Angelo Sodano bíboros 95 éves volt.

Elhunyt a vatikáni bíboros, akit a szexuális zaklatási ügyek eltussolásával vádoltakANDREAS SOLARO / AFP

A 95. életévében elhunyt olasz bíboros több fontos posztot is betöltött a pápai államban, és két pápa – Szent II. János Pál és XVI. Benedek – idején irányította a vatikáni külügyeket. Olasz sajtójelentések szerint egy római kórházban, a koronavírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben hunyt el. Ezt a Vatican News, a pápai állam hivatalos portálja jelentette be szombaton – írja az MTI.

A piemonti Isola d'Astiban, hatgyermekes falusi családban született Sodanót 1950-ben szentelték pappá, később a pápai állam ecuadori, uruguayi és chilei nagykövete volt. 1991-ben lett bíboros, majd ezt követően II. János Pál a külügyekért felelős államtitkárrá nevezte ki, s ekként a pápa jobbkezeként tartották őt számon. XVI. Benedek, miután 2005-ben pápává választották, megerősítette őt e poszton.

Együttérzését kifejező levelében Ferenc pápa Sodano bíboros elhivatottságát és párbeszéd-készségét méltatta.

Az Egyház e nagyra becsült személyisége nagylelkűséggel élte meg papi hivatását

– fogalmazott Ferenc pápa abban a kondoleáló levélben, amelyet Sodano nővéréhez intézett. Angelo Sodano búcsúztatása kedden lesz a Szent Péter-bazilikában, Ferenc pápa jelenlétében.

A bíboros neve gyakran szerepelt a hírekben a 2010-es években, miután Jason Berry Vatikán-kutató egy tanulmányában arról írt, hogy Sodano volt, aki korábban megakadályozta a szexuális zaklatásokkal vádolt Marcial Maciel ügyének kivizsgálását. János Pál halála után végül Benedek engedélyezte a vizsgálatokat, és Macielt 2006-ban el is távolították tisztségéből. Később Sodanót más ügyek eltussolásával is megvádolták, de ő ezeket végig tagadta – teszi hozzá a telex.hu.

Forrás: telex.hu

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
namihami
@Csizmás Kond: Milyen ""valótlanság""? Az, hogy doktor Csizmás szerint maradandóan rokkant lennék?
Ne akarj egy halfarok-szint alá menni. Vagy számítsak a ""csillére, 50IQ-ra"" és a többi ""okosságra""?
Uriel
És ez csak a jéghegy csúcsa...

Aberrált keresztény egyház, és ezt akarja megvédeni Orbán, az aberrált pedofil állat.
Nem pedofil-e Orbán?
DE !!!
A szexuális fejlődésben visszamaradottak már csak ilyenek.
rokker33
A szaros csuhás jó sokáig élt. Sohasem végzett fizikai munkát! Én igen és max 60 évesen fogok megdögölni jobb esetben! De lehet annyit se ezek meg élnek gondtalanul és rengeteg pénzt kaszálnak!
Csizmás Kond
@namihami: Azt a megjegyzést arra mondtam, hogy neked is mint itt még sok másnak mindenről Orbán meg a fidesz jut az eszedbe...és ha hiszed ha nem az ilyen már orvosilag is kimutatott betegség.
Amúgy az amit mi sokan elhallgatásnak vélünk, mert nem szellőztetik heteket a pletykalapokon azért általában mindig vonnak maguk után valamiféle büntetést, kizárást stb. tehát a biborosbácsi esetében is az elhallgatás csak azt jelnti, hogy nem bocsájtották közvitára a támát de a vétkező papok csak kaptak valamiféle büntetést...és ez ugyanúgy érvényes a neked kiütést okozó fideszre is...ugyanis lemondott Szájer...csak nálad még mindig utórezgést okoz.
Eladott Ország
ÖREG ÓRÁK A MÚZEUMBAN (Löwy Árpád )
Egy öreg óra, egy polc tetején,
Megrokkant a múlt század elején:
Mutatója tizenkettõn megállt,
Ez jelenti a véget, a halált.

A mi farkunk is óra, aminõ
Tájékoztat, hogy mennyi az idõ.
Bejártunk vele egy élet-utat:
Tizenkettõt ütött, s hatot mutat.
kecskefeszek.net/poenkepek/kep/medium/komolytalan365.jpg

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.