Zelenszkij szerint az ukrán kikötők orosz blokádja destabilizációhoz és tömeges tiltakozásokhoz vezethet Afrikában és Európában – erről csütörtökön egy pozsonyi nemzetközi biztonsági fórumon beszélt egy videóüzenetben.

Migrációs válság és tüntetések várhatóak Európában, ha nem történik valami az ukrán kikötőkkelMTI/AP/Ritzau/Liselotte Sabroe

Nem kerülhetjük meg kikötőink orosz blokádjának kérdését. Emiatt a világ élelmiszerválság küszöbén áll. Nem csak élelmezési problémákról van szó. Ez piaci hiányt okoz, katasztrofális drágulást az alapélelmiszerek esetében, és több tízmillió embert fenyeget éhezéssel. Ha ezt nem akadályozzák meg, akkor ez Afrika, Ázsia egyes országaiban politikai káoszhoz vezet, és ebből adódóan migrációs válsághoz is Európában, amikor az éhezéssel küzdő országokból oda menekülnek majd

– idézte az Ukrajinszka Pravda hírportál az elnököt.

Zelenszkij szavai szerint az afrikai válság elkerülhetetlenül átgyűrűzik egész Európára – folytatja a szemlét az MTI.

Az élelmiszerválság elkerülhetetlenül nagyszabású tiltakozásokhoz fog vezetni az európai országokban. Sok kormánynak meg kell majd magyaráznia a tüntetőknek, miért tartotta kontinensünket túszul egymagában Oroszország és egyetlen személy Moszkvában, aki kiadta a parancsot Ukrajna tengeri blokádjára

– hangoztatta Putyinra utalva.

Közben Olekszij Hromov, az ukrán vezérkar műveleti főigazgatóságának helyettes vezetője csütörtöki kijevi sajtótájékoztatóján közölte, hogy a háború február 24-i kezdete óta Oroszország 5722 hadműveleti-taktikai repülési bevetést hajtott végre Ukrajna területén és 551, Iszkander, illetve Kalibr típusú rakétát lőtt ki. „Ebből Fehéroroszország területéről 1211 bevetést hajtottak végre, vagyis az összes bevetés több mint húsz százalékát, továbbá onnan lőttek ki 61 alkalommal Iszkander típusú rakétákat Ukrajna létfontosságú infrastruktúrájának megsemmisítése céljából” – tette hozzá katonai vezető.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jesz
hogy aggódik mindenki a lezárt kikötőkért...érdekes, a lezárt, vagy később lezárandó gáz és olajcsövekért senki(rajtunk kívül)...nekünk viszont van búzánk, csak kikötőnk nincs..

Nem jó ez így...
verőce21
Putyin kiéhezteti a világot! Ezt az "embargót" legalább azonnal érzik Ukrajnában, Afrikában és a Nyugaton...!
ómió
Tüntessetek, nyugati efftársak, hogy minél több migráncs "térjen be" hozzátok!
verőce21
@Shikari: Sajnos, nem nagyon kell most "fokozni a káoszt", a természet adta szárazság nagyon lecsökkenti a gabonák terméseredményeit.

Az egész nyárra szárazságot ígérnek, de nem volt kellő csapadék egész tavasszal sem, a májusi nagy esőzések is elmaradtak mindenhol, szárazság van mindenfelé a világon... ráadásul a téli havazás is elmaradt!

Így megnőtt a jelentősége, ha kiesne az ukrajnai kövér csernozjomon termett gabona a világ élelmiszerellátásából...! :)
(Egyébként ezért a termőterületért háborúzik Putyin. Befolyásolni lehet vele a világ gabonatermelését...)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.