Úgy tűnik, egyhamar nem fognak benzinkutakat szerezni lengyel barátainknál.

Keményen beintettek a Mol-nak a lengyelek: a parlament elhetetlenítette a magyar cégetMTVA/Bizományosi: Róka László

A portfolio.hu információi szerint a lengyel szenátus elfogadta azt a törvénytervezetet, amelynek célja, hogy megakadályozza, a Mol Lengyelországban való terjeszkedését.

A PKN Orlen felvásárolta a lengyel versenytársát, a Lotost, a tranzakciót azonban csak úgy hagyta jóvá az Európai Bizottság, hogy ha a PKN megválik egyes eszközeitől.

A Saudi Aramcót választották ki partnerként a korrekciós intézkedések végrehajtásához a finomító és nagykereskedelmi üzletágban, valamint a repülőgép-üzemanyagok terén a logisztikában az Unimot-csoportot választották, a Rossi Biofuel lett a vevő a bioüzemanyagokkal kapcsolatos eszközöknél, míg a kiskereskedelemben a Mol lett a partner.

Ennek értelmében a magyar olajcég 417 töltőállomást vásárol meg 610 millió dollár értékben.

A tranzakció részeként a Mol 185 magyar és szlovák töltőállomást ad el a PKN Orlennek, 259 millió dollár értékben, a kutak közül 144 töltőállomás Magyarországon, 41 töltőállomás Szlovákiában található.

A hálózat országos lefedettséget biztosít, ezzel ráadásul a vállalat megszerzi a 3. pozíciót a lengyel üzemanyag-kereskedelmi piacon.

A Mol részesedésszerzése azonban sok kritikát kapott Lengyelországban, sokan orosz cégnek tartják a Molt, és azt gondolják, hogy a Molon keresztül gyakorlatilag orosz kézbe kerülnek a lengyel kutak. A közhangulatra a politika is reagált:

múlt hét csütörtökön a lengyel parlament felsőházában a képviselők elfogadták az állami vagyonkezelés elveiről szóló törvény módosításának tervezetét, amelynek célja többek között a PKN Orlen és a Lotos egyesülésének megakadályozása, hogy a Lotos egy része ne kerüljön a Molhoz.

Forrás: portfolio.hu

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
@Maccska: Legalabb akkora, mint ahogy a magyar ellenzek haboruba vinne a magyar katonakat.
Ugye hogy mit tud muvelni a hazug propaganda?!
drrotf
Lengyel barátaink csak nem beleköptek a MOL levesébe?Ez a barátkozásunk mostani módja?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.