Vasárnap nem tudtak megegyezni az EU-s országok az Oroszország elleni hatodik szankciós csomagról, hétfőn és kedden folytatódnak a tárgyalások.

Olajembargó: most már több EU-tagállam is egyetért a magyar állásponttalValeria Mongelli / AFP

Hétfőn és kedden tartják Brüsszelben az Európai Tanács rendkívüli ülését, amelyen az állam- és kormányfők többek között az elhúzódó ukrajnai háborúról, az azzal járó súlyos gazdasági válságról, illetve az energiaellátás biztonságáról tárgyalnak. A politico.eu EU-s tisztviselőkre és diplomatákra hivatkozva arról ír, hogy többen is helyeslik a magyar álláspontot az olajembargó elutasításáról – adta hírül az vg.hu.

Ezért az egyik fő téma mindenképpen az Oroszország ellen tervbe vett hatodik szankciós csomag lesz, amelynek része lehet az Ursula von der Leyen által május elején beígért teljes körű olajembargó megvitatása is.

A politico.eu az Európai Bizottság egyik tisztviselőjére hivatkozva azt írja, hogy még ezen a héten megállapodásra lehet számítani az ügyben, sőt egyes források szerint egy előzetes megállapodás is születhetett már.

A lap szerint számos európai vezető úgy vélekedik, hogy Putyin hadseregeinél sokkal közvetlenebb veszélyt jelent rájuk nézve a fogyasztói árak emelkedése miatt növekvő választói harag.

Brüsszelben a diplomaták vasárnap este azt mondták, egész éjjel dolgozni fognak, és hétfő reggel újra összeülnek a megállapodás reményében, de sokan úgy vélekednek, hogy az ügy bonyolultsága miatt valószínűleg még több napnyi munkára lesz szükség.

Egyes tagállamok továbbra is azt az álláspontot képviselik, hogy Németország és Lengyelország gazdasági előnyre tehet szert a vezetékes olajra vonatkozó korlátozások miatt, mivel esetükben nem áll fenn annak veszélye, hogy az ellátásuk megszűnik, vagy veszélyesen lecsökken az embargó következtében.

A Politico a magyar álláspont kapcsán arról ír, hogy számos uniós tisztviselő és diplomata szerint sok más ország valójában csendben helyesli azt, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök az olajembargó fokozatos – így több időt igénybe vevő – bevezetése mellett érvelt, valamint amellett, hogy jelentős pénzügyi kompenzáció szükséges az alternatív energiaforrásokra való áttérés elősegítéséhez.

Forrás: vg.hu, politico.eu

35 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nyírfa
Szarni az ukrán halottakra, a választói harag, na, az a valami!
Orbán a maga sötétségével egyben tükröt is tart Európának: na, ki olyan gané mint én?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Istenakinincsen
@Shikari: ma, 06:10 Te agyhalott,nyilván a pesti srácokat nézed ugye gyökér!Fűggetlen nemzetállamot propagálják úgy,hogy belátható időn belül az orosz függőséget nem nagyon lehet feloldani.Az EU-s függőséget szintén,mert ugye kellene onnan a pénz.Egy "független nemzetállam"minimum önellátó ugye seggfej?Miben önellátó a mi "független" országunk?
Agrárminiszter úr nemrég azt nyilatkozta:kétszer annyi búza van az országban,mint ami szükséges...ehhez képest ma már hiánnyal fenyeget.
Lehet csak nyelvbotlás volt.Azt akarta mondani:Kétszer annyi buzi van...abból kenyér nem lesz.
Istenakinincsen
@durbincs: Kussollj bunkó és NE irogass nekem olyan cikkekről választ amire NEM reagáltam.Amit te raksz ide arra biztos hogy NEM válaszolok.Húzzál vissza csillét töcskölni bányarém.
Istenakinincsen
@durbincs: ma, 19:04 Szövegértési problémáid vannak?
Ismétlés:Kussollj bunkó és NE irogass nekem olyan cikkekről választ amire NEM reagáltam.Amit te raksz ide arra biztos hogy NEM válaszolok.Húzzál vissza csillét töcskölni bányarém.
Istenakinincsen
@durbincs: @durbincs: ma, 19:04 Szövegértési problémáid vannak?
Ismétlés:Kussollj bunkó és NE irogass nekem olyan cikkekről választ amire NEM reagáltam.Amit te raksz ide arra biztos hogy NEM válaszolok.Húzzál vissza csillét töcskölni bányarém.
Istenakinincsen
@durbincs: @durbincs: @durbincs: ma, 19:04 Szövegértési problémáid vannak?
Ismétlés:Kussollj bunkó és NE irogass nekem olyan cikkekről választ amire NEM reagáltam.Amit te raksz ide arra biztos hogy NEM válaszolok.Húzzál vissza csillét töcskölni bányarém.
Csizmás Kond
Amióta tudomásom van az európai uniós parlamentről, azóta mondják, hogy oda mindig a tehetségtelenebb, láb alatt lévő politikusokat küldték, sőt szóbeszéd is volt, hogy aki itthon nem ér semmit azt még mindig megbecsülik brüszelben...na ez ma is nagyon látszik...sajnos már a sok kidobott szemét kezdett a nyakunkra rohadni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.