Lengyelország miniszterelnöke egy konferencián arról beszélt, hogy még azelőtt Svédország és Finnország segítségére sietne Varsó, mielőtt e két skandináv állam csatlakozna a NATO-hoz-írja az Origo.hu.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök kijelentette, hogy

ha azelőtt érné Svédországot vagy Finnországot támadás mielőtt e két állam csatlakozna a NATO-hoz, akkor Lengyelország a segítségükre sietne

– írja az AFP francia hírügynökség Morawieckinek a Lengyel Külügyi Intézet (PISM) varsói konferenciáján elmondott beszédére hivatkozva.

Lengyelország kijelentette, Finnország és Svédország segítségére sietne egy esetleges támadás esetén

Fotó: JANEK SKARZYNSKI / AFP

A lengyel kormányfő a támadás kapcsán vélhetően Oroszországra gondolt, de a lehetséges agresszort nem nevezte meg.

„Svédország és Finnország NATO-csatlakozását az európai biztonság megerősítésének fontos jeleként értékelem"

– fűzte hozzá Morawiecki.

A NATO ötödik cikkelye alapján, ha az észak-atlanti szervezet valamely tagját külső erő által katonai támadás érné, akkor a NATO valamennyi tagállama a megtámadott ország segítségére köteles sietni, már amennyiben az agressziót elszenvedett fél mutat valamiféle ellenállást.

Forrás: Origo.hu

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
rokker33
Lengyeleket 1 nap alatt megenné putyin reggelire! Ukrajnával is végzett volna, ha a nyugat nem szól közbe! A finn és svéd es lengyel hülyéknek lesz néhány álmatlan éjszakájuk ,ha putyin végzett az ukránokkal a következő 3 célpont már megvan!
Namely
"ha azelőtt érné Svédországot vagy Finnországot támadás mielőtt e két állam csatlakozna a NATO-hoz, akkor Lengyelország a segítségükre sietne"
Ilyeneket én is tudok mondani, csak hogy jóemberkedjek pl "ha bárkinek szüksége van pénzre, én azonnal adok mindenkinek, mindenféle korlát nélkül"
Vagy higgyük el nekik, hogy komolyan gondolják?
Hát jó. A lengyel hadsereg biztos fel lenne készülve arra, hogy háborúzzon egyedül, a nato nélkül. Ugyanis az idézett 5. cikkely nem vonatkozik arra, ha nem tagot támadnak meg, ráadásul a nato nem is engedné, hogy beavatkozzon.

Ismét csak nagyot mondás történt, hajbókolás a majmok, a médiasznobok, valamint a libsi bőgőmajmok számára.
Namely
@rokker33: a lengyelek a nato tagjai így őket nem támadhatják meg. A másik kettő meg kb soha nem lesz tag, Erdogan már ki is jelentette, hogy ne fárasszák magukat, soha nem szavazza meg.
De ők sem kell, hogy féljenek, az oroszoknak eszük ágában sincs semmi ilyesmit tenni. Teljesen értelmetlen lenne.
Jól tudják, hogy a finnek és a svédek is a pillanat hevében, a médiasznobok nyomására csinálták ezt, de élek a gyanúperrel, hogy előre tudhatták, nem lesz belőle semmi, ezért ültek fel a vonatra, de nem volt így kockázat.
rokker33
@Namely: lengyelek a nato tagjai így őket nem támadhatják meg## miért nem? Az utolsó mondatot olvasd el! Félelmetes! Ha Magyarországot megtámadja mondjuk Oroszország,akkor esélyünk sincs a védekezésre a nato meg csak akkor segit, ha mi is ellenállunk az agresszorok ellen! Nekünk egy ausztria méretű országgal szemben sincs sok esélyünk nem egy 150 millióssal :(
rokker33
@Namely: de Lengyelországnak sincsen sok esélye! Ukrajna hatalmas, de arengeteg segítség ellenére sem áll nyerésre !!!
Pálinkás Pál
@rokker33: ezt mondtátok Ukrajnára is...azt semmire nem jutott putyli...hiába ugat, ha a katonáknak nincs kedvük meghalni a baromsága miatt...
Namely
@rokker33: "miért nem? "
mert az élesíti az ötödik cikkelyt, és akkor az éles nato-orosz háború.
Igen, annak van relevanciája, hogy vajon a nato kiállna-e a lengyelek mellett, de valszeg igen, de nem atommal, hanem kőkemény technikával.

Az ukrán háborút nem is azért folytatják, mert megnyerhető. Ahogyan Schffer mondta, hogy "azért ilyen szinten, ingyen senki sem lehet ennyire hülye".
Ez csak jó üzlet a nyugatiak fegyvergyártóknak, a lobbinak (és hatalmas veszteség az átlag nyugati polgárok számára) a raktári fölösleg kisöprésére, persze nem ingyen, hanem még fizetik is :D (az egyik legdurvább, hogy az eu fizeti a raktári szemet :DDDD) új fegyvereket lehet gyártani, venni, megrendelni, ÉS kipróbálni. Hasonló a másik oldalon is, ráadásul az oroszok még a biztonságukat is helyretehetik közben, plusz védhetik a saját fajtájukat.
Ha meg kellene védeni a lengyeleket, akkor is ilyen szemmel nézné a nyugati. Nos ezért KELL kimaradni ebből, mivel a nyugati soha nem állt ki eddig mellettünk. Persze a keleti sem, de nem is velük vagyunk egy "szövetségben".

@KisTehen: ezt mire írtad?
Namely
@Pálinkás Pál: azt ők egy orosz-ukrán háborúra írták. De most jelenleg egy orosz-nato háború van, ahol a nyugati fegyverlobbi kedvéért halnak meg az ukránok. És így is az oroszok állanak nyerésre.
Pálinkás Pál
@Namely: amennyiben nyerésnek számít az egy helyben toporgás, a húszon pár ezer halott...meg a szankciók, a semmiért...mert putyli nem sokáig tudja finanszírozni...
rokker33
@Pálinkás Pál: ukrajna csak azért nem semmisült még meg ,mert a világ összefogott és rengeteg fegyvert és pénzt kaptak és erre az oroszok nem készültek fel! Azért szerintem van még ott tartalék az oroszoknál ők Fehéroroszországon kívül nem sok segítséget kaptak!
rokker33
@Namely: nem tudom én nem bízok a nyugatban meg a nato szövetség segítségében sem! Minket még nem érint sőt jól teszik hogy provokálják őket, addig sem vagyunk célpontok és Orbán az első fenyegetés után össze szarva adná meg magát feltétel nélkül az oroszoknak :)
Pálinkás Pál
@rokker33: ez már nem a szovjetunió..az oligarchák nem fogják benyelni a putyin miatti veszteséget
rokker33
@Pálinkás Pál: kitudja mi lesz még itt ! Lehet megbolondul a putyin és megnyomja azt a bizonyos gombot, akkor nekünk már nem kell gondolkodni mi lesz jövőre! De ha ukrajna elbukik az oroszok sem nyernek az igaz,de legalább vége lesz az ukrán/ orosz vérengzésnek is ! Már az is előrelépésnek számítana !
ómió
Muszáj túltolniuk ezt a ruszofób "harciasságot"?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.