Feltételesen szabadlábra helyezték csütörtökön Alekszej Uljukajev volt orosz gazdaságfejlesztési minisztert, akit kenőpénz elfogadása miatt ítéltek nyolc évig tartó börtönbüntetésre.

Uljukajev a feltételes szabadlábra helyezés feltételei értelmében nem változtathatja meg lakhelyét a szövetségi büntetés-végrehajtás engedélye nélkül, és havonta egyszer meg kell jelennie ellenőrzés céljából a felügyelő szervnél.

Ez botrányos! Feltételesen szabadlábra helyezték a kenőpénz elfogadása miatt elítélt minisztert

Fotó: VASILY MAXIMOV / AFP

A 66 esztendős Uljukajev a büntetéséből mintegy 5 és fél évet töltött le. Ő volt az első hivatalban lévő kormánytag, aki ellen bűnvádi eljárás indult a rendszerváltozás utáni Oroszországban.

Uljukajevet 2017 decemberében azért ítélték el, mert a bíróság szerint bizonyítottan kétmillió dollár csúszópénzt fogadott el hozzájárulásáért ahhoz, hogy a Rosznyefty felvásárolja a Basnyefty olajvállalatot, ez azután 2016-ban valósult meg. Az ügyészség szerint a volt miniszter elleni vádak egyebek között Igor Szecsin, a Rosznyefty igazgatótanácsa elnökének vallomása alapján bizonyosodtak be, akitől a vád szerint Uljukajev a vesztegetési pénzt kapta.

Szecsin, akit Vlagyimir Putyin elnök egyik bizalmasaként tartanak számon, az eljárás során, ha zárt ajtók mögött is, de személyen tanúskodott a bíróságon.

Alekszej Uljukajevet 2016 novemberében vették őrizetbe és fosztották meg hivatalától. A tulajdonában lévő ingatlanokat lefoglalták. Ügyében rekordidő, mindössze fél év alatt lefolytatták a nyomozást. A hatóságok által összeállított, 30 kötetnyi nyomozati anyagot kevesebb, mint két hónap alatt tanulmányozta át a védelem, az ügyészség pedig három nap alatt hozott döntést arról, hogy nincs akadálya az ügy bíróság elé terjesztésének.

Az ellenzéki vélemények szerint a liberális felfogású volt miniszter mindvégig ártatlannak vallotta magát, noha a Rosznyefty épületéből távozóban egy készpénzzel teli, Szecsintől kapott táskával a kezében vették őrizetbe. Utólag azt állította, hogy Szecsin ültette fel, ő azt hitte, hogy a táskában bor és kolbász van.

Forrás: MTI

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Toller Béla
Ez botrányos ? AZ a botrányok, amikor le sem tartóztatják, végkielégítést adnak neki, várhatóan ki is tüntetik majd ! Ennek az összegnek a százezerszereséért !
Toller Béla
Ez botrányos ? AZ a botrányok, amikor le sem tartóztatják, végkielégítést adnak neki, várhatóan ki is tüntetik majd ! Ennek az összegnek a százezerszereséért !
kereső
Ez botrányos???Nálunk is "elgurult" 7 azaz hétmiillió dollár az MKB bankból. Hogy hova, kinek- azt fedje a feledés homálya, és putyin páncélszekrénye( Safarov a baltás gyilkos elengedése)
Horizont
A Propi vajon miért az "itthon" rovatba helyezte el ezt a cikket???
namihami
5 és fél év egy orosz börtönben? Biztos nem jó. De a ""putyini endlösunghoz"" képest még maga a megváltás. Az pedig, hogy most elengedték, biztos csak adminisztrációs hiba. Néhány nap és jön a ""sámán"".
Levendula
Milyen gagyi a műfogsora... Jobbra nem telik neki?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok