Az Európai Központi Bank is gyakorlatilag zöld utat adott a horvát euró bevezetésére. Szeptembertől már kunában és euróban lesznek kiírva az árak, 2023 januárjának első felében még lehet kunával fizetni, utána már csak az euró marad.

Az Index cikke szerint Horvátország mind a négy konvergenciakritériumot (infláció, hiány, államadósság, kamatok) maradéktalanul teljesítette, emiatt 2023. január 1-jén náluk is az euró válik fizetőeszközzé a nemzeti valuta (kuna) helyett, ezzel Horvátország lesz a huszadik tag az euróövezetben.

Januárban búcsúznak déli szomszédaink a kunától, jön a horvát euró

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A cikk szerint az Európai Központi Bank (EKB) szakmai jelentése gyakorlatilag zöld utat adott az euró januári bevezetéséhez szükséges politikai döntéshez, amit előreláthatólag júliusban hoz meg a Gazdasági és Pénzügyi Tanács.

A konvergenciajelentéseket az EKB kétévente teszi közzé, amelyben az eurót nem alkalmazó országok (Bulgária, Csehország, Horvátország, Lengyelország, Magyarország, Románia, Svédország) pénzügyi állapotát attól függetlenül, hogy egy tagország kifejezte-e a csatlakozási szándékát. (Dánia tartós mentességet élvez az euró bevezetésének kötelezettsége alól, a jelentés ezért nem taglalja a skandináv állam helyzetét.)

A cikk szerint Horvátországban az inflációs ráta volt a kérdéses tényező, mivel az euró bevezetésének egyik feltétele, hogy a jelentkező országnál az infláció mértéke 1,5 százaléknál ne legyen magasabb a három legalacsonyabb inflációval rendelkező ország átlagánál. Idén a referenciaérték 4,9 százalék volt, a horvát infláció 2021 májusa és 2022 áprilisa között 4,7 százalék volt. 

A lap a zágrábi Večernji list cikkére hivatkozva azt is megírta, hogy a GDP-arányos horvát államadósság ugyan 79,8 százalék, és ezzel jelentősen meghaladja a maastrichti szerződés által kívánatosnak tartott 60 százlaékot, viszont meredeken csökken, így tud Horvátország ennek a feltételnek is eleget tenni.

Az Index cikke szerint szeptember 5-től már a kuna mellett euróban is ki fogják írni az árakat Horvátországban, a tervek szerint 2023 januárjának első felében lehet még kunával fizetni a boltokban, de a visszajárót már euróban fogják adni. Január közepétől azonban már csak az eurót fogadják el fizetőeszközként.

A kuna határidő nélkül lesz átváltható euróra, a becslések szerint a horvátok 35 milliárd kunát (átszámítva több mint 1800 milliárd forintot) tartanak a pénzintézetek helyett otthon. A bankjegyek visszaváltása nem lesz korlátozva, a váltóeszköz lipa érméit azonban csak három évig váltják be euróra, vagy eurócentre.

"A váltási árfolyam rögzített, és nem fog változni. A bankok és a horvát posta nem számíthat fel semmilyen költséget a váltásra – kivéve, ha egy magánszemély egyidejűleg 100 bankjegynél vagy 100 érménél többet kíván euróra váltani.

Az árfolyam semmiképpen sem lesz kedvezőtlenebb, mint az európai árfolyam-mechanizmushoz történő csatlakozáskor közzétett paritás, amely szerint 1 euró 7,53450 kuna. A kunában rögzített bankbetétek január 1-jén automatikusan euróbetétté alakulnak át a fenti árfolyamon.

A jövő év elején a bankautomatáknak készen kell állniuk az euró kiadására. Az euró bevezetésének időpontjától már csak eurót lehet majd felvenni az ATM-ekben.

A horvát jegybank egyébként az euró bevezetése előtt négy hónappal megkezdi a bankjegyek, három hónappal korábban pedig az érmék kiszállítását a kereskedelmi bankokba"

- olvasható a cikkben.

A horvát motívumokkal ellátott euróérméket az euróövezet minden tagállaában egyformán el fogják fogadni, és a többi euróérmével azonosnak fogják tekinteni. Ezzel párhuzamosan fogják visszavonni a kuna és a lipa érméit, az összesen 2,8 milliárd darab érmének csaknem egyharmadát, miközben a becslések szerint körülbelül félmilliárd kuna bankjegy is visszakerül a jegybankba megsemmisítésre.

Az eurózónához való csatlakozásra a végső szót az EU Gazdasági és Pénzügyi Tanácsa, az Ecofin mondja ki július 12-én, és ekkor rögzítik a váltási árfolyamot is.

Forrás: index.hu

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
A pöttyös fenékű ellenérdekelt az € bevezetésében, hiszen azonnal megszűnne az MNB hatalmas nyereségessége, ami jószerivel az árfolyam-nyereség révén sikerült realizálnia. "És arról sem szabad megfeledkezni, hogy az euró bevezetésével meglátnák a magyar dolgozók is, hogy a fizetésük mennyire nem ér semmit. A környező országok már régen lehagytak bennünket, az átlagfizetések magasabbak és az életszínvonal is nő. Ott ugyanis, ahol nem stadionokra és teljesen értelmetlen beruházásokra költötték az adófizetők pénzét, ott javultak az életfeltételek. Javult az oktatás és az egészségügy, és kibővültek a szociális intézkedések. Magyarországon egyszeri adományokkal próbálták meg elhitetni az emberekkel, hogy törődik velük a kormány. Nem a nyugdíjat emelték meg, hanem utalványokat adtak, mint ahogy a rezsicsökkentés hazugságával megpróbálták elérni, hogy az emberek elhiggyék, csökkent a rezsijük. Az euró bevezetése egyedül a maffiarendszernek fájna."
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
human
Orbán Viktor:
Nem. Nem mindenki más előz le minket. Ez tévedés. Mi megyünk másik irányba méghozzá padló gázon.
polgarb
Orbán Viktor:" Igen, ki is húzom magam"!
namihami
Újabb csapás az...no nem, nem az imperialistákra, hanem ránk.
@Eladott Ország: Miből venne/vehetne a Matolcsy festményeket és hasonló, az MNB számára tökfelesleges dolgokat, ha egy komoly, bármilyen kontroll léphetne be a munkája feletti ellenőrzésbe? És, ugyebár, egy ÁLLAMSZERVEZETi bank tényleg nem működhet festmény és hasonló, tökéletesen a profiljába illő dolgok megvásárlása nélkül?!?!
Németh István
Hát hogyne adnának zöld utat az Eu.-nak az eu bankék meg a pénzintézetek! De keservesen megbánják ezt a Kunások az tuti! A németektől kezdve az olaszokig mindenki megsínylette és ma is nyögik! DE ez semmi!!! az abszolút függetlenségüknek ezzel egyszer és mindenkorra búcsút mondtak!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.