A svéd parlamentben hétfőn szavaznak a kérdésről, a kormánypártot adó szociáldemokraták emellett vannak. Vasárnap a finn miniszterelnök és államelnök együtt jelentették be, hogy országuk csatlakozni kíván a katonai szövetséghez.

A kormányzó Szociáldemokrata Párt és Magdalena Andersson miniszterelnök is úgy nyilatkozott vasárnap, hogy Svédországnak csatlakoznia kell a NATO-hoz, a kormányfő hétfőn fog széleskörű támogatás kérni a csatlakozási kérelem beadásához a parlamentben – írta meg a Telex a Reutersre hivatkozva.

Hétfőn eldőlhet, hogy Svédország is csatlakozik-e a NATO-hoz

Stockholm látképe

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Vasárnap Sanna Marin finn miniszterelnök és Sauli Niinistö elnök közösen jelentették be, hogy csatlakozni fog Finnország a NATO-hoz, erről még a finn parlamentnek kell döntést hoznia, de az orosz-ukrán háború miatt a két skandináv államban a korábbi semlegesség helyett egyre többen támogatják a csatlakozást.

A cikk szerint a két ország korábban is szorosan együttműködött az Egyesült Államokkal és a nyugat-európai országokkal, de csatlakozással feladják az évtizedek (Finnország) és évszázadok (Svédország) tartott semlegességüket.

„Holnap biztosítani fogom a Riksdag széles körű parlamenti támogatását a svéd tagsági kérelemhez, és ezt követően készen állunk a kormánydöntés meghozatalára”

- nyilatkozta a Telex fordítása szerint vasárnapi sajtótájékoztatóján Magdalena Andersson svéd miniszterelnök. A kormányfő hozzátette, a NATO-csatlakozás az ország biztonságának érdeke. 

Forrás: telex.hu, reuters.com

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Emmersson71
@Maccska: "A svéd parlament többsége támogatja a NATO-tagságot, a Baloldali Párt azonban népszavazást tartana az ügyben.

Svédországban szeptemberben tartanak parlamenti választásokat. Egy április 20-án közzétett közvélemény-kutatás szerint a svédek 57 százaléka támogatja a NATO-csatlakozást, szemben a márciusi 51-gyel."

Ez van olyan erős, mint egy Nemzethy Inzultáció ;)

www.vg.hu/kozelet/2022/04/a-sved-miniszterelnok-elutasitja-a-nato-tagsagrol-szolo-nepszavazast
rokker33
Putyinnak ez nem fog tetszeni! Nehogy a végén még nagyobb bajba kerüljenek a nato tagsággal! :)
Emmersson71
@Maccska: Mind bundázva, a választás és a közvélemény-kutatás is!
Yoda69
Remelem bolcs dontest hoznak. Csak a NATO egyutt tud hatekonyan fellepni az agresszorok es diktatorok ellen.
A modern demokratikus vilagban csak a liberalizmusnak van jovoje.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.