Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén jóváhagyta az európai földgáztartalék biztosítását célzó uniós bizottsági javaslatot és a földgáztárolók mihamarabbi feltöltését sürgette – közölte az uniós parlament csütörtökön.

Az Európai Parlament a földgáztárolók feltöltését sürgeti

Fotó: JOHN THYS / AFP

A 490 szavazattal, 47 ellenében és 55 tartózkodás mellett elfogadott rendeletjavaslat szerint az EP-képviselők a stratégiai gáztartalékok lehető leggyorsabb feltöltését sürgetik, hogy az orosz-ukrán háborús konfliktus közepette is biztosított legyen az energiaellátás.

Az új rendeletjavaslat szerint a tagországok és az üzemeltetők november elsejéig legalább 80 százalékig, de lehetőség szerint 85 százalékig kötelesek feltölteni az európai földgáztárolókat. A következő években a cél a 90 százalékos feltöltés annak érdekében, hogy Európa az esetleges ellátási zavarok esetén is védett legyen. Az is elvárás lesz a tagországokkal szemben, hogy több forrásból szerezzék be a földgázt, és külön intézkedésekkel fokozzák az energia-hatékonyságot.

A rendelet szerint a gáztároló létesítmények ezentúl kritikus infrastruktúrának minősülnek. Ezért a külső beavatkozás kockázatának kizárása érdekében üzemeltetőiknek kötelező tanúsításon kell átesniük. Kizárólag azoknak az üzemeltetőknek a tulajdonában, illetve ellenőrzése alatt maradhatnak uniós gáztároló létesítmények, amelyek megszerezték ezt a tanúsítványt.

Az Európai Bizottság augusztusig iránymutatást ad ki a tagországoknak arról, hogy hogyan tudnak közösen földgázt beszerezni. Az eljárást két vagy több tagország kezdeményezheti majd.

A rendelet az Európai Unió Tanácsának jóváhagyását követően lép hatályba.

Forrás: mti.hu

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

verőce21
"...85 százalékig kötelesek feltölteni az európai földgáztárolókat.! - ez eszébe nem jutott volna egyik kormányfőnek sem...!
És ezek most a "nyugat vezetői" - milyen lehet a többi?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
verőce21
"...85 százalékig kötelesek feltölteni az európai földgáztárolókat.! - ez eszébe nem jutott volna egyik kormányfőnek sem...!
És ezek most a "nyugat vezetői" - milyen lehet a többi?
jesz
-itt maguknál mindenki hülye?
-igen, itt mindenki..

(by üvegtigris II.)
jesz
mellesleg az a tanusítvány mennyibe kerül "okosba"?...
Clavigo
@verőce21: @Maccska: A rühes Putris meg eladott minden felesleget tavaly,,,a szaros szerb haverjanak...
verőce21
@Clavigo: És? Eladott, mert tudja, hogy fel tudja tölteni!
Ilyen triviális intézkedéshez nincs szükség EU-ra...!
kereső
Az a nagy fene helyzet, hogy ez ismét csak nekünk szólhat. Magyarországon áprilisban szokás megkezdeni a tározók feltöltését- de, úgy hirlik, hogy erre az idén csak május végén, június elején kezdtek hozzá. Vajh miért???,
ómió
Miközben gázembargón "ügyködik"!? Lesznek ott még kreténebbek is!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.