A Nemzeti Tömörülés az elmúlt 36 évben nem ért el annyira jó eredményt a francia törvényhozási választásokon, mint vasárnap. Marine Le Pen átengedi a párt vezetését másnak, hogy a parlamenti munkára tudjon koncentrálni.

Marine Le Pen lemondott

Marine Le Pen, a francia ellenzéki Nemzeti Tömörülés párt vezetője nyilatkozik a sajtónak, miután leadta szavazatát a nemzetgyűlési választások első fordulójában Hénin-Beaumont-ban 2022. június 12-én. A kétfordulós választáson mintegy 48 millió választópolgár a parlament alsóházának 577 képviselőjét választja meg öt évre. Franciaországban nincsen pártlistás szavazás, az állampolgárok egyéni jelöltekre adhatják le a voksukat. MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Azok után, hogy a szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés 89 képviselői helyet szerzett a francia törvényhozási választáson, Marine Le Pen bejelentette, hogy lemond a pártelnöki tisztségről – írja a Le Monde nyomán a hvg.hu. Le Pen azzal indokolta a lépését, hogy a továbbiakban a parlamenti munkára kíván jobban koncentrálni.

A párt 1986 óta a legjobb választási eredményét érte el. Tavaly a francia elnökválasztás előtt egyszer már ideiglenesen lemondott, akkor Jordan Bardella volt átmenetileg a pártelnök.

A választáson Emmanuel Macron francia elnök pártja és centrista szövetségeseinek Együtt! elnevezésű koalíciója végzett az élen a francia törvényhozási választások második fordulójában, de elvesztette az abszolút többséget a nemzetgyűlésben.

Címlapkép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Forrás: hvg.hu

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

CsipkeRózsa
@Horizont: Arra gondolni még nem volt ideje.
justhpeter
Szerintem vihetné Orbánt is bónuszként.
balos
@Horizont: Ott vajon milyen minőségben fog terjedni,mint kövérné?
szaboria1
Kérdés a nagysasszony vette fel hitelt vagy a pártja? Amennyiben Ő akkor annak lőttek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.