A Krab típusú, nagy kaliberű lengyel lánctalpas önjáró löveg is már készen áll arra, hogy az ukrán fegyveres erők bevessék az ország védelmében, akárcsak más fegyverzeteket, amelyeket Ukrajna a partnereitől kapott – jelentette be csütörtökön Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter a Facebookon.

Ukrán védelmi miniszter: a nagy kaliberű lengyel löveg is készen áll a harci bevetésre

Fotó: Wikipedia 

A tárcavezető kifejtette, hogy a Krab lövegekkel együtt már öt különböző típusú 155 milliméter kaliberű nyugati fegyvert állít Ukrajna hadrendbe. Kiemelte, hogy a védelmi minisztérium már több mint 150 ilyen fegyverrel látta el az ukrán fegyveres erőket. Szavai szerint az ilyen kaliberű, nyugati országoktól kapott lövedékek készletei már 10 százalékkal haladják meg azt a mennyiséget, amellyel ugyanilyen kaliberű, szovjet típusú lövedékekből Ukrajna a február 24-én kezdődött teljes körű orosz támadás előtt rendelkezett. Megjegyezte, hogy ezeknek a lövedékeknek a hatékonysága nagyobb, mint a szovjet modelleké, így kevesebb fogy belőlük.

Hozzátette, hogy ezzel egyidejűleg több mint ötven egyéb, nagy kaliberű ágyút, valamint ezekhez tartozó lövedékeket szállítottak az ukrán fegyveres erőknek. "Több tucat szovjet típusú rakéta-sorozatvető rendszer, több tízezer hozzá tartozó lövedék, több száz aknavető több százezer lövedékkel erősítette meg ez idő alatt a védelmünket" – hangoztatta Reznyikov, hozzátéve, hogy az ukrán fegyveres erőket már több száz harckocsival és egyéb – szovjet típusú – páncélozott járművel látta el a tárca. Állítása szerint ezekből az eszközökből az ukrán erők már csaknem ugyanannyival rendelkeznek, mint az orosz hadsereg.

A miniszter szerint az ukrán fegyveres erők már "jelentős mennyiségű fegyvert kaptak, ami elég lenne a győztes védekezéshez bármelyik európai ország hadseregével szemben, de nem elegendő az orosz erők ellen", ezért Ukrajnának mielőbb további nehézfegyverekre van szüksége.

Ukrán megyei kormányzók reggeli jelentéséből készített összefoglalójában az Ukrajinszka Pravda hírportál arról számolt be, hogy az orosz erők továbbra is aktívan ágyúzzák Ukrajna keleti és déli részét, aminek Harkiv, Luhanszk és Donyeck régiókban halálos áldozatai is lettek, a déli Herszon megye megszállt városaiba pedig már elkezdték betelepíteni családjaikat is.

A nyugat-ukrajnai Zsitomir megye kormányzói hivatala megerősítette, hogy az oroszok rakétacsapást mértek Novohrad-Volinszkij településre, ahol a lövedék becsapódásától károk keletkeztek egy többemeletes épületben. A hivatalhoz sebesülésekről nem érkezett bejelentés.

Harkiv megyében viszont ketten meghaltak és négyen megsérültek az orosz erők ágyúzásaiban.

Luhanszk megyében, Szeverodoneck és Liszicsanszk városok ostroma következtében legalább négy helyi lakos vesztette életét – közölte Szerhij Hajdaj megyei kormányzó a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. Hajdaj közlése szerint az orosz erők szerda este kétszer is eltalálták a Szeverodoneckben lévő Azot vegyiüzemet, ahol egy ammóniát előállító részleg is megrongálódott. Esetleges környezetszennyezésről egyelőre nincs jelentés.

Donyeck megyében a frontvonal teljes hosszán folytatódtak a harcok, orosz rakétatámadások következtében négy civil vesztette életét és 11-en sebesültek meg.

Az ukrán vezérkar közben arról számolt be, hogy Donyeck megyében a hírszerzés és a tüzérség jól összehangolt műveletének köszönhetően sikerült meghiúsítani egy orosz páncélostámadást az ukrán egységek egyik szárnya ellen. A tüzérség kilőtt két orosz harckocsit, a többi orosz páncélos visszavonult. Megsemmisítettek egy épületben elhelyezett lőállást is, ahol a jelentés szerint több mint tíz orosz katona vesztette életét.

A vezérkar csütörtöki összesítése szerint már mintegy 31 700 orosz katona halt meg Ukrajnában.

Az ukrán katonai hírszerzés hivatalos honlapján nyilvánosságra hozta azt az értesülését, amely szerint az orosz megszállás alá került Melitopolban az orosz erők sürgősen további fagyasztókat és ipari hűtőszekrényeket keresnek elesett orosz katonák tetemének tárolására, mivel a város húsfeldolgozó üzeme zsúfolásig megtelt holttestekkel. A hírszerzés hozzáfűzte, hogy azért is kellenek a hűtőberendezések, mert az orosz katonai vezetés igyekszik eltitkolni a veszteségek valódi mértékét, így "adagoltan és maximális időbeli csúszással" küldik haza Oroszországba katonáik holttesteit.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
A magyar kormány nem engedi át az országon az Ukrajnának küldött fegyverszállítmányokat. Az orosz fegyvereket bezzeg átengedte 2019-ben az Orbán kormány.
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/274827875_324378053052041_1858677376703715332_n.jpg?_nc_cat=109&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=e4bfLs7KrF4AX-FaQJ4&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AT-GZu_OvjtkyMGW-HoiiWDQxmlNf_0_SelsF0U2UO5Ypg&oe=62A7C0D9
Az ukránoknak fakardot sem küldünk, de ha az oroszok rajtunk keresztül akarnak fegyvert szállítani, az rendben van. Orbán ismét megmutatta, hogy Putyin csicskája, és kész hátbaszúrni Európát.
ezalenyeg.hu/data/articles/183/1833/article-183338/signal_2022_03_01_14_09_23_378_focuspointscale_w800_h450_fx0_fy0.jpg?key=dc0006e2c1ce2d93aa16e83052808459
Uriel
Szétbaszni Oroszországot és visszalőni a 19. századba a sok primitív faszt!
Igenis, meg kell alázni Oroszországot azért, amit tett a világgal!
(Macron, menj a picsába!)
Uriel
@Maccska: Hol vannak a görög és a római istenek? Mára már sehol, te faszszopó kurva!
A részletek? Kit érdekelnek?!
India elcseszett ország; ahogy a kommunista Kína is.
Mit is akartál mondani, te életrevalóan büdös köcsög?
Uriel
Felajánlottam a menekülési útvonalat, hogy Istenről kérdezz.
Nem éltek vele...
Szomorú!
Uriel
@Maccska: Meg fogsz dögleni és Jézus öl meg téged személyesen - te istentelen paraszt kurva!

Szeretnél többet tudni a szent szent szellemről?
NEM FOGSZ, MERT ALKALAMATLAN VAGY RÁ! - vágod szittya paraszt?
Uriel
@Maccska: A kurva anyád, téged is kerestetlek.

Majd szeméjesen elmondom - bele az arcodba.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.