Három új tárca nélküli miniszter lépett be a lengyel kormányba, mellettük pedig Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszter lett kormányfőhelyettes Jaroslaw Kaczynski helyett.

Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi minisztert nevezte ki szerdán kormányfőhelyettesnek Andrzej Duda lengyel elnök, aki egyúttal három új tárca nélküli minisztert is beiktatott – olvasható az MTI hírében.

Új kormánytagokat iktatott be a lengyel köztársasági elnök

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A továbbra is a védelmi tárcát irányító Blaszczak a kormányfőhelyettesi poszton a kabinetből távozó Jaroslaw Kaczynskit váltja fel.

Kaczynski kedden közölte, hogy lemondott a kormányfőhelyettesi posztról, és ezentúl csak a lengyel kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) párt elnökeként akarja folytatni munkáját. Megerősítette: az eredetileg az év elejére tervezett, a jövő ősszel esedékes parlamenti választással összefüggő távozását a kormányból az ukrajnai háború miatt halasztotta el.

A kormányfőhelyettesi kinevezés mellett Duda három új kormánytag beiktatását is végrehajtotta. Agnieszka Scigaj tárca nélküli miniszter a társadalmi integrációval, ezen belül az ukrajnai menekültekkel fog foglalkozni a kabinetben. Scigaj az ellenzéki Lengyel Parasztpártnak volt tagja, tavaly óta egy kis független képviselőcsoport élén állt. Vele együtt várhatóan a kormánykoalícióból tavaly kivált, most újból visszatérő két képviselő is megerősíti a parlamenti kormányfrakció sorait.

A másik szerdán kinevezett tárca nélküli miniszter, Zbigniew Hoffmann eddig a kormányfői hivatal helyettes vezetője volt, valamint titkára az eddig Kaczynski által irányított, a miniszterelnökség keretében működő nemzetbiztonsági és védelmi bizottságnak. Miniszterként Hoffmann átveszi e testület irányítását. A bizottság a védelmi, az igazságügyi, a belbiztonsági és a külügyi tárca működését hangolja össze.

A harmadik beiktatott tárca nélküli miniszter Wlodzimierz Tomaszewski, a parlamenti kormányfrakció alelnöke, aki tagja a kormánykoalíciót alkotó egyik kisebb tömörülésnek, a Republikánus Pártnak. Tomaszewski az önkormányzati területért felelős, nemrég egy médiabotrány miatt lemondott Michal Cieslak utóda a poszton.

A lengyel államfő a beiktatási ceremónián Mariusz Blaszczakról kiemelte: évek óta jó az együttműködésük. Utalva a védelmi és belbiztonsági ügyekért kormányfőhelyettesként eddig felelős Kaczynskire is. Duda méltatta a lengyel politikai vezetők együttműködését az ukrajnai háború időszakában.

Forrás: mti.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.