Az orosz külügyminisztérium közölte, Ukrajnából 190.000 gyereket hurcoltak el Oroszországba – írja a 168.hu.

Közel kétszázezer gyereket hurcoltak már el az oroszok Ukrajnából
Fotó (illusztráció): SERGEY BOBOK / AFP

A tárca Twitter-oldalán közölte:

Május elejéig több mint 190 000 gyermek érkezett Donbasszból, közülük mintegy 1200-an két szakadár terület árvaházaiból.

A bejegyzésben megosztanak egy interjút Marija Lvova-Belovával, a gyermekek jogaiért felelős urkán elnöki biztossal. A tisztviselő először még arról beszél, hogy az egyik legnagyobb kihívást az jelenti, hogy megtalálják a gyerekek szüleit. Addig „orosz családoknak ideiglenes felügyeleti jogokat adunk” – írja a 168.hu.

Csakhogy néhány mondattal később már azt mondja,

az egyetlen megoldás, ha az Ukrajnából érkezett gyerekek orosz állampolgárságot kapnak, hiszen így már nem csak átemenetileg szállásolnák el őket orosz családoknál, hanem akár véglegesen is.

Hozzáteteszi:

valójában nem tudják, kik az elhurcolt gyerekek szülei.

Az is az ukrán gyerekek végleges áttelepítésére utal, hogy a tisztviselő szerint, amint megkapják az orosz állampolgárságot, pszichológusok, gyerekorvosok és szakértők bevonásával döntenék el, hogy milyen családi modell lenne számukra a legjobb. Amiből arra lehet következtetni, hogy közel sem tartják evidensnek, hogy az ukrajnai szülők kapják vissza őket.

Az elnöki biztos szerint a gyerekek többsége 2014 után született és a „népköztársaságokon” állampolgárságával rendelkeznek.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a 2014 óta orosz ellenőrzés alatt álló területekről származnak, hiszen Moszkva a két ukrán megye határain belül ismeri el a két szakadár „államot", ezeknek a területeknek egy részét pedig éppen most igyekszik elfoglalni az orosz hadsereg – írja a 168.hu.

Forrás: 168

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.