Vít Rakusan cseh belügyminiszter felszólította csütörtökön magyar hivatali partnerét, Pintér Sándort, hogy Magyarország gyorsítsa fel a Csehország területén tartózkodó ukrajnai roma menekültek esetleges ukrán-magyar kettős állampolgárságának ellenőrzését, mert az ilyen státusú embereknek nincs jogosultságuk a menekülteket megillető segélyekre Csehországban.

Ezt maga Rakusan közölte csütörtökön Prágában újságírókkal azt követően, hogy a témáról telefonon egyeztetett a magyar belügyminiszterrel.

"Felkértem a magyar felet a vizsgálatok néhány napon belüli gyors és következetes elvégzésére, hogy a cseh fél hivatalosan megtudhassa, van-e vagy nincs az illető személyeknek magyar útlevelük"

- jelentette ki Rakusan, akinek szavait a CTK hírügynökség idézte.

A miniszter továbbá elmondta: felhívta magyar partnere figyelmét arra, hogy Csehország a területén tartózkodó, magyar útlevéllel rendelkező ukrán menekülteknek felajánlja, hogy vonaton Magyarországra szállítja őket.

Csehország berágott a romákra: a magyar útlevéllel rendelkező ukrán állampolgárok ellenőrzését kéri Budapesttől

Romák lépik át a határt Tiszabecsnél.
Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP

A prágai média szerint jelenleg a prágai vasúti főpályaudvaron többszáz ukrajnai roma tartózkodik, jórészt Kárpátaljáról, közülük állítólag sokan kettős ukrán-magyar állampolgárok. A belügyminisztérium szerint ők nem jogosultak a csehországi segélyekre, s a pályaudvaron a helyzet egyre csak romlik. A menekültek a várótermekben vagy a számukra kijelölt vasúti szerelvényekben tartózkodnak, kevés élelemmel és rossz higiéniai körülmények között. A problémáról már a közszolgálati Cseh Televízió is beszámolt hétfő esti híradójában.

A csehországi roma civil szervezetek közös levélben felszólították Petr Fiala miniszterelnököt: tekintettel a helyzet komolyságára és folyamatos romlására, hívja össze a kormány mellett működő roma tanács válságtanácskozását.

A prágai önkormányzat a probléma további súlyosbodásának megakadályozása céljából a héten a külvárosi Trója negyedben egy 150 személy befogadására alkalmas sátortábort építtetett. Stefan Hrib főpolgármester szerint ebben a sátortáborban helyeznék el azokat a menekülteket, akiknél ellenőrizni kell, hogy az ukrán mellett magyar állampolgársággal is rendelkeznek-e. Ha van magyar állampolgárságuk is, akkor Csehországban nem jogosultak semmilyen segélyre.

A belügyminiszter csütörtöki nyilatkozata szerint nekik a cseh állam felajánlja, hogy vonaton Magyarországra szállítják őket. A táborban legfeljebb 30 napig tartózkodhat valaki. Ez az állampolgárság ellenőrzésére megszabott maximális idő – jegyezte meg a miniszter.

Vít Rakusan szerint a folyamat felgyorsításáról és hatékonyabbá tételéről rövidesen tárgyal Martin Vondrásek cseh országos rendőrfőparancsnok és a magyar idegenrendészet igazgatója.

Forrás: MTI

52 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Most fizetünk az orbáni voksokért! És biztosak lehetünk benne, hogy sok a fog ez (is) kerülni. Nekünk, adófizető magyaroknak! A Füstös ezt IS velünk törleszti és törleszteti.
Nosza, jobbos kommenttársak, most lehet elővenni a szokásos cigányozást. Ezek is azok és echte fideszszavazók. Lehetne a Lendvayból utaltatni a ""határontúlisegélyt"".
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
Most fizetünk az orbáni voksokért! És biztosak lehetünk benne, hogy sok a fog ez (is) kerülni. Nekünk, adófizető magyaroknak! A Füstös ezt IS velünk törleszti és törleszteti.
Nosza, jobbos kommenttársak, most lehet elővenni a szokásos cigányozást. Ezek is azok és echte fideszszavazók. Lehetne a Lendvayból utaltatni a ""határontúlisegélyt"".
Nessy
Na most tessen Potápi, Semjén. és a többi "nemzeti" szöveget mondogató uraknak és hölgyeknek a helyzet magaslatára emelkedni, és hálából a fidesz szavazatokért saját berkeiken belül megoldani a problémát!
Gazella
Nah ide toloncolják a zsirháj haverjait... nesze magyar! Kell ez neked mint a majomnak a púp a hátára!!
Istenakinincsen
A cigányok kihasználják a lehetőségeket...
jesz
..."és rossz higiéniai körülmények között."...

...szar hegyek, vizelet folyók, szemét dombok, ordítozás, lopás, erőszak...
...ha ideszállítják őket, akkor itt is ugyanez lesz...

...az lesz csak a nagy sutka, ha az itteni ellenőrzés úgy találja, - ááááá...egyik névhez sem tartozik magyar állampogárság...sosem láttuk őket, itt sem vótak...nagyon sajnáljuk, és együttérzünk...nincs mit tenni.
Giovanni Alba
Majd színrelép Flóri a Farkas, és egy remekbeszabott győzik-e sóban hidat épít -no nem a munka világába- a zord valóságba. Lesz itt kérem ámulat meg bámulat, de pénz az egy peták se. Hegedűs Zsuzsa színrelépését várjuk még nagy érdeklődéssel, talán meghívja a menekülteket egy kávéra a vasúti restiben.
"Hegedűs 2016-ban úgy tapsolt el másfél millió forintot éttermi számlákra és vendégfogadásra ebből a forrásból, hogy nem rendezett olyan eseményt, ahol neki kellett volna fizetni a meghívottak vendéglátását"
magyarnarancs.hu/belpol/dontott-a-kuria-hegedus-zsuzsa-reprezentacios-koltesei-kozadatnak-minosulnek-133729
Gyurka80
@namihami: Ukrán menekültek, tehát jár nekik a menekültellátás, ne válogassanak a csehek. A magyar csak második állampolgárságuk.
percsi
Helyezzék el valamelyik nagybirtokon. Viszonozzák azt a szívességet, amit a romák tettek nekik, 4 évig tovább ügyködhetnek.
A fidnek csak ilyen dolgos, adófizető szavazói vannak?
magyar1
Az afrikai migránsokkal nem ilyen finnyásak?
puszt
@Gyurka80: Magyar állampolgár hogy lenne menekült, szerinted? Ha a Tisza kiönt, elvisz pár falut, vályogot, azokat is a csehek fogadják be?
Az államnak VAN kötelezettsége a magyar állampolgárokkal szemben... ha már...
Macskaszem
Qrva bérszavazók menjenek Hatvanpusztára, van ott hely is, meg luxus is bőven.
justhpeter
Fel kell gyorsítani a hatvanpusztai építkezéseket és mindjárt lesz helyük.
szaboria1
Felmerül a kérdés vajon jogosan kaptak magyar állampolgárságot.
Pálinkás Pál
nos...ez a csuti cigány terve...az összes parazita cigánynak papírt ad,hadd szavazhasson rá...ezeket haza kéne zavarni a Gangesz partjára...eltávolítani Európa testéből ezt a rákos daganatot...
Baker
@Gyurka80: Ó..csak nem megtagadod nemzettestvéreidet?! Nektek ők magyarok, hiszen Orbán Doktor Mini-Szterelnök Uratok kegyelméből kettős állampolgárok - minden joggal rendelkezve!
Csizmás Kond
...Orbánozni sokkal könnyebb mint értelmezni. Íme amit a butábbja nem ért " közülük állítólag sokan kettős ukrán-magyar állampolgárok. " Azt sem kéne szem elől téveszteni, hogy a cigány az mindig id cigány. Azt soha nem érdekelte a cigányon kívül más nemzetíság csak a könnyebb megélhetés. Lehet hogy volt aki felvette a Magyar Állampolgárságot mert bizonyítani tudta hogy a valamikori magyar területen élt magyar állampolgárként, de ez is csak feltételezés, Szerintem ha a csehekhez ukránkénytjutott el akkor azt nem köteles senki felfedje hogy az illetőnek hány állampolgársága van...tehát ez is beletartozik a basztajuk magyarországot programba.
ómió
Csehországban tartózkodó menekülteket magyar hatóság ellenőrizzen!? Rosszat álmodott a Pubi!!?
csak úgy....
@Maccska: és orbánék a magyar állampolgársággal még az ukrán cigányokat is bejuttatták az unióba..., faxa!
Nessy
Ezen nincs mit polemizálni. A kettős állampolgársággal Magyarország teljes jogú tagjai lettek. Szavazati joguk van (levélben, elhunyt nagypapa helyett is), minden jog és kedvezmény megilleti őket kis hazánkban! Nem olyan rég köszönte meg nekik Semjén a nemzeti összetartozásuk kifejezését a választással kapcsolatban!
verőce21
@Nessy: (09:03) Nem lettek teljes jogú magyar állampolgárok, csak listára szavazhatnak.
Még félrevezeted itt ezt a ~36 bárgyú lipsit...
Emmersson71
@Maccska: Egyrészt, aki "bejutott" az EU területére, az sem oda megy feltételek nélkül, ahová akar, ha menekültként érkezett! Másrészt pedig a markát tarthatja, csak épp nem kap bárkitől! Ha van magyar állampolgársága, de nincsen cseh, akkor nyilván nem a csehek terhére lesz megsegítve!
Toller Béla
A cseheknek teljesen igazuk van. Nem jár uniós pluszpénz és nemzetközi részvét a saját polgáraink után. Más kérdés, hogy ki a fene beszélte rá őket, hogy szavazhassanak orbánra ...
csak úgy....
@verőce21: inkább azt magyarázd meg farkasom,hogy miért adtak orbánék magyar állampolgárságot az ukrán cigányoknak!? talán csak azért,hogy a kárpátmedencében darabra több legyen a magyar ? :)
Eladott Ország
@sgl: ma, 07:25 ♦ Nem vagyok rasszista. "Orbán Viktor apai nagyapja magyarosította nevét Orsós-Oppenheimről Orbánra. "az öreg Orsós Marosvásárhelyen nőtt fel, az ottani egykori kőbánya alatt putriban (maga Orbán is elismeri, hogy 16 éves koráig putriban élt, ahol WC sem volt….)"
A Kanadai Magyar Hírlap szerint viszont az apja változtatott nevet:
"Nagyapád, aki még Orsós néven hagyta el szülőföldjét, bizonnyal egyszerű, de tisztességes ember volt. Annyi góbéság azért szorult belé, hogy Magyarországra vegye az irányt. Apád még góbébb volt, mivel rájött, hogy ezzel a névvel max. a pérón indulhat a vajdaválasztáson, hát jó érzékkel magyarosított." A kis Viktor õszinte és mély vonzalom fûzte a nagyapjához. Több interjúban is eldicsekedett vele, hogy a papa megjárta a Don-kanyar dermesztõ poklát, s olyannyira vitézül harcolt, hogy komolyabb sebesülés és fogságba esés nélkül tért haza a frontról. A tény ezzel szemben az, hogy a nagypapa nagyon gyáva ember volt, mindentõl és mindenkitõl rettegett, egy alapelve volt csupán: életben maradni, bármi áron.” ( jelszó: fogjátok meg és vigyétek)
Rasszista "Orsós" Viktor lehet, mert ő 3 millió fideszes ( többségében férevezetett, becsapott) embert képvisel és nem az egész nemzetet. Orbán: "Aki nincs velünk az nincs." Én ehhez azt tudnám hozzá tenni aki velünk van azaz Orbánnal, az nincs magánál. Egyébként, a "ménösgazda" Lázár, újabban államtudós vagy álomtudós, tótum-faktum azt mondta, hogy a cigányságot 600 év alatt sem sikerült integrálni a társadalomba, igaz most beáll Orsós bűnöző bandájába minidszternek, mert Dr. Rapcsák táskahordozója mindenhez ért, még a vasútvillamos ,tram-trainhoz is, ha milliátrdokat lehet síbolni.
Nessy
@verőce21: Képzeld el, hogy tudom! Így lett 3,2 millió fidesz szavazó majd 500 ezer levélszavazattal
szaboria1
@Baker: Csak a déli területek kórházaiba kell benézni, Szerbiából Romániából elég sok beteg van akiknek nem kell várólistán lennie.
Eladott Ország
@sgl: ma, 10:10 ☻ Mindegy, hogy Osós vagy nem Orsós, de ez a bűnöző tróger az ország tragédiája!
Két cigány beszélget:
- Te , gazsi! Ez a Viktor most király vagy császár?
- Egyik sem! Fárajó!
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/273491705_4588863601241642_8149887167055996566_n.jpg?_nc_cat=101&ccb=1-6&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=avvFhbvEjX0AX-dnMlg&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AT-QRh8Qg3xeJR-bPAPCA_U23I5kWNtUNGWXGxdUlXUCMw&oe=62827F2D
Eladott Ország
@Shikari: ma, 11:54 ☻ Segítek: képzeld el a csehek az útlevelüket nézték meg a romáknak, onnan jöttek rá. A választókról nyilvántartás a Rogáni "Goebbels" miszitériumnak van. A kubatov listát frisítették, amikor a covid oltásra kellett regisztrálni, e-mail címmel , TAJ számmal, telefonszámmal, etc...
koronavirus.gov.hu/sites/default/files/sites/default/files/imce/regisztracios_lap.pdf
verőce21
@csak úgy...: Valószínű...! 15 millió magyar miniszterelnöke akart lenni... csak más...!
verőce21
@Nessy: (09:58) Akkor úgy írd, ha tudod...!
Ne hergeld itt ezt a néhány tucat Lököttet...!
Mert ez izgatás...! :)
Eladott Ország
@magyar1: ma, 05:06 ☺ Az afrikai migránsok nem ide jönnek, innen a magyarok is menekülnek, még az ukrán cigányok is.
„ Több millió bevándorlót kellene befogadnia Magyarországnak a következő öt évben, mert így tudja biztosítani a gazdasági növekedést ütemét” ( Orbán 2001. 06.07.) Ennek sem takarítanám le a tükörjét! Hány köpönyege van még?
Te is az vagy csak Indiából szakadj meg...
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.18169-9/27459467_1917927455189596_4638892852620030455_n.png?_nc_cat=103&ccb=1-6&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=P_Do_qy1kqYAX_qLDR8&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AT89_sYDDwJFfd9ZJQIPvEAgB-HL6gx9H16wNjsb7-xPDQ&oe=62A54537
csak úgy....
@verőce21: szóval a cél érdekében magyarosította az ukrán cigányokat!:)
szerinted normális a faxi? -persze benned sem vagyok biztos...
Eladott Ország
@csak úgy...: ma, 12:31 ♥ Orbán: "Nem a haza, hanem a hatalom mindenek előtt."
Nessy
@verőce21: Akkor Semjén "izgatott"a köszönettel, a NVB meg az adatokkal.
Elfelejtett, hogy at emberek szédítése , ostobának tekintése a fidesz privilégiuma. Sorry!
Gazella
@Gyurka80: csak hogy van még egy hazájuk az pedig Magyarország.
Gazella
@KisTehen: na meg zsirháj is vegzálja a szavazóit.. mert ezek kettősállampolgárok.
Havanagi
A lejtőn nincs megállás.Hogy szidták Gyurcsányt,amikor nem akart kettős állampolgárságot.Tessék: gyűrűzik a következmény.Erre szavazott a debil 2/3,most akkor nem kell kapálózni! Attól tartok lesznek még súlyosabb következmények is.
magyar1
@Eladott Ország: Európába egyetlen bevándorlót sem kellene fogadni, hiszen minél többen vagyunk már itt is annál jobban utáljuk egymást. Sokan vagyunk a Földön. De legelőször az elmaradott országokban kellene a születésszabályozást akár erőszakkal is csökkenteni. Gondolok itt, petefészek lekötésre, vagy egyéb nőgyógyászati dolgokra és a férfiak terméketlenné tételére.
Mert a szexhez nagy kedvük van még a kenyér előtt is, a gyerekeikre meg úgy tekintenek mint egy bogárra.
A civilizált országokban meg meg tudják oldani robotokkal az élő munka kiesését, ahogyan már szinte minden területen alkalmazzák őket.
csak úgy....
@magyar1: most kicsit mesélj orbán régi barátairól a lengyelekröl,akik betiltották az abortuszt,még azoknál is...de had ne soroljam,hogy miért és akkor kanyarodjunk vissza a szerinted civilizált országokra!
magyar1
@csak úgy...: Na ebben igazad van, most megfogtál, mert nem civilizált az a kormány aki betiltja a nők jogát a gyerek szüléshez.
csipetke
Jaaa, hát orbán nem is azért adott nekik útlevelet, hogy csakúgy kavircoljanak a világban. Négyévente szavazáskor itt legyenek,oszt punktum! Most viszont sehol nem kellenek,viszont ha magyar útlevelük van,akkor jogos a csehektől,hogy idepaterolják őket. De emiatt főjön madárfejű lajcsika,és a gazdája feje...A fidesz "kiharcolta" a kettős állampolgárságot,hát most oldják meg. Csak félő,hogy ennek is az itt élő-dolgozó-adózó magyarok isszák meg a levét..
Nyírfa
Nem az a probléma, hogy Orbán cigány származású - valószínűleg az -, hanem, hogy megvetendő életet él.
Ne felejtsük el, hogy Bogdán László is cigány volt, és Setét Jenő is, és még számtalan kiválóság élhet közöttük, akik nem kerülnek rivaldafénybe.
Rogán, Lázár és a többiek származását nem firtatjuk, mert fehér a bőrük, és európaiak a vonásaik. De a legrosszabb emberi tulajdonságok megtestesítői. Sem Orbánnal, sem az említettekkel nem kívánok egy közösséget alkotni, nem is alkotok, mert az életszemléletünkben, az igényeinket tekintve, fényévnyire vagyunk egymástól.
Száz szónak is egy a vége, ha Orbán Viktor olyan ember lenne mint Setét Jenő, megsüvegelném. De nem olyan, és nem is lesz, Ennyi.
Gyurka80
@Gazella: Haza csak egy van ahogy anya is!
Gyurka80
@puszt: Ukránok ők te dilis, az ő házukat nem viszi el a Tisza legalábbis nem Magyarországon!
puszt
@Gyurka80: most akkor magyarok, v ukránok, esetleg csak egyszerűen cigányok, v változó, mikor mi kell, h legyenek? Bonyolult ez neked...
Gyurka80
@puszt: Látom nem érted, neked bonyolult!
Istenakinincsen
@Gyurka80: Olyan jó hogy neked semmi sem bonyolult...mindent értesz,de más nem érti.Valójában minden egyszerű mint a faék de csak te érted.Ez nagyon tetszik:))
Egyszer vagy néha kifejthetnéd a véleményed,mert azzal lerázni valakit hogy:neked ez túl bonyolult,vagy úgysem érted...
Az kevés.
Érted?(psszz...a többit már tudod:))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.