forrás: mti.hu

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
@KisTehen: ma, 12:07 ♦ Eltűrtük, hogy fekszámolják/ellehetelenítsék/ kiüresítsék/bekebelezzék/uralják
-alkotmányt-választási rendszert-nemzeti választási irodát-parlamentet-köztévét-jogállamot-demokráciát
Eltürtük, hogy lezüllesszék/tönkretegyék/kirabolják/zsákmányukként az egész magyar társadalom támadás alatt áll, és eszderint is kellene végre viselkenie...
-magánnyugdíjat -egészségügyet-oktatást-önkormányzatokast-falvakat-városokat-megyéket-országot, a benne élőket
pbs.twimg.com/media/Elvi6kcX0AQee-c?format=jpg&name=medium
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Yoda69
Nagyon helyes. El kell zárni a ruszki olaj es gaz csapot, mielőtt a ruszkik teszik ugyanezt. Ha nem lesz penzuk a ruszkiknak folytatni a haborut, nyar vegere helyreall a rend.
lampa laz
Majd a zsírtacsi megvétózza, ahogy szokta.
Yoda69
@lampa laz: Ignoralni kell a fideSS kormanyt. Van eleg oka ra az Unionak.
Eladott Ország
@KisTehen: ma, 12:07 ♦ Eltűrtük, hogy fekszámolják/ellehetelenítsék/ kiüresítsék/bekebelezzék/uralják
-alkotmányt-választási rendszert-nemzeti választási irodát-parlamentet-köztévét-jogállamot-demokráciát
Eltürtük, hogy lezüllesszék/tönkretegyék/kirabolják/zsákmányukként az egész magyar társadalom támadás alatt áll, és eszderint is kellene végre viselkenie...
-magánnyugdíjat -egészségügyet-oktatást-önkormányzatokast-falvakat-városokat-megyéket-országot, a benne élőket
pbs.twimg.com/media/Elvi6kcX0AQee-c?format=jpg&name=medium
Yoda69
@KisTehen: Csodbe megy Europa? Asszem ez az ev vicce.
Azt nem ertem, ha ennyire partolod a ruszkikakt, mi a faszert nem koltozol Moszkvaba?
Yoda69
@KisTehen: NEM. Ezzel hulyitettek 3 millio embert, hogy majd orban megved.
Csak a NATO ved meg, vagy becsatlakozol a ruszkik moge tagallamnak. Nincs ut a ketto kozott.
lampa laz
@Yoda69: Pontosan, ahogy írod. Itthon is mindig a fidesz képviselők szavazata dönt mindenben, az ellenzéket leszrják. A zuniónak is így kellene működni, többség szava dönt, a vétózók meg húzzanak a fszba,
csak úgy....
@Maccska: akkor valóban hülyék lennének,ha ausztrián keresztül hozzátok mennének tankolni és melegedni.. :) shiki tibi,te egyre hülyébb...
Csizmás Kond
Mindent meg lehet érteni egy bizonyos pontig...az, hogy nem vesznek több orosz gázat az érthető, de az, hogy a polgár aki az olyan európai forgalmazókkal vannak szerződésviszonyban amelyek orosz gázt forgalmaznak és nem szeretne sem gáznélkül maradni se szerződést bontani azokkal mi lesz ?
csak úgy....
@Csizmás Kond: ."az, hogy nem vesznek több orosz gázat az érthető"-gázat...
csak úgy....
@Csizmás Kond: cicka,te gáz a javából..
justhpeter
Már olajügyben is gondban lesz a Führer ?
csak úgy....
@justhpeter: sött! - már keresgeti elöre a passzentos bünbakot a hülyéinek!
Németh István
A németek mindíg is mocskos szarok voltak! nem tudják megemészteni, hogy Szálin kipicsázta őket! A zsidókkal is hiába fogtak össze - de ennek ellenére a zsidók miután lefaroltak hitler támogatásáról a holokauszt témában nem a németeket, hanem a magyarokat támadják, vajh miért is??? Pedig hol volt a gyűjtő munkatábor, hol nyírták ki a zsidó családokat, kik kisérleteztek a zsidó emberekkel, hogy is van ez!??? Most is az orosz vagyonra ácsingóznak a szemét propagandájukkal a világ nemzeteit félrevezetve akarnak élősködni! Szar trógerek!
justhpeter
@KisTehen: @Maccska: OK ! Ha rám akartatok ijeszteni az nem jött be. Két dolog biztosan nem vagyok: fideSS-szimpatizáns és beszari.
csak úgy....
@Németh István: a némethek mindíg is mocskos szarok voltak... :) mesélj még németh gyula pisti magadról...
Yoda69
@lampa laz: Ezzel reszemrol abszolut egyetertek, viszont az unio gorcsossen ragaszkodik a demokratikus formakhoz. Remelem kiotolnek egy frappans magyarazatot, amivel ignoralni lehet a tahot. Mondjuk lehetne az, amig a jogallamisagi eljaras van a fideSS ellen, addig felfuggesztik a szavazati es veto jogot.
Németh István
@Yoda69: a demokratikus elvek érvényesülése az eu. részéről "0" Az eu. vezetés miután alapvetően a német vezetés általi diktátumot érvényesíti az meg usa-soros befolyása alatt van és a hatalommánia a nyersanyagok utáni vágy, ami világuralmi tényezőt jelent, elvette a németek és a korrupciós partnerek eszét! Az ukrán vezetés a saját hazájukat árulja > sajnos nekik az életükben lehetséges anyagi bázis megteremtése fontosabb a saját hazájuk hosszútávú érdekeinél! Ezt látni kell, e nélkül nem tudunk beszélgetni! Tessék megérteni, nem egymás meglátásainak a minősítése a lényeg hanem azon sarkalatos ismérvek átgondolása amelyikkel külön -külön mindannyian rendelkezünk és azt adjuk közre és ezekből kívánjuk kibányászni a legvalószínűbb igazságot! Ez hiányzik ebből a közösségből!!!
@csak úgy...: csak annyit, hogy nálam az egyenes az egyenes, nem bal, nem jobb, egyenes! Ezen belül a nemzeti érdek érvényesülése -amely magába foglalja a polgárok így az én érdekeimet is! Isten, Haza, Család! amelyet a hülye torgyán is meghágott a saját kapzsiságával!
ómió
"Sajtóhírek szerint" germánék megint tökönszúrnák magukat?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.