A Donbaszban található város egyelőre ukrán ellenőrzés alatt áll.

Óránként 200 csapás éri Szeverodonyecket, a károkat sem tudják felmérniFotó a donbaszi régióból, ARIS MESSINIS / AFP

Extrém módon eszkalálódott a helyzet a városban Szerhij Hajdaj, a luhanszki régió kormányzója szerint. De szemtanúk is megerősítették az óránkénti 200 csapásrról szóló beszámolókat, melyekkel az oroszok az erősítéstől igyekeznek elvágni az uktán csapatokat, miközben bekerítik a város védőit. Az ukrán hatóságok a mariupolihoz hasonlóként írják le a jelenlegi szeverodonyecki helyzetet – írja az infostart.hu.

Volodimir Zelenszkij a harkivi frontvonalra ellátogatva a katonákhoz szólt: „Értünk és az országért teszitek kockára életeteket". Hozzátette:

az orosz bombázások elpusztították Szeverodonyeck teljes kritikus infrastruktúráját és a házak kétharmadát.

De arról is beszélt, hogy jelenleg a város elfoglalása az oroszok fő célja.

Az orosz határtól 145 kilométerre fekvő folyóparti város a Donbasz régióban folytatott lassú, de eredményes orosz előrenyomulás miatt fontos a támadók számára.

Nem érdekli őket, hány emberéletbe kerül megszerezniük

– mondta Zelenszkij legutóbbi, az ukránokhoz címzett beszédében.

Az oroszok, miután Kijev elfoglalását kénytelenek voltak feladni, a már eredetileg is Moszkva-párti szeparatisták által kontrollált donbaszi régióban igyekeznek eredményeket elérni. Kis területre koncentrálnak nagy tűzerőt, szemben a háború kezdeti szakaszában alkalmazott taktikával. Emiatt Szeverodonyecket intenzív tüzérségi és légitámadások érik.

Utcáról utcára haladva foglalják el a várost, miközben elérhetetlenné teszik a mobilhálózatot és az energiaellátástól is elvágják a helyieket.

Olekszandr Sztrjuk polgármester szerint nagyjából 100 ezer ember lehet még a városban, akik minden alkalommal veszélybe kerülnek, amikor otthonaikat elhagyják azért, hogy vizet szerezzenek.

Becslések szerint legalább 1500 ember halt meg bombatámadások miatt vagy azért, mert nem jutott gyógyszerhez, illetve betegségét nem tudták kezelni az ostromállapot miatt.

Szergej Lavrov a helyzettel kapcsolatban azt nyilatkozta, jelenleg Donbasz „felszabadítása” prioritás számukra, más ukrán területek maguk dönthetnek sorsukról.

Forrás: infostart.hu

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Toller Béla
...és akkor az ukrán zsukov északról és délről hatalmas átkaroló műveleteket indított, és vagy 200 kilométerre visszavetette a gaz támadókat ...pedig már látták a Kreml tornyait ...
Nyírfa
Az orosz társadalom felkerült a mindenkori szégyentáblára. Ahogy nem felejtettük el az embreriség egyetlen népirtását sem, úgy nem fogunk elmenni az ukrán nép megsemmisítésének a szándéka mellett sem.
A hős orosz hadsereg mítosza a múlté. Ma semmiben nem különböznek a XX. század bestiális náciaitól.
Clavigo
@Shikari: Azért csak te vagy a leghülyébb fitymaszproletár,,,itt a propin ..Nagy a konkurencia,,de téged nem lehet überelni...Irgalmatlan buta vagy ,,buckalakó..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.