Több mint 20, a Kremlhez kötődő üzletember, politikus és más személy perli az Európai Tanácsot, miután az ukrajnai inváziót követően szankciókat vetettek ki rájuk, amelyeket jogtalannak tartanak – derül ki a bírósági keresetekből.

Több mint 20 orosz oligarcha indított pert az Európai Tanács ellen

Fotó: IAN KINGTON / AFP

Roman Abramovics (képünkön), a Chelsea labdarúgóklub korábbi tulajdonosa és másik 20 oligarcha közösen pereli az Európai Uniót a rájuk kivetett szankciókat – írja a Napi.hu. Az ukrajnai háború kitörése után márciusban azért szankcionálták őket, mert állítólag hasznot húzott Vlagyimir Putyin elnökhöz fűződő szoros kapcsolataikból. Az oligarchák azonban tagadják ezt, valamint azt is vitatják, hogy bármi közük lenne a háborúhoz.

Nem ez az első eset, hogy oligarchák bíróság elé állítják az EU-t a szankciók miatt – és sokan már megnyerték jogi csatáikat a múltban. A bíróság például 2019-ben Viktor Janukovics volt ukrán elnök mellé állt, aki évekig barátkozott Oroszországgal – írja a Politico.

A hivatalos dokumentumok szerint a panaszokat az EU Törvényszékéhez, a blokk második legmagasabb szintű bíróságához nyújtották be.

Valószínűleg további ügyek követik majd a mostaniakat, mivel az EU több mint 1100 emberrel és több mint 80 vállalattal és szervezettel szemben döntött vagyonbefagyasztásról és beutazási tilalomról. Az eljárások valószínűleg hónapokig, ha nem évekig tartanak majd.

A szankciókkal büntetettek listája ráadásul folyamatosan bővül: a héten nagy nehézségek árán megállapodtak a hatodik uniós szankciós csomagról, amely az olajembargó mellett újabb több tucat orosz magánszemélyt büntet majd vagyonelkobzással. A listáról egy prominens szereplőt a magyar kormány kérésére levettek a listáról: Kirill pátriárkát lehúzták a listáról.

Forrás: Napi.hu

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
A perekkel az ügyvédek jól járnak évekig "kaszálhatnak".
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
A perekkel az ügyvédek jól járnak évekig "kaszálhatnak".
rokker33
@Shikari: a libsi csürhe meg az általad említett csoportot nem ismerik :) Mostanában a világ 3 fő ellensége Oroszország Észak korea és a fehéroroszok! :) A zsidók azok jó emberek ... :D :D
colibri
Saját vezérük ellen, aki milliárdos értékeket pusztít el, írtja a saját és a szomszéd népeket, az ellen miért nem pereskednek ezek az orosz gazdagok??
Csizmás Kond
Szerintem megnyerik, ugyanis senkinek nincs jogában magánermbert büntetni, mert a hazája háborúban áll valakivel. Ezen elvek szerint az összes amerikai állampolgárt még a fölszínéről is ki lehetne tíltani.
jesz
...a bíróság megvárja, melyik fél fogja aztállítani, hogy győzött...na akkor mond ítéletet...biztos, ami biztos.
ómió
Csak nem a jogállamiságra emlékeztették a "jogállamiság nagy bajnokait"!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.