A rendőrség közlése szerint a lövedékálló mellényt viselő 18 éves férfit őrizetbe vették tette után.

Legalább 10 ember meghalt és hárman megsérültek, amikor egy golyóálló mellényt viselő fegyveres tüzet nyitott egy szupermarketben a New York állambeli Buffalóban – jelentette szombaton az amerikai sajtó az MTI híre szerint.

Buffalóban egy fegyveres tüzet nyitott egy szupermarketben – legalább tízen meghaltak, az elkövető őrizetben

Rendőrök a lövöldözés helyszínén a Tops Friendly Market élelmiszerbolt előtt Buffalóban, New York államban, 2022. május 14-én. A hírek szerint egy fegyveres, akit a rendőrség őrizetbe vett, tüzet nyitott a szupermarketben, és 10 embert megölt.

Fotó, címlapkép: MTI/EPA/Brandon Watson

A nevük elhallgatását kérő rendvédelmi tisztviselők azt közölték az AP amerikai hírügynökséggel, hogy az elkövetőt őrizetbe vették. A nyomozók úgy vélik, hogy a férfi élőben közvetíthette a lövöldözést az interneten, és azt is vizsgálják, hogy közzétett-e egy kiáltványt is.

A hatóság emberei szerint a gyanúsítottat Payton Gendronnak hívják, 18 éves, és a New York állambeli Buffalótól körülbelül 200 mérföldre délkeletre fekvő Conklin városából érkezett a helyszínre, hogy elkövesse tettét. A férfit még szombat este kihallgatta az amerikai szövetségi nyomozó hivatal (FBI) is.

A hatóságok "gyűlöletbűncselekménynek és faji indíttatású erőszakos szélsőségességnek" nevezték a lövöldözést. A hivatalos közlések szerint az áldozatok közül 11-en afroamerikaiak, ketten pedig fehérek. A szupermarket egy túlnyomórészt afroamerikaiak által lakott negyedben található, körülbelül 3 mérföldre (csaknem 5 kilométerre) északra Buffalo belvárosától. A rendőrök lezárták az áruház parkolóját.

A szemtanúk beszámolója szerint a fegyveres a golyóálló mellényen kívül katonai stílusú ruházatot is viselt, és a húszas évei elején járó fehér férfinek tűnt. "Ott állt, a fegyvert az állához szorította. Mi folyik itt? – kérdeztük. Levette a sisakját, eldobta a fegyvert, és a rendőrök elfogták" – számolt be az esetről a 20 éves Braedyn Kephart.

Kathy Hochul, New York állam demokrata párti kormányzója azt írta a Twitteren, hogy "szorosan figyelemmel kíséri a szülővárosa, Buffalo egyik élelmiszerboltjában történt lövöldözést." Közlése szerint az állami tisztviselők felajánlották segítségüket a helyi hatóságoknak.

Az Erie megyei seriff hivatala közölte, hogy a teljes rendelkezésre álló személyzetét arra utasította, hogy segítsenek a buffalói rendőrségnek.

Anthony Coley, az amerikai igazságügyi minisztérium szóvivője közölte, hogy Merrick Garlandot, a tárca vezetőjét is tájékoztatták a lövöldözésről.

A bűntény alig több mint egy évvel azután történt, hogy 2021 márciusában, a Colorado állambeli Boulder egyik élelmiszerboltjában egy fegyveres 10 embert megölt.

Az AP hírügynökség idézte Joseph Gramaglia rendőrfőnököt, aki elmondta, a helyszínre érve az elkövető először az áruházon kívül, a parkolóban lőtt le négy embert, közülük hárman életüket vesztették. Ezután besétált az épületbe, megölte az őrt (aki korábban a buffalói rendőrségnél szolgált, és aki ugyan többször is rálőtt a férfire, de a lövedékálló mellény miatt nem járt sikerrel), majd pedig az üzletben lelőtt még több embert.

A cikk szerint az egyik áldozat a 86 éves Ruth Whitfield, a buffalói korábbi tűzoltóparancsnok anyja. 

Joe Biden amerikai elnök elítélte a történteket, és kijelentette, a "faji indíttatású gyűlületbűncselekmény visszataszító" a nemzet számára.

Forrás: mti.hu, https://apnews.com/article/buffalo-supermarket-shooting-442c6d97a073f39f99d006dbba40f64b

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Maccska
A rasszista Magyarországon ez mindennapos.
Horizont
Kár, hogy nem ölték meg a kis rohadékot a helyszínen. Még hogy férfi...ugyan már.
ómió
Tessék, ez már maga a "jogállam"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok