Oroszország figyelmeztetett, hogy válasza Finnország és Svédország NATO-csatlakozására attól függ majd, hogy a szövetség milyen infrastruktúrát telepít a két országba jelentette az orosz RIA a brit Sky News szerint.

Két modern és erős hadsereg áll a NATO kapujában – mutatjuk mit érdemes a finn és svéd hadseregről tudni
Kép: YouTube

Az Interfax független orosz hírügynökség arról számolt be, hogy Rjabkov szerint Oroszországnak nincsenek "ellenséges szándékai" a két országgal szemben, Oroszország válasza Finnország és Svédország NATO-csatlakozására attól függ majd, hogy a szövetség milyen infrastruktúrát telepít a két országba

A NATO bővítése súlyos csapást jelentene Vlagyimir Putyin számára, aki a háborút a szövetség keleti bővülésének meghiúsítása érdekében indította.

Törökország elnöke nem támogatja Finnország és Svédország NATO-tagságát, ezért az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztere egyeztetni akar török kollégájával.

Ebből fakadóan a finn és svéd csatlakozással a NATO katonai ereje is nőne, és különösen a Balti térségben komolyabb elrettentő erővel bírna Oroszországgal szemben a levegőben és a tengeren is.

Ám mit jelent ez a két ország csatlakozása a NATO számára, és mi az amiért ez a lépés felboríthatja az eddigi rendet. 

Svédország

Svédország katonailag semleges ország, de saját hadiiparral is rendelkezik, mely világszínvonalat képvisel.

Katonai költségvetésük éves szinten 5,6 milliárd USD, a GDP 1,5%-a.

Teljes személyi állománya 2017-ben: 55 000 fő volt, melyhez tartozik még 262 000 fő tartalékos és a Nemzeti Gárda 22 000 fővel. A megnövekedett orosz fenyegetettség miatt 2018-tól visszaállították a kötelező sorkatonai szolgálatot, így négyezer 18 éves férfi és immár nő számára írják elő, hogy 9-12 hónapig szolgáljon a királyság hadseregében.

A szárazföldi és tengerészgyalogos csapatok mellett jelentős a Svéd Királyi Légierő melynek állományát 203 db harci gép alkotja, ebből 5 század több feladatú és összesen 116 db JAS 39 Gripen A, JAS 39 Gripen B-vel rendelkeznek. 

A svéd haditengerészet és tengerészgyalogság egységei és katonái számos nemzetközi műveletben vettek részt Boszniában, Koszovóban, Afganisztánban és Csádban, valamint az Ádeni-öböl vizein.

Finnország

Finnország hadereje a 18 és 60 év közötti férfiak kötelező katonai szolgálatán alapul, de van lehetőség a polgári szolgálatra is, a nők önként jelentkezhetnek. A hadsereg szárazföldi, tengeri és légi erőkből áll. 

Katonai költségvetésre éves szinten ők 2,6 milliárd USD a GDP 1,4%-át fordították hadseregre, de idén a szám már a GDP 1,9 százalékára rúgott, és a jelenlegi tervek szerint 2023-ra 2,2 százalékra nő a hadi költségvetés, amely NATO-szinten is magasnak számít.

Teljes személyi állomány: 31 850 fő és tartalékosokból is 227 500 fő áll készenlétben.

Szárazföldi erőinek állománya: 24 550 fő, és a modernebb harckocsikra épít, 124 db Leopard 2A4 harckocsijuk van a több mint 400 darab szovjet harckocsi mellett. 

Légiereje 2700 fő mely leginkább 3 légi parancsnokságot jelet, és 64 db F/A–18 Hornet vadászképpel rendelkezik.

A finnek és a svédek erős, kompetens, és a Balti-tenger térségében az orosz tengeri és légi erőt hatékonyan ellensúlyozó hadsereget hoznának a NATO-ba, és szakmai körökben senki nem vitatja, hogy ezzel jelentősen erősödik a szövetség. Mindez pedig nemcsak katonai téren lényeges, ugyanis Vlagyimir Putyinnak politikailag is sikerült a korábbiaknál nagyobb egységet kovácsolnia Európában.

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Peller Anikó
@Német István: Ezt a sok hülyeséget magadtól írod vagy neked is küldik a pártirodából?
Istenakinincsen
@KisTehen: ma, 08:04 Te érted amit írsz?""" zelenszkij megmondta, hogy most már végigcsinálják, nem állnak meg addig, amíg ki nem verik az oroszokat a nyugati fegyverekkel""".
Mi olyan érthetetlen?Az oroszok hatoltak be ukrajnába nem?Ezek csak védekeznek amikor kiverik az oroszokat.Mit csinálhatnának szerinted?
Ki az agresszor?Ki a támadó?Az USA?
Istenakinincsen
@Németh István: Te annyira tájékozott vagy hogy az már ijesztő.A magasröptű"véleményformáló:)"gondolataidat kamatoztathatnád kormánytagként.Vagy onnan hozod az infókat?
Németh István
@Peller Anikó: @Istenakinincsen: Na a feledékenység sajnos beállhatott nálatok! Az Orosz föderáció tagja ukrajna! Semmi köze hozzájuk az USA-nak a sorosnak a NATO-nak az EU.-nak!
Erre gyorsan rá is eszméltek és mint agresszorok támogatják ukrajnát - mondjuk szarban hagyva őket az előzetes agressziójukat követően! De ez más kérdés!
Az ukrán föderatív köztársaság valójában tehát nem szuverén állam hanem egy föderatív tagállam nincs önálló alkotmánya, nincs ratifikált nemzetközi elismertsége! Megcsinálták 2014-ben az orosz lakosság megfélemlítése okán a gyiloksorozatot, majd a belső feszültségeket az usa-soros-eu. uszításra fokozták! Erre lett a Donyecki és a többi szakadár mozgalom > és el is szakadtak az ukránoktól az oroszok ezt el is fogadták és védelmet biztosítottak a számukra - még pontosabban az elnyomott és fenyegetett orosz ajkú lakosság számára, a TÖBBSÉG számára!! ÍGY lettek az oroszok az un. egykori ukrán területen védelmet biztosító szövetség, NEM támadott, hanem védett és a mai napig ezt teszi! Aztán az UKRÁN SZAKADÁROK akik ki akarnak ugrani a föderációból a föderáció évszázados vagyoni beruházásait és az orosz érdekszférát sértve elárulták > valójában hazaáruló tevékenységet realizáltak! EZT AZ OROSZ NÉP NEM FOGJA SOHA ELFOGADNI! Az ukránok a föderációból való kilépésük érdekében nem kívánnak az oroszokkal egyezséget kötni pedig ez lenne a megoldás, hanem egyszerűen kalap-kabát kívánják elhagyni az évszázados (évezredes) kötöttségeket! Ez nem fog menni! Nem fog menni mert az usa (biden-baraom és családja) -nato-eu-soros mint éhes hiénák folyatják a nyálukat az orosz földteke ásványi kincseire, stb.! Ha majd idáig eljuttok és képesek vagytok gondolkozni és nem alázni meg minösitgetni akkor beszélhetünk értelmesen! De addig csak moslék szemeteknek és szar hazug buta brigantiknak tartalak benneteket! ÉS mindazokat akik a ti nótátokat fújják!
Peller Anikó
@Német István: "Az Orosz föderáció tagja ukrajna!"

Na itt máris lemaradtál egy hangyányit öcsi, romániában nem tanították, hogy Ukrajna egy szuterén állam. Nem én vagyok.

Erdély sem a magyar föderáció tagja, hanem az ott románia, per pillanat.

És Magyarország sem a Római birodalom része, sem a Hasburg konglomerátum része. Legfeljebb részeg.
magyar1
Putyinnak nem kellene ebből nagy ügyet csinálni arra a határokra atombombát telepíteni és adott esetben átlőni ha valami indoka lenne. Mert önálló országok, nem szólhat bele mit csinálnak, azok is a saját érdekeiket nézik ha jó ha nem majd a jövő dönti el.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.