6731 civil áldozatot és sérültet regisztráltak, mióta Oroszország február 24-én lerohanta Ukrajnát, de „a valós számok ennél jóval magasabbak” – mondta Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa a szervezet Biztonsági Tanácsának csütörtöki ülésén.

A történelem ismétli önmagát? Százával hurcolják el az oroszok az ukrán civileket, senki sem tudja, hol lehetnek

Fotó: SERGEI SUPINSKY / AFP

Arról beszélt, hogy a háború első öt hetében az orosz csapatok gyanúsnak ítélt civileket ejtettek fogságba Kijev környékén, majd megverték és kivégezték, esetenként Belaruszba és Oroszországba hurcolták őket – írja a 444.hu. Harkiv, Donyeck, Luhanszk, Zaporizzsja és Herszon térségében továbbra is helyi tisztviselőket, újságírókat, aktivistákat, nyugalmazott katonákat és más civileket tartóztatnak le és tüntetnek el erőszakkal, mondta Bachelet.

Az emberi jogi főbiztos hivatalában 180 ilyen esetről tudnak, öt érintettet holtan találtak. Hallottak olyan nőkről is, akiket orosz katonák erőszakoltak meg.

Bachelet szerint ha akár csak egy napra tűzszünetet hirdetnének, azzal 50 civil életét mentenék meg, további 30-70 embert óvnának meg a sérülésektől, és ezrek menekülhetnének biztonságos helyre.

Az ülésen meghallgatták Antonio Guterres ENSZ-főtitkárt is, aki múlt héten találkozott az orosz és az ukrán elnökkel. Elmondása szerint amikor Putyinnál járt, „nem köntörfalazott”, megmondta neki, hogy az invázió sérti Ukrajna területi integritását, és mielőbb véget kell vetni neki „az ukrán és az orosz nép, valamint az egész világ érdekében”.

Guterres szerint vissza kell kapcsolni a világgazdaság vérkeringésébe az ukrán mezőgazdasági termékeket, valamint az orosz és belarusz élelmiszert és műtrágyát. Jól mutatja az ukrajnai háború élelmiszer-biztonságra gyakorolt hatását, hogy korábban Oroszország és Ukrajna állította elő a világon szükséges búza 30 százalékát, a kukorica 20 százalékát, illetve a napraforgóolaj 75 százalékát.

Oroszország ENSZ-nagykövete minderre azzal válaszolt, hogy a Nyugat gazdasági világháborút folytat, és fegyverekkel árasztja el Ukrajnát, ami „kétséget sem hagy afelől, hogy régóta készültek erre”. Vaszilij Nebenzia szerint

„a ruszofóbia vált az ukrán hatóságok legfőbb hazai termékévé és exportcikkévé”.

Forrás: 444.hu

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
A szentségit! Minden ruszki imádó jelentkezzen "malenkíj robotra", pár évre el lesz foglalva!
Nessy
A háborúban a katonák jó része állattá válik! Elgondolkodtató, hogy a nőket megerőszakoló, civileket hátulról lelövő, kórházakat lakóépületeket, iskolákat porig bombázó katonák, civilként miképp fognak emlékezni a rémtetteikre!
Nessy
A szentségit! Minden ruszki imádó jelentkezzen "malenkíj robotra", pár évre el lesz foglalva!
vacsi
@Nessy: Nincs mit gondolkodni rajta. Pl. azoknak az amerikai katonáknak, akik pl. Vietnamban, Irakban gyilkolásztak, egy része soha többet nem lett normális ember - csak a gyilkolást később már Amerikában folytatták.
Clavigo
@Shikari: Mehetnél te is málenkij robotra,,te kretén., Biztos jobb lehet,,mint " magyarban " kukázgatni,,te gyagyás.. Az utcaképet is rontod...a tehénlepény formaddal..
kereső
@Nessy:" Nagyon jellemző a hadseregen belüli bántalmazás következményeire, hogy a Bucsában rémtetteket végrehajtó 64. különleges motorizált gárdalövészdandárnak mely egy Knyaz-Volkonszkoje-i (Habarovszki Terület) katonai egység, már a háború előtt veszett híre volt a katonák és tisztek körében szerte a Távol-Keleten. Még néhány nappal a háború kezdete előtt is, amikor sok katonát már áthelyeztek Fehéroroszországba, Knyaz-Volkonszkojéban tömeges közlegényverésekkel járó incidens zajlott. Ez magyarázhatja némileg, hogy a stressz alól a harctérre kerülő legénység mitől vetkőzött ki minden emberi mivoltából.

Magyarázhatja, de nem mentheti.

Az orosz hadsereg tagjai egy korábbi monstre sikkasztás miatt nem titkosított vonalakon, hanem egyszerű mobiltelefonokon kommunikálnak. Az nem hallgatja le őket, aki nem akarja: és az ukrán hírszerzés akarja. Ők szokták nyilvánosságra hozni azokat a felvételeket, amelyeken az orosz erők tagjai vagy a feleségüknek mesélik el, hogy ukrán nőket erőszakolnak (és a feleségnek ez ellen nincs kifogása, míg a férje használ óvszert), vagy – épp ma került nyilvánosságra – egyikük az édesanyjának tartott előadást a legszadistább kínzásmódokról. Akinek szintén nem volt kifogása a fia viselt dolgai ellen.

Míg ilyen az anya, a feleség, addig mi tartja vissza a fiút, a férjet az embertelenségtől? Katonáskodnia kell, mert nagy úr a nincs, képzést nem kapott, csak épp, amennyi a saját fegyverneméhez elengedhetetlenül szükséges, nem tudja, miért harcol, de nem is érdekli – a zsákmány érdekli, az ital és a nők. A tisztikar alkalmatlan, képzetlen és tehetségtelen, kontraszelektált, a társadalom sem várja el tőle az emberséges viselkedést.

Tehát, ha azt kérdezzük, miért követ el ilyen háborús bűnöket az orosz hadsereg, az a válasz, hogy elsősorban azért, mert – nem hadsereg, hanem egy jól és igen változatosan felfegyverzett rablóbanda."

Szele Tamás

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.