Finnország balti összeköttetésen keresztül könnyedén helyettesíti az orosz gázt: a hálózatüzemeltető Gasgrid szerint a szombati orosz leállás ellenére a Finnországba irányuló gázszállítások továbbra is folyamatosak.

Putyinék elzárták a gáz: azonnal átkapcsolt a Gazpromról levágott Finnország

Az orosz energiaipari óriás Gazprom pénteken figyelmeztette a finn állami tulajdonú Gasumot, hogy leállítják a gázszállítást, mivel Finnország nem hajlandó rubelben fizetni érte, ahogyan azt Moszkva követeli.

A Gasum múlt szerdán jósolta meg a leállítást. A szállítmányok felfüggesztése végül szombaton meg is történ, alig egy héttel azután, hogy Oroszország leállította a Finnországba irányuló fennmaradó villamosenergia-exportot, amely a finn fogyasztás mintegy 10 százalékát teszi ki.

A gázhálózati vállalat, a Gasgrid vezérigazgatója, Olli Sipilä szerint szombat reggel megszűnt az Oroszországból Finnországba irányuló földgázszállítás.

Sipilä elmondta, hogy a gáz ehelyett a Baltikumból kezdett el áramlani Finnországba, és az átállás zökkenőmentesen zajlott

– írja az Yle finn hírportál.

A finn rendszer jelenleg kereskedelmi és fizikai szempontból is egyensúlyban van.

A finn energiaipari szövetség ügyvezető igazgatója szerint az Oroszországból származó gázimport megszakadása "nem nagy ügy" az ország energiarendszer számára. Egyes vállalatok számára a jövőben nehézségeket okozhat, de nem a következő néhány hónapban.

A múltban a Finnországba importált gáz akár 90 százaléka is Oroszországból érkezett, de a gáz csak a teljes ipari energiafogyasztás hat százalékát tette ki a Finnish Energy adatai szerint.

A gazdasági és a pénzügyminisztérium pénteken tájékoztatót tartott az orosz gáz elzárására való finn felkészülésről. Ugyanezen a napon a Gasgrid Finland megállapodást írt alá a texasi székhelyű Excelerate Energyvel az Exemplar nevű úszó LNG-terminál 10 évre történő bérléséről. A hajó segít majd fedezni Finnország gázszükségletét esetleges kiesés esetén.

Moszkva a múlt hónapban az EU által "zsarolásnak" nevezett lépéssel elzárta a gázszállítmányozást Lengyelország és Bulgária felé, mert azok nem voltak hajlandók rubelben fizetni a Gazpromnak.

Finnország viszont erre nem volt hajlandó, amely a korábbi oroszokkal való jó kapcsolat helyett egyre inkább a Nyugat barátságát keresi.

Forrás: Napi.hu

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jesz
akkor most az oroszok lábon lőtték magukat, vagy mégsem?...ki nevet a végén?
ómió
"Azonnal átkapcsolt"?! Akkor, ha még drágább is a "bojkott", könnyen hírdeti!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.