Orbán Viktor kizárta, hogy az EU jövő heti csúcstalálkozóján megvitassák az Oroszországgal szemben javasolt uniós olajembargót, ami újabb csapást jelent az Unió azon erőfeszítéseire, hogy támogatást szerezzen a mérföldkőnek számító szankciócsomagjának – írja a Financial Times.

Orbán Viktor beintett az EU-nak: vétózza az uniós olajembargót, hallani sem akar róla

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A Portfolio.hu cikke szerint Magyarország miniszterelnöke levélben fordult Charles Michelhez, az Európai Tanács elnökéhez, amelyben azt írta, hogy országa nem tudja támogatni a szankciókat, ha nem kap részletesebb tájékoztatást arról, hogy az EU milyen pénzügyi eszközökkel segít Budapestnek leszokni az orosz olajról.

Mivel Orbán Viktor nem hajlandó tárgyalni a csomagról, Brüsszel tervei az orosz olajtól való függőség megszüntetésére meghiúsulhatnak – ezt már a Financial Times írta meg. 

A szankciós csomag uniós csúcson való megvitatása konszenzus hiányában kontraproduktív lenne

- írta Orbán a Financial Times által látott levélben. "Csak a belső megosztottságunkat emelné ki, anélkül, hogy reális esélyt kínálna a nézeteltérések megoldására. Ezért azt javaslom, hogy az Európai Tanács következő ülésén ne foglalkozzunk ezzel a kérdéssel"."

Az Európai Bizottság május nagy részét azzal töltötte, hogy megpróbálta megnyerni a tagállamokat hatodik szankciócsomagjának, amely az orosz olajra vonatkozó, fokozatosan bevezetendő embargót is tartalmazna. A Bizottság azonban nem tudta meggyőzni Magyarországot, hogy támogassa a csomagot, ahogyan más, az orosz olajtól nagymértékben függő, tengerparttal nem rendelkező államok is húzodoznak, , például Szlovákia és a Cseh Köztársaság.

Az FT emlékeztet: a múlt héten a Bizottság bemutatta a REPowerEU nevű, 210 milliárd eurós tervet, amely javaslatokat tartalmaz az orosz fosszilis tüzelőanyagokról való 2027-ig történő lemondásra. Orbán Viktor levelében azt írta, hogy bár a tervben vannak biztató jelek, szerinte az nem foglalkozik Magyarország aggodalmaival, mert "nincsenek [finanszírozási] keretösszegek a leginkább érintett, tengerparttal nem rendelkező tagállamok számára".

A levél ezek után úgy érvel, hogy "nincs jelzés az orosz olaj kiváltásával kapcsolatos sürgős beruházási igények finanszírozásának módozatairól és ütemezéséről". Orbán Viktor levelében arra figyelmeztetett, hogy a javasolt szankciók "súlyos ellátási problémákat" okoznának Magyarországon, aláásnák létfontosságú energiabiztonsági érdekeit, és "ársokkot" okoznának az ország háztartásainak és gazdaságának.

Orbán szerint Magyarországnak pénzre van szüksége ahhoz, hogy finomítóit nem orosz olajhoz igazítsa, és új csővezetékeket építsen, hogy alternatív szállítások érkezzenek az országba.

Forrás: portfolio.hu

67 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
és innen is kirugatja magát, mint az EPP-ből, de sajna ezt az ország szívja meg! =))
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
durbincs
Jobbikba má megy a nagy rettegés , ?
durbincs
@csak húgy...: Mert csak magavizeli az AZOVISTA náci bérköcsögöket ? mint @RonaGyuri:@Clavigo:@justhpeter:@sgl: ?+ ez a szerencsétle nyomi ? a @Qqberci: ? a bánya legkissebb kispöcse ? +@Yoda69: @tudode: @kissé felnőttem: @kula: ? kicsak 1 rakás bedes szxr ? @Horizont: a buta Ótvar ?
verőce21
Addig mindig vétózni kell az olajembargót, amíg észhez nem térnek ezek az önsorsrontó ds-csicska eus vezetők...!
durbincs
@kereső:Mert maga csak mint @Clavigo: @Horizont: @sgl: a legesleg legtompább fakések az 50IQ-s fiokba ? @Gazella: az 50Iq-s se mondjuk 1éles Sollingen a majomhimlős farturos AZOVISTA @Dr. Proktor:fajanszról meg ne is beszéljünk?
durbincs
@kereső:Mert maga csak mint @Clavigo: @Horizont: @sgl: a legesleg legtompább fakések az 50IQ-s fiokba ? @Gazella: az 50Iq-s se mondjuk 1éles Sollingen a majomhimlős farturos AZOVISTA @Dr. Proktor:fajanszról meg ne is beszéljünk?@Bogatir: Csak mert maga is csak 50Iq-s ? csilletöcskölő professzor ? mint @laja70: @Emmersson71: @Sámannus: ?@Qqberci: @simmering73:@Eladott Orszáq: @Uriel: @human: @namihami:@jesz:@csak húgy.:@percsi: ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.