A volt német kancellár több juttatását is megvonták tőle.

Gerhard Schröder nem hajlandó elhatárolódni Putyintól – A Bundestag lépésre szánta el magátALEXEY NIKOLSKY / RIA NOVOSTI / AFP

A parlament költségvetési bizottságában a kormánypártok és a legnagyobb ellenzéki erő, a CDU/CSU jobbközép pártszövetség képviselőinek támogatásával elfogadott indítvány szerint Gerhard Schröder nem kap többé közpénzt az egykori kormányfői tisztségéhez kapcsolódó tevékenységét szolgáló berlini iroda és stáb fenntartására. Az MTI jelentése szerint a volt kancellár

a mintegy 8300 eurós nyugdíját megtarthatja, és továbbra is gondoskodik a védelméről a szövetségi bűnügyi hivatal.

A döntéssel hivatalosan csupán felfüggesztették az iroda és a személyzet fenntartásához szükséges költségekre szánt költségvetési támogatás folyósítását. Ezzel kapcsolatban a Frankfurter Allgemeine Zeitung című lap kiemelte, hogy az indítványban nem említik Gerhard Schröder orosz vállalatokhoz vagy Vlagyimir Putyinhoz fűződő kapcsolatait. Ennek hátterében az a megfontolás áll, hogy a juttatások elvonása bírósági úton támadható lenne, ha úgy tűnne, hogy megbüntetik a véleménye, a politikai nézetei miatt.

A szociáldemokrata politikus egyébként kancellárként – az SPD és a Zöldek 1998-2005 közötti koalíciójának vezetőjeként – barátkozott össze Vlagyimir Putyinnal.

Hivatali idejében egy 2004-es kijelentésével kellett leginkább megdöbbenést, amelyben úgy vélte, hogy az orosz elnök „kifogástalan demokrata”.

A volt kancellár a háború kitörése óta többször elítélte az Ukrajna elleni agressziót. Április végén a New York Times című amerikai lapnak azt mondta, hogy hiba volt elindítani a háborút, és Vlagyimir Putyinnál tett márciusi látogatása alapján úgy látja, hogy az orosz államfő be is akarja fejezni, „de ez nem olyan egyszerű”, mert „van néhány kérdés, amelyet tisztázni kell”.

Gerhard Schröder arról is szólt, hogy továbbra sem hajlandó teljesíteni az elhatárolódásra és a céges tisztségek visszaadására vonatkozó követeléseket.

Nem fogok elkezdeni mea culpázni

– mondta.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ómió
Már Schröder efftárs is "elhajló" lett!?
RonaGyuri
ezt kellene tenni a hazai putyin-funokkal is! =))
csak úgy....
@Shikari: a schröder és a gerinc...,hüle vagy te tibim!
ómió
Már Schröder efftárs is "elhajló" lett!?
Dr. Proktor
Hú, ma túltengenek itt a putyinpincsik... :-)
Clavigo
@Maccska: Na igen... Viszont a dagadt Morénak jobb a technikája...Remélem ,nem fogja félrenyelni putyin répáját...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.