Az Egyesült Államok HIMARS-rakétarendszert küld Ukrajnának, hogy nagyobb távolságból tudja támadni az orosz tüzérséget – jelentette be Joe Biden amerikai elnök. Ahogy a fegyver neve – High Mobility Artillery Rocket System – is mutatja, gyorsan mozgatható, kerekes járművekre szerelt kilövőegységekről van szó.

Ez a rekéta hoz hatalmas fordulatot az ukrajnai háborúban?

Fotó: wikipedia

HI M142 nevű rendszer hat darab 227 mm-es irányított rakétát képes kilőni, amelyeket a személyzet néhány perc alatt gyorsan újra tud tölteni. Az eszköz látszatra hasonlít a második világháborúban alkalmazott Katyusa rakéta-sorozavetőre, illetve annak későbbi változataira, például az oroszok által is alkalmazott Gradra vagy Szmercsre – írja a Telex.

A különbség azonban az, hogy míg utóbbiak nem alkalmasak pontos célzásra, inkább egy nagyobb területre tudnak csak pusztító tüzet zúdítani, addig a HIMARS GPS-irányítású rakétákat lő ki. Ezek 80 kilométeres távolságból is lehetővé teszik a pontos célzást. A fegyver hatótávolsága körülbelül kétszerese az M777-es ágyúkénak, amelyeket az USA nemrégiben szállított az ukrán erőknek.

Ezekkel a rakétákkal az orosz tüzérség hatótávolságán kívülről, védett pozícióból vehetik tűz alá az orosz ütegeket.

Egyes elemzők szerint a fegyver akár meg is fordíthatja a háború menetét, mások azonban azt mondják, a HIMARS legfeljebb csak kiegyenlíti a két fél felszereltsége közötti különbséget.

Címlapkép: wikipedia

Forrás: Telex

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Maxipocak
@Németh István: Te most a bolsevik ruszki fajtáról ugatsz ugye. Te hazaáruló ÁVH-ás gennyedék! Takarodj a KGB-és ruszki féreg putyinhoz, ott dögölj meg. A férgek faljanak fel belülről te abortuszmaradék! A radírod meg el lesz taposva, le lesz nyomva a torkodon te fosadék náci patkány! Remélem, hogy az ukránok kiírtják a hozzád hasonló ruszkibérenceket és a beleiken másznak vissza a határuk mögé!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Németh István
Természetesen biden-soros számol azzal, hogy a két óceán összeköttetésbe kerül egymással, az orosz radír be lesz indítva! És nagyon megérdemlik az indián gyilkosok, a nigró rabszolgatartók!
Ja és rohadjanak meg! Hogy könnyebb legyen a halaknak emészteni őket! Undormány erőszakos, gyilkos, háborúterjesztő, élősködő népség!
Maxipocak
@Németh István: Te most a bolsevik ruszki fajtáról ugatsz ugye. Te hazaáruló ÁVH-ás gennyedék! Takarodj a KGB-és ruszki féreg putyinhoz, ott dögölj meg. A férgek faljanak fel belülről te abortuszmaradék! A radírod meg el lesz taposva, le lesz nyomva a torkodon te fosadék náci patkány! Remélem, hogy az ukránok kiírtják a hozzád hasonló ruszkibérenceket és a beleiken másznak vissza a határuk mögé!
Peller Anikó
@KisTehén: 11:02, Ez azért lehet mert tehénbirkák nem nagyon értenek az olvasáshoz. Nem küldenek most MLRS rakétarendszereket, hanem ehelyett a nagyhatótávolságú modern rendszerek helyett egy mozgékonyabb de rövidebb hatótávolságú HIMARS-okat küldik el Ukrajnának.

Ezeknek a fegyvereknek a hatótávolsága ugyanis nagyobb, mint azoké a rakéta-sorozatvetőké, amelyeket jelenleg az orosz hadsereg használ, vagyis az ukránok biztonságos távolságból tudnak precíziós csapásokat végrehajtani velük, messze az orosz frontvonalak mögött. Az MLRS-ekkel szemben a HIMARS előnye még a mobilitás is, vagyis hogy a hordozóeszközének köszönhetően sokkal gyorsabban helyet tud változtatni, ami az orosz támadóerőt figyelembe véve nem kicsi előny.

Így jártál.

index.hu/kulfold/2022/06/01/haboru-oroszorszag-ukrajna-himars-raketa-sorozatveto-szallitasa-egyesult-allamok/
Németh István
@Maxipocak: csak arra vigyázz, hogy meg ne fulladj a momentán fostos seggem kinyalása közben! piszkosul felháborodnék hogy trehanyul félbehagyod!
@Peller Anikó: gond van a hadi tudományok ismerete terén! Az oroszok, orosz földön vívják az ukrán moslékokkal a csatát - még akkor is ha momentán azt ukrajnának hívják! Egy föderációban gondolkozó. és abban élni akaró népszövetség nyilvánvalóan nem kívánja az un. hiéna -globalistáknak a vagyonát semmiféle szinten átadni, de kiárusítani sem!!! Az ukrán vezetés (a jelenlegi amely puccsal került hatalomra) megkezdte a saját hazájuk kiárusítását > mégpedig saját egyéni nyerészkedési szándékkal! > NOS ha az oroszok ellen támad, és un. megelőző csapásokat kíván tenni a valóságos frontvonal mögé akkor a sajátjait fogja szétlőni! Erre nincs szükség! Mint ahogy arra sem, hogy az agresszor moslékok az usa-biden-Eu vezér barmok fegyverekkel akarják támogatni a már eddig is rommá lett települések felelőseit! Mert felelősek és nagyon is azok lesznek, egyre jobban!! Aztán a támadó pozíció kialakítása a fegyverzetet küldő ország - lehet az az usa is - öngyilkossággal fel érő adottsága lehet (de kaphat más hülye ország is némi területegyengető pukkanó szerkezetet!!!)
csak úgy....
gondolom,hogy az itteni ruszki drukkerek szülei, valamikor az avh.-nál tevékenykedtek! :) -és abból futotta késöbb moszkvicsra...
kotos
@csak úgy...: Kollégáid voltak, ismerted mind személyesen?
Peller Anikó
@KisTehen: Pedig idetettem a forrást is, de nyilván a tehenek nem bírnak olvasni,

"Az Egyesült Államok kedden (tehát vélhetőleg tegnap) bejelentette, hogy az MLRS rakéta-sorozatvetők helyett végül csak ezek egyszerűbb és mobilisabb változatait, a HIMARS-okat küldik el Ukrajnának."

Melyik szót nem érted?
Peller Anikó
@KisTehen: A te forrásod:

"Aresztovics (ukrán) azonban azt mondta,

SZÁMUKRA A 70 KILOMÉTERES HATÓTÁVOLSÁGÚ RAKÉTA-SOROZATVETŐ RENDSZEREK ÁTADÁSA „TÖBB MINT ELÉG”,

nincs szükségük 300 kilométeres hatótávolságúra.

Valószínűleg nem tudod értelmezni a mondatot, esetleg diszlexiás vagy.

Erre a tegnapi hír - amire történetesen itt kommentelsz - hogy akkor az usa küldi a HIMARS rakétákat. Az utasításokat amit a pártirodából kapsz azokat el tudod olvasni?

Mert úgy tűnik, hogy a hírek nem mennek.

A HIMARS GPS-irányítású rakétákat lő ki.
Németh István
@Peller Anikó: a lényeg, hogy a rakéta un "védelmi" telepítéséről az usa lemondott, jobb belátásra térve! Ez a forrás valós!!! És csak ismételni tudom >> minden esetben a védelmi adottság, ha átfordul támadó jellegű formációba a támadóvá vált védekezőt és annak segítőjét kemény ellencsapás fogja jutalmazni! Oroszország (történelmi tény) tessék utána olvasni! Soha nem veszett háborút! ÉS NEM IS FOG! A hidegháborús készülődések közt megérlelt hatalmas haditechnika és technológiai fejlesztések olyan sajátos hatalmi viszonyt alakítottak ki a szükséges nyersanyagok bázisainak biztosításával, hogy sem ma, sem holnap, nem lesz olyan, aki sarokba szorítja azt az államszervezetet amely egyrészt lemondásra, kitartásra, képes, és mellesleg de nem véletlenül önellátásra felkészült! Már most látszik, hogy a Föld élelmiszer ellátását is befolyásolni képes orosz földteke morcos helyzetben kifejezetten éhínséget idézhet elő! Amelynek jelei már megvannak! Ez a tény az usa-t de Europát is elsodorhatja >> kukkancs csak a megállíthatatlan migráció felé! amely most az ukrán, eddig 7 milliós szemetek útján bővülve ömlik az országok gazdaságait tönkretenni igyekvő módon szana-széjjel! Aztán számolj még az usa majomhimlőt terjesztő buzik dömpingjére! ÉS!!! számítani kell a különböző vegyi laborokból előtüremkedő nyavalyák járványokat okozó adottságaira! is! Szóval gondolkozni kell ki a nyugalom a béke oldalán, és ki az agresszor az események jelenében > nem a novák katalin szerinti oroszok - az biztos! (Ez a hülye liba miért szólal meg, és főképpen a beiktatása óta egyre hülyébben! Ez óriási csalódás nem csak a magyar nép esetében hanem alapvetően a békeszerető és a békéért kiállni akarók esetében, szerte a világban!)
Németh István
Igen hozhat hatalmas fordulatot > az orosz ellenrakéták az óceánok közti földterületet kicsit lelaposíthatják > amarra az új világ fele repkedvén, az őslakósok már úgy sincsenek ott, a kultúrájukat már csak a déli féltekén őrzik!
Pálinkás Pál
@Németh István: no ocsmány majom...Orosz–japán háború...csúnyán kikaptak.../ A döntő mukdeni és csuzimai orosz vereség /...aztán nyüszítve menekültek Afganisztánból is...keresgélhetsz még vizidisznó...
Peller Anikó
@Németh István: Semmiféle támadó hozzáállásról nincs szó, az ukránok védekeznek a saját hazájukban. Talán az oroszoknak kéne elmagyaráznod, hogy ők a támadók, te lemaradtál Ukrajna szabadulásáról, hol voltál eddig, tán börtönben? Ukrajna szabad, szuverén ország, a saját hazájukat védelmezik, honvédelem amit ők tesznek, oroszország az agresszor.

That was confirmed the evening of May 31, when White House sources confirmed the U.S. would give M142 High Mobility Artillery Systems (HIMARS) to Ukraine in its forthcoming June arms package.

www.forbes.com/sites/sebastienroblin/2022/05/31/biden-decoded-ukraine-will-get-us-rocket-systems-but-not-long-range-missiles/
Németh István
@Peller Anikó: sajnos képtelen vagy gondolkozni! Ukrajna nem olt soha független szuverén ország mindíg is a nagy szajúz része, korábban a cári birodalom része volt! Majd a nagy szajúz megszűnésével lett a föderatív köztársaságok egyik tagállama! Nem szuverén független köztársaság hanem valójában egy szövetségi rendszer területi irányítója! Ezen gondolkozz! és mindjárt rájössz hogy a világot akarták és akarják megvezetni éppen úgy ahogy téged sikerült hülyére venni! Az ukrán háború, polgárháború és 2014-ben kezdődött amikor kinyírtak egy csomó orosz állampolgárt! ÉS!!! ekkor akartak leválni az un. szakadár államok, pl, Donyeck, stb. De nagyon sajnállak neked hiába a valós tény te tényleg nagyon be vagy hálózva!
Németh István
A rakéták nem kifejezetten védekező eszközök, pláne nem a közepes és a nagy ható távolságúak! De ha emberek és anyagiak pusztításáról van szó kiváló eszközök! Az agresszoroknak az a jó, ha minél inkább pusztítják egymást a szemben álló felek, annál nagyobb a nyereség valószínűsége!
Nem akarjátok észre venni, hogy szándékos világégést csinál az usa >> megkímélendő megint az usa területe, ez a cél >> háború , háború hátán csak ne az usa területén!! Fingjuk nincs a háborúról az usa lakosságának megérettek arra, hogy fogalmuk legyen!!!> DE beszartak amikor a két tornyot szét baszták, beszartak azt hitték lesz folytatás, nagyon-nagy kár hogy nem lett! undorító szar moslék agresszorok uralják az usa vezetést ÉS EZ A NÉP HIBÁJA!!! A soros, a biden és a fattyú a hülye buzi állat kölyke, korrupt moslék tetvek a zelinszkijjel együtt élén az ursulával degeszre keresik magukat! Miről beszélünk!?!?! Ezeknek a seggét nyaljátok???
Peller Anikó
@Németh István: Beteg vagy koma.

Korábban mi a római birodalom része VOLTUNK.
Aztán a török birodalom része VOLTUNK.
Aztán a Habsburg birodalom része VOLTUNK.

Átaludtad a történelmet.

"A budapesti memorandum elnevezésű nemzetközi szerződést eredetileg három atomnagyhatalom, Oroszország, az Amerikai Egyesült Államok és az Egyesült Királyság írták alá.

A szerződés biztonsági garanciái Ukrajna, Fehéroroszország és Kazahsztán területi integritását vagy politikai függetlenségét érintő fenyegetés, illetve erőszak alkalmazása esetére vonatkoznak. Ukrajna ennek eredményeként 1994 és 1996 között leszerelte a világon a harmadik legnagyobbnak számító nukleáris fegyverarzenálját." wiki.
Peller Anikó
@durbincs: Mi az az Iq? Vagy mi az a q? Mert az 50 litert azt értem.

Neked van 50 liter? Két ll -em.
Peller Anikó
@durbincs: Valami likőrféle? Értelmes mondatot képes lennél lenyögni 40 iku?

@Macccska: Háború? Vigyázz, nehogy megbasszon érte a putyin ha él még.
ómió
Ez az, efftársak! Úgysincs még földig rombolva "szeretett" Ukrajnátok!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.